glowackp Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Witam, Planuje wymiane amortyzatora. Obecny rowe to Kross lvl A6 2008. Przedni widelec to Dart3. Koło przednie to DT Swiss E2000 15mm z adapterem na 9mm 26". Hamulce tarcza. Zastanawiam się nad zmiana widelca na coś lżejszego (dart3 to 2,2kg zdaje się) i może z troche wyższej półki. Wytrzymałe biorąc pod uwage gabaryty szofera Waga rowerzysty 105 może mniej, często +plecak/sakwy. Jeżdzone trasy płaskie i lekki/średni teren czasami jakiś maraton ale na poziomie rookie totalnie. Budżet sądząc po wstepnym rozeznaniu, żeby było warto tematem się zajmować to pewnie 800-1000 złotych. Raczej sprzęt nowy. Dodatkowe pytanie...zakładam, że skoro koła mam 15mm to nowy widelec może byc zarówno pod oś 9 jak i 15 (adapter już mam i działa ok) ? Z tego co się orientuje widelec musi być na prostej rurze nie tappered ze względu na rame. Proszę o sugestie. Z góry dziękuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Epicon / Reba / Manitou Minute Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
glowackp Napisano 13 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Obawiam się, że nowa Reba to wydatek bliżej 1500-1600 złotych. Jeśli Epicon to który ? http://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory-suntour/epicon-xc/26-cali_amortyzator-suntour-epicon-x1-ta-rlrc-26-15qlc-czarny/67 taki np ? Z Epixonów...to takie cos wydaje się sensowne..chyba Waga ~1720 wg strony producenta http://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory-suntour/epixon-tr-2015/26-cali_amortyzator-epixon-tr-rl-r-26-os-15mm-czarny-2015/725 . Manitou podobnie jak Reba przekracza budżet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Nowa reba to koszt 1000zl i to dual air. Wiec warto brać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
glowackp Napisano 13 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Nie znalazłem nowej Reby do 1000. Są wyjęte z rowerów ale juz z przyciętą rurą i nie wiem do konca czy będzie pasować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budzik1502 Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Nowa reba to koszt 1000zl i to dual air. Wiec warto brać Też w nie długim czasie będę wymieniał amorek. Możesz podać gdzie w takich cenach sprzedają nowe Reby ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek82 Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Może takim epiconem warto się zainteresować http://www.metrobikes.pl/pl/p/Amortyzator-RS-SunTour-EPICON-26/19029 Pozdrawiam Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Też w nie długim czasie będę wymieniał amorek. Możesz podać gdzie w takich cenach sprzedają nowe Reby ??Na allegro. Z miesiąc temu sledzilem oferty i az się zdziwilem , że jeszcze takie dual air są nowe i to w cenach do 1200zl. Dodaj sobie do czytnika RSS to oferty same będą ci przychodzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budzik1502 Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Najpierw było do 1000 , teraz do 1200 . za chwile będzie 1600 i za tą cenę już można kupić nówkę . Też obserwuje allegro i inne serwisy i jak na razie raz widziałem za około 1200 prawie nówkę , była zdemontowana z jakiegoś roweru. A wracając do tematu do tysiąca nowy amortyzator to może Epixon ?? Sam się nad nim zastanawiam... www.activia.sgl.pl/czesci/amortyzatory-suntour/epixon-xc/26-cali/87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Serio? http://allegro.pl/amortyzator-rock-shox-reba-rl-26-nowy-i5264045281.html http://allegro.pl/rock-shox-reba-race-tapered-26-poploc-i5227064400.html Masz całą game Epixonów do wyboru, przecież nikt Ci nie każe brać Reby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
glowackp Napisano 13 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 @budzik Tez myslalem o Epixonie @lucass obawiam sie, że ta Reba nie pasuje do mojego roweru, ani 1 ani 2 link...bo z tego co wiem (i napisałem) moja rama akceptuje prostą rure. Oczywiscie mozna przerabiac ale to sa koszty ktore podejrzewam podwyzsza sporo cene ponad 1000 złotych. Reby, które znalazłem i pasują do mojego roweru zaczynaja sie od 1,5k (nowe lub wyjęte z nowych rowerów czyt. przycięte). I ja bardzo chętnie kupie Rebe...jeśli spełniać będzie zadane kryterium ceny, stanu i będzie pasować do ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Trzeba było mówić od razu, że chcesz z prostą rurą. Teraz jest faktycznie 1 sztuka za 1199zł, ale przedtem było więcej i nawet taniej. Masz czas to obserwuj rynek i na pewno coś kupisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budzik1502 Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Sorki, zwracam honor , ale ja tez szukam prostej rury i dlatego ominąłem te egzemplarze. Po za tym dla mnie "nowy" to towar ze sklepu na paragon lub fv i z gwarancją. Po za tym nie chciałbym jakiegoś mega starego rocznika. Wiem że strasznie marudzę, ale dla mnie ten tysiak na amor to dużo i nie chciałbym wtopić. Ale skoro mówisz że widziałeś też z prosta rurą to będę cierpliwie szukał. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Tak @Budzik1502 trochę marudzisz. Ja Ci nawet podałem że jest opcja z Rebą SL Dual Air za 1K w Krk. Paragon byś miał, gwarancję pewnie też tylko po cholerę jak tego widła nie da się zepsuć. Informacyjnie to wszystkie stare roczniki RS Reba mają obecne "pod sobą". Dlatego nowej Reby bym już w życiu nie kupił. Lepiej już z najnowszymi Epiconami czy Epixonami mieć do czynienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Nom,Beskid dobrze prawi. Reba to amor który rozbierzesz sam na części pierwsze, dostaniesz wszystkie części a na necie masz ogromną ilość tutoriali. Dla mnie to najlepsze produkty z cechami jakie wymieniłem.Dlaczego? Ano dlatego, że wtedy mam gdzieś serwis bo wszystko zrobię sam albo lokalny serwis. Dlatego ja osobiście nie zwracałbym takiej uwagi na towar ze sklepu i rozważył również ściągane z nowego roweru. Ale oczywiście nowe ze sklepu też się zdarzają trzeba tylko pilnować allegro. No i tak jak wspominaliśmy coraz lepsza oferta Epixonów z przystępnymi cenami i nienaganną ceną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.