Skocz do zawartości

[opony] szersza do przodu czy do tyłu?

Staszek60

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na tyle mam Schwalbe Marathon Racer 700x35 . Dzisiaj dokupiłem trochę inną / szukałem ale nie mają takiej samej.../ czyli Schwalbe Marathon Plus 700x38. I tu mam dylemat : rower wyprawowy , na tyle sakwy co prawda nie załadowane na full bo nocowanie w agroturystykach itp. Czy w związku z tym założyć oponę z maksymalnym zabezpieczeniem antyprzebiciowym na tył / Marathon Plus/  ale za to szerszą  czy założyć "szybszego" Racera na tył / ale węższego bo 700x35 / ?

Napisano

I tak zrobiłem. i nie było bata abym nie wypróbował roweru. trochę to było niemiarodajne bo: mocno wiało , trochę inna trasa , sporo pod górę a na dodatek ciemno /jazda po 19 ../ . Wynik : miałem odczucie że ciężej się jeździ . Dzisiaj zweryfikuję swoje odczucia :whistling:

Napisano

Na tyle mam Schwalbe Marathon Racer 700x35 . Dzisiaj dokupiłem trochę inną / szukałem ale nie mają takiej samej.../ czyli Schwalbe Marathon Plus 700x38. I tu mam dylemat : rower wyprawowy , na tyle sakwy co prawda nie załadowane na full bo nocowanie w agroturystykach itp. Czy w związku z tym założyć oponę z maksymalnym zabezpieczeniem antyprzebiciowym na tył / Marathon Plus/  ale za to szerszą  czy założyć "szybszego" Racera na tył / ale węższego bo 700x35 / ?

Przy bardzo mocno załadowanych sakwach opona o wiekszej pojemności powinna być na tyle. Jeśli jednak jeżdzisz na pól lekko to oponka o większej pojemnosci powinna być na froncie zwłaszcza jeśli masz w planie poruszać po lekkim terenie gdzie są szutry i drogi leśne. Nawet jeśli będziesz toczyć się tylko asfalcie to slickowa opona także powinna się pojawić na tyle.

Napisano

Przerzuciłem przód na tył i zaraz jadę w traskę obadać co i jak.

Tak na marginesie : po napompowaniu opony /dętki/ do górnego ciśnienia /6,5 bara/  gdy ściągałem pompkę z zaworku to....rozwaliło dętkę , rozerwało ją w środku na odcinku prawie 15cm. Dętkę włożyłem prawidłowo, nie przyszczypałem, najpierw pompowanie do 1 bara i profilaktycznie poprawiłem ułożenie w oponie a potem dopompowanie do żądanego ciśnienia . I BUM :wallbash:  . Ledwo co mi palucha nie urwało . Dętka to STS , kupiłem teraz Maxxisa na zapas .

edit.

Przejechałem tylko 28 kilometrów , przy dosyć mocnym wietrze czołowym . Faktycznie, opona Schwalbe Marathon Racer o wiele lepiej zachowuje się jako "napędowa" . Mimo warunków  czuło się że rower szybciej się rozpędza i ze lżej się jeździ. Także prędkość była wyższa. Z tym że moja najwyższa średnia to ta dzisiejsza 21,9 km/h / rower cross więc i pozycja na rowerze trochę wyższa stąd i większe opory powietrza i mniejsze prędkości - po prostu inna geometria, tak sądzę.../ . Średnią nie mam się jak chwalić ale w sumie mam dopiero 800 kilosów w nogach więc niewiele przy Was......

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...