Skocz do zawartości

[licznik] obwód koła

Arkadius88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam opony Bontragera. rozmiar to 26x2.2. Zmierylem obwod kola i wyszlo mi 212cm (czyli powinienem wpisac 2120 do licznika) jednak porownujac to z tabelka cos mi nie pasuje... Wg niej opona o rozmiarze mniejszym niz moja a mianowicie 26x125 ma obwod 2,133 (do wpisania 2133). Czy to mozliwe. Ja popelnilem blad czy to niedokladnosci tabelki?

Napisano

IMHO obwód opony nie zależy od jej szerokośći, tylko od tego, jak mocno jest napompowane koło. Temat mierzenia go był na forum parę razy...

Napisano

Najlepiej sprawdz tak: ustaw wentyl na dole kola zrob kreske na asfalcie przetocz kolo o 1 obrot do przodu(tak aby wentyl byl na samym dole jak wczesniej) zrob druga kreske i zmierz ta odleglosc pomiedzy tymi 2 kreskami na asfalcie!!! Mi tak w instrukcji obslugi licznika Vdo pisze odczyt sie nie zgadza z tabelka. Zalezy ile masz powietrza w oponkach :):D:D Pozdro

• 3 lata później...
Napisano

Mam problem z ustawieniami licznika a dokładniej to z pomiarem obwodu koła. Niby wszystko banał. Znajduje na oponie oznaczenia , odszukuje w książeczce z Sigmy /netu odpowiednika w tabelce i wynik wpisuje do licznika. OK ale coś mi sie nie zgadza:

Mianowicie- odszukuje z opony rozmiary i mam : ISO 54-559 , Cale 26 x 2.10. I tu pojawia się problem bo zgodnie z tabelką z Sigmy czy chociażby tabelkami z netu odpowiednikiem ISO 54-559 powinny byc cale 26x 2.00 a nie jak u mnie 26x 2.10.

Zgodnie z tabelką WS dla ISO 54-559 to 2114 ; natomiast WS dla cali 26 x 1 ( tylko wtedy jest zupełnie inne ISO) to 1973.

po pierwsze dlaczego mi sie nie zgadza ISO z calami i po drugie które WS wpisać ?

ps

ustawiłem to WS dla ISo ale jakoś wydaje mi sie że licznik pokazuje troche zawyżone wartości.

Rower GT Avalanche 2.0

Napisano

Można też zmierzyć średnice koła i na tej podstawie obliczyć jego obwód. Jeżeli jednak, ktoś jest perfekcjonistą to niech "wykalibruje" licznik przy pomocy słupków "kilometrażowych" jest to bardzo dokładna metoda.

Napisano

Radzę nioe wymyślać różnych teorii, tylko zrobić ja napisał "Slawek_l_83" , siedząc na rowerze ,aby nastąpiło ugięcie opon - wtedy pomiar będzie dokładny, a wynik skonfrontować ze słupkami kilometrowymi przy drodze.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Może ktoś z Was ma sliki o rozmiarze 26x1.25 (32-559). Jaki macie wpisanych obwód koła? Nie patrzmy na tabelki, bo wg. mnie licznik trochę zaniża (a mam teraz wpisane 1960)

Dodam, że moje oponki to Maxxis Detonator.

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...