Skocz do zawartości

[Napęd] Konwersja Truvativ Stylo 3.2 3x10 na 2x10

lucass3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam korbę jak w temacie 44-32-22 oraz kasetę 11-36. Coraz bardziej uważam największy blat za zbędny, za dużo możliwych kombinacji których i tak nie wykorzystuję i dlatego zrodził się pomysł żeby przerobić na 2x10. 

Korba wygląda tak:

5c5687510cd5.jpg

Myślę nad usunięciem blatu i zastąpienie środkowej zębatką 36T lub 38T, problem jest taki, że nie wiem jak z kompatybilnością zębatek. Czy zębatka Shimano SLX będzie pasowała do tej korby? Rozstaw otworów niby się zgadza  ale ludzie piszą, że nie zawsze pasuje. 

I teraz tak: czy rozpiętość 22-38 nie będzie za duża? Jest jakaś zasada co to max rozstawu?

Zebatkę montuje w miejsce największego blatu czy w miejsce środkowej 32T ?

Jeśli ktoś miałby jakieś pomysły, a najlepiej linki do zębatek byłbym wdzięczny.

Sprawdź pojemność przerzutki, a tak naprawdę to wymień ją na dedykowaną pod dwa rzędy.

Moje boje z tego typu przeróbką znajdziesz tutaj: http://www.forumrowerowe.org/topic/171666-modyfikacja-napedu-przejscie-z-3x9-na-2x9-po-najmniejszej-linii-oporu/?do=findComment&comment=1582321

Jest tam wymieniona chyba większość potencjalnych przeszkód jakie można napotkać ;)

W doborze konkretnych zębatek Ci niestety nie pomogę, bo raz że nie mam korby Srama, a dwa że dobór ich wielkości to sprawa indywidualna, choć oczywiście w ramach pojemności przerzutek. Na pozostałe pytania odpowiedzi są, ewentualnie możesz poczytać jeszcze temat o kompatybilności elementów napędu.

Nie tyle chodzi o wielkość co konkretne modele, do Shimano jest tego pełno, ale czy to będzie pasować to jest pytanie.

Chociaż jakby przeliczyć to gdybym sprzedał korbe i dołożył tyle co za zębatki to może kupie  w tej cenie nową przystosowaną do 2x10.

W poprzednim rowerze miałem Korbę Truvativ Firex 3.3 więc podobna. Pomysł popieram bo jest w tym sens. Wymieniłem co prawda blat na Vincere Sumo 36T ale sprawdzałem jeszcze 2 inne z rozstawem 104mm i pasowały, ewentualnie trzeba będzie zrobić mały szlif ale ogólnie nie powinno być żadnego problemu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...