Skocz do zawartości

[obręcz] co oznacza kapslowana?

BlackKormo

Rekomendowane odpowiedzi

kapslowana - otwory na szprychy mają takie "nity" wokół, dzięki czemu dużo trudniej jest szpryche z obręczy wyrwać, a sama obręcz nie ma pęknięć wokół dziurek na szprychy.

na zdjęciach słabo widać.

NIE KAPSLOWANA mt28.jpg

KAPSLOWANA suprad1.jpg - widzisz, tu przy dziurkach są stalowe kółka - kapsle.

generalnie tanie obręcze od rowerów z marketu nie są kapslowane, a te profesjonalne prawie zawsze są (choć wyjątki się zdarzają np.supra mt)

kapslowana - otwory na szprychy mają takie "nity" wokół, dzięki czemu dużo trudniej jest szpryche z obręczy wyrwać, a sama obręcz nie ma pęknięć wokół dziurek na szprychy.

na zdjęciach słabo widać.

nie wiem czy dobrze rozumiem.. nie ma pęknięć wokół dziurek na szprychy??

Obaliłbym tą teze ponieważ u mnie na mavicu x222 pojawiło się 6 pęknięć właśnie w miejscach kapslowania.

Obręcz już wysłużona więc żadna strata. :)

nie ma za co :blush:

nie wiem czy dobrze rozumiem.. nie ma pęknięć wokół dziurek na szprychy??

Obaliłbym tą teze ponieważ u mnie na mavicu x222 pojawiło się 6 pęknięć właśnie w miejscach kapslowania.

ale gdyby nie było kapsli te pęknięcia rozeszły by obręcz i nypel by wyleciał. Ale to już ekstremalne przypadki. Miałem tak w remerksie :P

hmmm a ja sie nie dokonca zgodze z wypowiedzią fylypa, bo ja tez mam takie kapsle a obrecz jest oczkowana a nie kapslowana :D

jak mi wytłumaczył sprzedawca od którego koła kupowałem, obręcz jest wtedy kapslowana, jeśli ma te kapsle na górnej (przy szprychach na zewnatrz) i dolnej ściance (wewnatrz obreczy) i one sa razem połączone ze sobą i powstaje takie jakby "kielich".

choc szczerze powiem, ze jesli to tak jest jak mi on to wytłumaczył, to jeszcze w życiu nie widziałem obreczy kapslowanej :lol: :lol:

hmmm a ja sie nie dokonca zgodze z wypowiedzią fylypa, bo ja tez mam takie kapsle a obrecz jest oczkowana a nie kapslowana

jak mi wytłumaczył sprzedawca od którego koła kupowałem, obręcz jest wtedy kapslowana, jeśli ma te kapsle na górnej (przy szprychach na zewnatrz) i dolnej ściance (wewnatrz obreczy) i one sa razem połączone ze sobą i powstaje takie jakby "kielich".

choc szczerze powiem, ze jesli to tak jest jak mi on to wytłumaczył, to jeszcze w życiu nie widziałem obreczy kapslowanej

no to dziwne że wszystkie obręcze oczkowane (z jednym kapslem tylko na dole) są podpisane jako kapslowane. A te z "kielichem" nazywane są podwójnym kapslowaniem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...