LukaszB9 Napisano 13 Kwietnia 2015 Napisano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) Cześć, Ostatnio kupiłem używany rower od jednego z kolegów z forum. Podczas korzystania z hamulca przedniego cały przód dygotał przód-tył. W ramach serwisu pozakupowego rozkręciłem sprzęt i co stwierdziłem. Tarcza przednia to 180, natomiast adapter zastosowany do hamulców SLX ma napis 185F, czyli za duży, w połączeniu z ostro karbowaną tarczą powodował dygotanie roweru. Muszę kupić właściwy adapter na tarczę 180, tu sprawa jest raczej prosta. Moje pytanie dotyczy jednak adaptera tylnego i tarczy w rozmiarze 160, czy obszar współpracy klocka z tarczą jest poprawny? Jak patrzyłem na same klocki hamulcowe, to na jednym pojawia się 1mm stopień od góry, zacisk mógłby być ten 1mm niżej. Na tym adapterze jest brak oznaczeń. Co koledzy sądzą na ten temat? tarcza jest mocno karbowana i trudno mi jednoznacznie określić, który obszar to powierzchnia robocza. Z góry dzięki Łukasz Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez LukaszB9 Cytuj
Hanzo Napisano 13 Kwietnia 2015 Napisano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) Zacisk mógł by być z 2mm niżej bo jeszcze jest trochę miejsca na tarczy. Zwłaszcza, że z tego co piszesz wynika, że klocek nie pracuje całą powierzchnią. Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez Hanzo Cytuj
LukaszB9 Napisano 13 Kwietnia 2015 Autor Napisano 13 Kwietnia 2015 Myślisz, że ściernym jak zadziałam to będzie ok? W sumie nowy to 20zł, a właśnie robię listę zakupów, z drugiej jednak strony drugi może być taki sam.. Zacisk nie przesuwa się promieniowo, więc nawet mała zmiana powinna przynieść spory efekt.. Cytuj
Hanzo Napisano 13 Kwietnia 2015 Napisano 13 Kwietnia 2015 Chcesz szlifować adapter? Raczej nie uda Ci się zrobić tego na tyle precyzyjnie żeby uzyskać gładką, prostopadłą do tarczy powierzchnię. Ciężko powiedzieć czy w Twoim przypadku to wina adaptera czy może tarcza jest odrobinę za mała. Cytuj
LukaszB9 Napisano 13 Kwietnia 2015 Autor Napisano 13 Kwietnia 2015 Racja, musi być prostopadle.. Chyba kupię ten adapter, z jakąś nazwą, a nie noname. Dzięki za konsultację. Łukasz Cytuj
Mod Team Puklus Napisano 13 Kwietnia 2015 Mod Team Napisano 13 Kwietnia 2015 A ta tarcza to 160 ?? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi