Skocz do zawartości

[Napęd] 10s hałasuje

grzechu2410

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam kolegów, mam problem z nowym napędem 10s:  w skład wchodzi P.T XT RD-M786 , Kaseta xt m771 , łańcuch campagnolo c10. Problem polega na tym iż podczas mocniejszego depnięcia na pedały  w okolicach kasety wydobywa się dźwięk jak by łańcuch zazębiał się na kasecie i nie był idealnie z nią spasowany . Dziwi mnie to ponieważ po złożeniu napędu wszystko było ok , po około 60 km. zaczął hałasować , myślałem ze jest brudny , ale po wyczyszczeniu i nasmarowaniu zero poprawy .

Przerzutka tylna wyregulowana idealnie , hak przerzutki prosty , łańcuch wyczyszczony idealnie i dobrze nasmarowany . Problem występuje tylko wtedy kiedy bardzo mocno depnę na pedały np. na twardym przełożeniu pod górę . Pozdrawiam i czekam na odpowiedz

Napisano

Nie wygięła Ci się po drodze przerzutka? Po lekkim wygięciu biegi zmieniać będzie, z tym że lekko hałasuje. Z tym że to co opisujesz to bardziej wskazuje na problem w piaście. I sprawdź czy masz dokręconą kasetę.

Napisano

Zdecydowanie wymieniłbym łańcuch. Choćby na HG-74 lub coś wyższego. Jeżeli mimo wszystko nadal będą problemy to podczas jazdy zerknij czy kaseta nie ma bicia (uszkodzony bębenek, źle założona kaseta, może problem z piastą). Dobrze by było też podskoczyć do serwisu żeby naprostowali hak (często nie widać że jest krzywo i dopiero urządzenie do prostowania prawdę pokaże).

Napisano

Mam to samo na tej kasecie z tym że, łańcuch to SLX. U mnie jest to spowodowane zabrudzonym napędem i mija po porządnym umyciu łańcucha i kasety wodą z Ludwikiem za pomocą 10cm pędzla. A odgłos przypomina jakby mielenie łożyska w kole.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...