Charle Napisano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Witam, Kupiłem niedawno nowy rower, zrobiłem na nim dopiero około 40 km. Po ostatnim transporcie od serwisu z odkręconym kołem po złożeniu słychać tarczę hamulcową która prawdopodobnie trze o klocki. Spróbowałem już metody poluzowania hamulca, następnie dociśnięcia klamki i skręcenia, ale niestety jest bezskuteczna. Proszę o porady. Pozdrawiam, Karol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topol Napisano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Czystym szerokim np wkretakiem rozepchaj delikatnie tloczki wew zacisku.Zamontuj klocki.Dopiero teraz możesz ustawiać zacisk według tarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Charle Napisano 12 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Wydaję się, że problem ustał Nie za pierwszym razem, ale kilka razy powtórzyłem to rozpychanie i ustawianie z zaciśniętą klamką i jest już praktycznie bezszelestnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Charle Napisano 21 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Mam dokładnie ten sam problem tylko z tylnym hamulcem. Próbowałem już 20 razy i nic nie pomaga odkręcanie i zaciskanie klamki. Pomocy, tracę zdrowie przez ten rower.. Pozdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Bo w ten sposób nie ustawia sie zacisku względem tarczy. Bierzesz sobie latareczkę , świecisz w przestrzeń mirdzy klockami od spodu i ustawiasz tak aby każdy z klocków był w identycznej odległości od tarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Charle Napisano 21 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 No niby wydaje się proste, ale wcale takie nie jest. Margines błędu jest tak śmiesznie mały, dodatkowo jeszcze hamulec rusza się przy dokręcaniu śruby, że niestety mi się udaje uzyskać odpowiedni efekt raz na 25 razy.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Nie narzekaj bo nie masz elixirów. Może sobie wytnij z puszki blaszkę i będziesz miał łatwiej.Ew. często pomaga metoda: popuść zacisk zakręć szybko kołem, zahamuj gwałtownie, powtórz to z 3 razy a na końcu trzymając zaciśniętą klamke dokręć zacisk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Charle Napisano 21 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Na przednim kole udało mi się właśnie z taką zaciśnięta klamką na poluzowany hamulcu - na tylnim to nie wychodzi. Ustawiałem to z 20 razy i raz udało mi się to zrobić, ale jeszcze jakiś inny dźwięk był więc poluzowałem żeby sprawdzić czy to nie hamulce - okazało się, że nie. Kombinuje teraz, rozszerzam klocki, luzuje, zaciskam, dokręcam i nic... Rower kupiłem z miesiąc temu, ciągle coś z nim wychodzi, byłem już z drobnymi rzeczami w 2 serwisach we Wrocławiu i średnie mam wrażenia, dlatego chciałem trochę samemu porobić przy rowerze, ale niestety zderzam się ze ścianą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 To zrób tak jak pisał Lucas wytnij sobie z jakieś blaszki dwa kawałki i wsadź między klocki wtedy odległości będą równe i wtedy dokręć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.