Skocz do zawartości

[damper] 200mm w ramie na 185mm?

frigo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jakie będą konsekwencje wstawienia do ramy Specialized (w której oryginalnie prcował damper Fox 185mm) dampera (też Fox), ale o długości 200mm?

Napisano

Oryginalnie damper miał 187mm długości, 47mm skoku. 200mm mają 57mm skoku na damperze.

Koło ma 100mm skoku, czyli byłoby o 20mm za dużo na kole z tym długim damperem - gdyby miał wykorzystywać cały skok.

A co do szczegółów - rama wygląda tak.

post-185022-0-79013600-1428782388_thumb.jpg

Napisano

Nie wciśniesz tam po prostu  dampera o długości 200 mm, wahacz się tyle nie cofnie, więc problem sam się rozwiązał :whistling: od siebie dodam, że to delikatnie pisząc nierozsądny pomysł.

Możesz wcisnąć damper 190 mm i tyle ...

Napisano

Ja nie wcisnę? Ja? Potrzymaj mi piwo ;)

Ale tak serio, to bez powietrza damper skraca się o dobre 3 cm, więc wejść to chyba wejdzie, ale rozumiem że więcej szkody niż pożytku.

Muszę zmienić damper, więc chyba muszę zacząć szukać wśród 190mm, bo 187 nigdzie nie ma.

Napisano

Jesteś niepełnosprytny ? damper po zamontowaniu musisz napompować, napompowany damper dociśnie bardzo mocno wahacz do podsiodłówki i przy każdym rozprostowaniu będzie tłukł wahaczem. Zacznij myśleć.

Napisano

Chyba to uderzanie dźwigni popychającej o podsiodłówkę eliminuje takie pomysły (spróbujcie z 190x50), ale tak czy inaczej podniesienie się suportu i związane z tym problemy z podjazdami i zjazdami (nawet po włożeniu widelca o odpowiednio większym skoku) sprawiają, że nie warto. Coś o tym wiem - przez jakiś czas miałem damper 200x50 zamiast dedykowanego 190x50. Jeździć, zwłaszcza po płaskim się dało, ale techniczne podjazdy wychodziły średnio.

• Mod Team
Napisano

Też miałem jakiś czas 200x50 zamiast dedykowanego 190x50. Kij w suport, bardziej stromy kąt główki to jest lipa. Nie ma co kombinować z zza długimi damperami, w tym przypadku zamiast 183 dać 190 i na pewno nie dłuższy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...