lucass3 Napisano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Witam. Posiadam korbę jak w temacie 44-32-22 oraz kasetę 11-36. Coraz bardziej uważam największy blat za zbędny, za dużo możliwych kombinacji których i tak nie wykorzystuję i dlatego zrodził się pomysł żeby przerobić na 2x10. Korba wygląda tak: Myślę nad usunięciem blatu i zastąpienie środkowej zębatką 36T lub 38T, problem jest taki, że nie wiem jak z kompatybilnością zębatek. Czy zębatka Shimano SLX będzie pasowała do tej korby? Rozstaw otworów niby się zgadza ale ludzie piszą, że nie zawsze pasuje. I teraz tak: czy rozpiętość 22-38 nie będzie za duża? Jest jakaś zasada co to max rozstawu? Zebatkę montuje w miejsce największego blatu czy w miejsce środkowej 32T ? Jeśli ktoś miałby jakieś pomysły, a najlepiej linki do zębatek byłbym wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Sprawdź pojemność przerzutki, a tak naprawdę to wymień ją na dedykowaną pod dwa rzędy. Moje boje z tego typu przeróbką znajdziesz tutaj: http://www.forumrowerowe.org/topic/171666-modyfikacja-napedu-przejscie-z-3x9-na-2x9-po-najmniejszej-linii-oporu/?do=findComment&comment=1582321 Jest tam wymieniona chyba większość potencjalnych przeszkód jakie można napotkać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 12 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Poczytałem i widzę, że problemów sporo zwłaszcza z ocieraniem. Ale odpowiedzi na moje pytania nie znalazłem :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 W doborze konkretnych zębatek Ci niestety nie pomogę, bo raz że nie mam korby Srama, a dwa że dobór ich wielkości to sprawa indywidualna, choć oczywiście w ramach pojemności przerzutek. Na pozostałe pytania odpowiedzi są, ewentualnie możesz poczytać jeszcze temat o kompatybilności elementów napędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 12 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Nie tyle chodzi o wielkość co konkretne modele, do Shimano jest tego pełno, ale czy to będzie pasować to jest pytanie. Chociaż jakby przeliczyć to gdybym sprzedał korbe i dołożył tyle co za zębatki to może kupie w tej cenie nową przystosowaną do 2x10. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Ja chciałem poeksperymentować małym kosztem, ale jeśli miałbyś fundusze na dedykowane rozwiązanie (tzn. minimum przerzutka + korba, ewentualnie manetka, chyba że masz możliwość wyboru trybu jej pracy) to nie ma się co zastanawiać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 12 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Manetki mają do wyboru tryb 2/3 Musze to jeszcze przemyśleć, gorzej będzie sprzedać korbę w dobrych pieniądzach mimo,że jest w bardzo dobry stanie :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass1984 Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 W poprzednim rowerze miałem Korbę Truvativ Firex 3.3 więc podobna. Pomysł popieram bo jest w tym sens. Wymieniłem co prawda blat na Vincere Sumo 36T ale sprawdzałem jeszcze 2 inne z rozstawem 104mm i pasowały, ewentualnie trzeba będzie zrobić mały szlif ale ogólnie nie powinno być żadnego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.