Skocz do zawartości

[rower] Czy warto kupić ten rower FISCHER (1400zł) z hipermarketu ?

bolek75

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przyznaje, że mam jeszcze inne hobby poza rowerami :laugh:. Już okroiłem tego screena.

Ale wracając do Fischera, naprawdę nie opłaca się go kupić ? Na tej niemieckiej stronie co kolega podał jego cena jest 2000zł.   

Wydaje mi się, że za 1400zł nie kupię markowego roweru z osprzętem Deore.

Napisano

No dobra, tylko tylna Deore. Ale w tej cenie mogę kupić firmowy np. Drakar Freeway 910 MAN. Który jest na Altusie, nie ma lampy LED z dynamem w kole, amortyzatorów itp.

Napisano

Jeśli chodzi o rowery z marketu to oczywiście wybór należy do kupującego, nie masz serwisu a z jakością różnie bywa, choć z gwarancją w marketach nie ma problemu ale zawsze to kłopot jak coś się zepsuje.

Jeśli już mówimy o rowerach z marketu to niedawno w aldi były (w niektórych jeszcze są) rowery miejskie. Znajoma sobie kupiła i szczerze mówiąc całkiem fajny aż sam byłem zdziwiony że za 1150zł można nabyć taki rower.

Napisano

Zastanawiam się tylko czy taki rower z niemieckich części (mi nie znanych) jak koła-SCHURMANN, rama-UNION, może mieć jakieś nietypowe rozwiązania. Pamiętam, że kolega miał taki niemiecki twór i chyba mocowanie tylnego koła było jakieś nietypowe. Żeby przypadkiem po jakimś czasie nie okazało się ,że np. kaseta jest skręcana na nietypowy klucz.

Napisano

nie ma lampy LED z dynamem w kole, amortyzatorów itp.

Idąc tym tropem to ludzie kupują w marketach np. pseudo-fulle, a że żaden element zawieszenia w nich nie działa to nawet nie są w stanie się zorientować przy swojej "wiedzy", byle coś się uginało. Rower to nie tylko tylna przerzutka, dla zwabienia niezorientowanego klienta o kilka klas wyższa niż reszta elementów napędu. A gdzie tu jeszcze koła, rurki, itp.

Tak BTW, wierzysz, że jest tam jakakolwiek "niemiecka" część? ;) Wszelkie "nietypowe rozwiązania", o ile nie jest to np. Lefty czy napęd SRAM XX1 ;), sugerują wyrób typowo chińsko-marketowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...