Skocz do zawartości

[buty] Czy dobrze dobrałem pedały SPD do butów ?

orthunch

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Postanowiłem zakupić buty z systemem spd. Jeżdżę głównie po szosie, trochę ścieżki leśne (80/20), trasy tak ok 100-150km. Nie potrzebuję nic nadzwyczajnego wybrałem więc taki model:

http://rowertour.com/shimano-sh-mt44-czarne-buty-mtb.html

z tym, że nie podobają mi się zalecane do nich pedały, wolałbym obustronne z spd np.:

http://rowertour.com/shimano-pd-m530-pedaly-spd.html

Czy jeśli kupię taki zestaw będzie z tym jakiś problem ? Warto zainwestować w lepszy model (deore xt) ?

Tak przy okazji, dla takiej w sumie turystycznej jazdy lepsze będą buty takie jak powyżej, czy brać coś z mtb ( z roweru raczej nie schodzę, więc nie potrzebuję w nich chodzić, chyba że do sklepu uzupełnić prowiant lub czasem jak już nie mogę w piachu ujechać ...) ?

Shimano SH MT44 nie maja klasycznych sznurówek tylko pętle z linki z zaciskanym klipsem, wydaje mi się że taki mechanizm będzie się lepiej sprawdzać pod względem szybkości i jakości "wiązania", końcówka pętli też jest zabezpieczona przed "majtaniem się"  

Również przymierzam się do tego modelu

pozdr

No właśnie z tą tabelką Siemano jest nijak :P Mam rozmiar 43 w swoich ale w grubszych skarpetkach mam lekki luz.

Gdy założyłem 42 (za małe wg. tabelki) buty były dopasowane (w grubych skarpetkach). O ile w zimie to nie przeszkadza to w lecie na 43 będę miał luz. Poczekamy zobaczymy :)

Sidi ma "połówki".

Jest jak @krism4a1 napisał... ni cholery :)

Shimano PD M530 Pedały SPD czarne - Internetowy Sklep Rowerowy | CTbike.pl | Shimano GEAX   Czy jeśli kupię taki zestaw będzie z tym jakiś problem ? Warto zainwestować w lepszy model (deore xt) ?

Problemu nie będzie, a w XT raczej nie warto inwestować. Są ładniej wykonane (frezowane powierzchnie pod buty, gładkie ośki itd.) i trochę lżejsze, ale działają bardzo podobnie, więc jak nie zależy Ci na tego typu detalach, 530-tki są bardzo dobrym wyborem.

No właśnie. Mam buty Shimano z 2010 i z zeszłego w rozmiarze 47 i jest między nimi centymetr różnicy... Lepiej przymierzyć.

Nie dobierać po rozmiarze tylko po długości wkładki, zawsze mozna prosić sprzedawce o jej zmierzenie.

3 pary butów shimano tak kupiłem(mt23, am45 i m089) i wszystkie pasują jak ulał.

@orthunch, co do butów to ja Tobie poleciłbym buty... Szosowe. Sam używam R078 (+adapter "do chodzenia") + pedały m520 i jestem zadowolony :) Bardzo sztywne i nie ma problemu aby przejść kawałek. Są też bardzo przewiewne, trasa 100km w 30C upale i stopa sucha. Jest to trochę naciągane rozwiązanie i negowane przez wielu, tak więc musisz się zastanowić i kupić na własną odpowiedzialność ;) Używam ich podobnie jak ty, tj. jak wsiądę na rower to zsiadam praktycznie jak już chowam rower do domu. Nie ma jednak żadnego problemu aby znieść rower z mieszkania, wejść do sklepu czy zrobić stopa i przejść kawałek w lekkim terenie. Największy minus to konieczność dokupienia adaptera który taki tani to nie jest http://allegro.pl/adapter-do-butow-szosowych-shimano-sm-sh40-spd-i5141616464.html

W piachu i na tuczniu też prowadziłem rower w nich i luz, tylko trzeba uważać na kamieniach. na pewno nie poleciłbym ich w góry, w taki teren kupiłem już buty z inną podeszwą.

Pedały wybrałem mtb ze względu na możliwość wpięcia z dwóch stron, były to moje pierwsze spd więc wygodniejsze rozwiązanie.

To nie "naciągane rozwiązanie", a próba wynalezienia koła na nowo.

Zakup butów szosowych i adaptera tylko po to, by mieć możliwość spięcia ich z pedałami MTB i wątpliwą wygodę chodzenia nie ma zupełnie sensu w sytuacji, gdy na rynku jest ogrom obuwia górskiego czy turystycznego, które z założenia jest kompatybilne z blokami MTB i zapewnia zdecydowanie większy komfort podczas chodzenia.

Taki adapter może mieć dwa, może trzy logiczne zastosowania. Ale nie w opisanej tu sytuacji.

@orthunch

Żonka ma do swojej szosy podpięte pedały M785 i do kompletu buty XC61. Jeździmy głownie turystycznie więc w nich też chodzimy "po okolicy".

Bloki fajnie trzeszczą na kamyczkach :) Turystycznych nie brałem, choć się nad nimi zastanawiałem, ponieważ nie pasują mi sznurówki.

Z butów masz np. M089.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...