Skocz do zawartości

[grupa osprzętu] SRAM GX - więcej możliwości

tobo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

https://www.sram.com/sram/mountain/family/gx

Moim zdaniem bardzo ciekawa nowość z dwoma dużymi plusami:

1. Obniżenie cen komponentów 1x11

2. Większa możliwość dopasowania do własnych potrzeb.

Po długim okresie zaniedbania mtb widziałbym u siebie zastosowanie dla 2x11 :)

http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/sram-gx-groupset-first-look-43941/

Ceny może nie ludowe ale zdecydowanie bliżej ziemi.

Napisano

zastanawia mnie skąd pomysł na kasetę 10-42 w napędzie 2x11. Wiem, że w wersji 1xXX potrzebna jest wielka zębatka na tył, ale w wersji dwublatowej już niekoniecznie. Ja np szukałbym czegoś co pozwoli mi na lepsze stopniowanie kasety abym na maratony zawsze mogł dopasować przełożenie do odpowiedniej kadencji i prędkości...

Napisano

To odpowiedź np na... moje potrzeby :)

W 26tce używałem 22x36 i przy obecnej nodze nie obraziłbym się mając więcej jeśli przesiadłbym się na 29era. Znam też sporą ilość ludzi którzy używają kombinacji 20/21x38 w 26tkach. W warunkach trudniejszych niż moje mtb.

Napisano

zastanawia mnie skąd pomysł na kasetę 10-42 w napędzie 2x11.

Duży zakres kasety to samo dobro dla mnie. Jesli ze wzgledu na styl jazdy wolalbys ciasniejsze stopniowanie, to czekaj na shimanowskie tańsze 2x11 z kasetą 11-40.

Napisano

Skoro x-5 jest ..x10 to w najbliższej przyszłości pewnie też coś zrobią. Albo Shimano wkroczy do grup budżetowych.

Xt AD2016 bedzie pierwszą budżetową grupą z 1x11 - niestety siemanowa kaseta 11-40 nie powala na kolana.

Napisano

Pewnie znajdzie to swoją grupę odbiorców, nawet w wersji 2x11.

Zawsze znajdzie się ktoś, dla kogo 1x10/11 to zbyt mało. 2x11 ma bardzo duży zakres przełożeń i to jest jego mocną stroną.

Napisano

Pozytywnie czy negatywnie? :)

Pozytywnie of kors. Bardzo duzy zakres i dobre stopniowanie.

Jestem z tych co zaluja, ze nie ma kaset 11-40 dziesieciorzedowych. Tylko przerobki i jakies niszowe firmy.

Napisano

Jeśli czegoś szkoda, to tego, że nie da się założyć Sramowskiej 11 na piastę Shimanowkiej 11 i odwrotnie, źle, że się system komplikuje .

Napisano

Przy 10 rzędowej kaseta nie będzie tak  równo/miękko zestopniowana jak 11, nie ma czego żałować ...

To prawda, ale wiele osób wstawia 40 lub nawet 42T do 10 rzędowych kaset i tak jeździ. Fabryczne 11-40 nie miałoby dziury po wyrzuceniu któregoś z twardszych biegów. Wyszłoby coś odrobinę gorzej zestopniowane niż 11-34 9s + 40T. Może nie ultra-rewelacja, ale fajnie byłoby mieć taką opcję.

Rozważałem poszerzenie zakresu swojej kasety 11-36, ale ostatecznie zmieniam uzębienie korby z 38/24 na 36/22 i to będzie przesunięcie rozpiętości na potrzebny mi zakres z zachowaniem świetnego stopniowania. 

Opcja dalekiej przyszłości dla mnie to 2x11 z ciaśniej zestopniowaną korbą i kasetą 11-40.

Napisano

Tak mi przemknęło przez głowę - użytkownicy napędów 10 rzędowych, coś szybko wasz napęd odejdzie do historii  :whistling: 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...