Skocz do zawartości

[rama] czyszczenie rurek od środka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Posiadam fajną ramę Zeus 2000 na rurach Reynolds 531 z 1980r. Kiedy wszystko ściągałem z niej elementy typu sztyca, linka puszczona przez ramę, były pokryte rdzą. Nie dziwi mnie to, w końcu rama leciwa.

Macie moze jakieś pomysły co do czyszczenia rurek od środka? Jakaś konserwacja? Rama bedzie malowana i chce to wyczyścić przed tym.

Pozdrawiam.

Napisano

Są takie specjalne preparaty, które aplikuje się do środka. Jeżeli w środku jest rdza to się jej pozbądź jakimś odrdzewiaczem, a potem zaaplikuj taki środek, ale one nie są tanie, choć jak rama jest tego warta.

Na forum jest temat o lutowaniu ram ([lutowanie ramy] sztuka, czapki z głów...) i tam może znajdziesz odpowiedź na temat zabezpieczenia roweru.

• Mod Team
Napisano

Odrdzewiacz chemiczny do środka a potem Frame Saver

Niektórzy też sugeruja użyawnie czegoś co nazywa się Fogging Oil Nie mam pojecia co to jest po polsku, ale jak znam życie do zweryfikowania w dobrym warsztacie samochodowym.

Najbardziej domowym sposobem jest potraktowanie ramy wrzącym olejem z siemienia lnianego.

Szacunek...

I.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...