cinek1987cinek Napisano 15 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Model wskazany przez Ruleza posiadam osobiście od ponad 2 lat Czyli masz XC2 rozumiem. Warto dopłacać do XC4z regulacją tej sprężyny czy raczej to zbędne? przy jednej z gleb wywaliło mnie z butów które były nadal wpięte w pedały To chyba nie do końca ma tak działać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 15 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Gleba była bardzo solidna przy wskazaniu licznika na 65 km/h zjazd z góry ,regulacja napięcia sprężyny to zbędny element to co jest na stałe ustawione wystarczy w zupełności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 Nom, przy glebie zdecydowanie fajniej się wypiąć niż wylatywać z butów. Ja mam Time Atac XS od ponad dwóch sezonów. Wbrew prezentowanej tu opinii pedały są niezawodne i jak dla mnie nadal najlepsze z tego co oferuje rynek klików. W sensie, że mają całkiem sporą powierzchnię podparcia, a wpięcie jest łatwe i intuicyjne, znacznie przyjemniejsze niż w Crankach. Jak duże to ma znaczenie w górach wie każdy, kto próbował się wpinać startując na stromym podjeździe. Do tego dochodzi luz roboczy i generalnie jakaś taka fajność. Co do wypięcia, jak wspomniałem zdecydowanie lepiej wylatywać z pedałów niż z butów Przy ustawionym mniejszym kącie wypięcia but wychodzi lekko, czasem (rzadko) aż za lekko - ale to sporadyczne przypadki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1987cinek Napisano 16 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 Dzięki Panowie za wypowiedzi. No to mam teraz dylemat... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1987cinek Napisano 17 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 No dobra Panowie. Zastanawiałem się i stoję przed wyborem zakupu Time'ów. Biorę już tylko pod uwagę 2 modele: ATAC XC2 / ROC ATAC: http://www.porebarowery.pl/main/product/5543,ATAC-XC-2-ROC-ATAC,page:1 ATAC XS: http://www.porebarowery.pl/main/product/3717,ATAC-XS,page:1 XS z regulacją i lekko lżejsze. Za to Roc'i pancerne. Obydwa modele mają podobne podparcie no i generalnie działają zapewne tak samo. Jednak cena różniąca się znacznie. I pytanie, warto dopłacać do XS ? No wiadomo ładniej wyglądają... coś jeszcze mi umknęło ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Oprócz regulacji(zbędnej) i wyglądu (na nim się nie jeździ) plus dodatkowej kasy wydanej to nic więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1987cinek Napisano 17 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 do serwisowania są banalnie proste i podawałem nawet link do strony jak się do tego zabrać Możesz zapodać ten link ? Oprócz regulacji(zbędnej) i wyglądu (na nim się nie jeździ) plus dodatkowej kasy wydanej to nic więcej Ok, a czym te Roc Atac różnią się od tych? Jakiś nowszy model? http://allegro.pl/pedaly-mtb-time-atac-xc-2-bloki-i5135594645.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Roc Atac mają większą powierzchnię poparcia, co do regulacji napięcia sprężyny to ja akurat wykorzystuję ... W tych Atacach : http://allegro.pl/pedaly-mtb-time-atac-xc-2-bloki-i5135594645.html sprężyny wyglądają na tandetniejsze niż w Rocach, najporządniejsze sprężyny wydają się być zamontowane w Atac XS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1987cinek Napisano 18 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 co do regulacji napięcia sprężyny to ja akurat wykorzystuję Ja tego nie potrzebuję - tylko nie wiem jak to działa bez tej regulacji w sensie czy mocno czy lekko najporządniejsze sprężyny wydają się być zamontowane w Atac XS Zdecydowanie nie mam takiego budżetu... dlatego teraz wybór padnie na Roc albo Roc S. Generalnie teraz to kwestia tej regulacji spręźyny... W M520 używałem na broku odkręconym na min - niedawno skręciłem 2 obroty, więc nie jest to wiele i mi to pasi. A jak jest w Roc Atac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Sorry, ale są rzeczy których nie da się opisać, w moim wypadku mogę napisać, że wpięcie jest łatwiejsze niż w Shimano, podparcie pewniejsze a wypięcie również łatwiejsze w dodatku przy większej swobodzie nogi. Pomiędzy Shimano a Time miałem jeszcze Looki i Cranki - wszystkie są gorsze (trwałość, trzymanie ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1987cinek Napisano 18 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Ok. Dzięki za odp. - rozumiem. Wybiorę coę na dniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 sprężyny wyglądają na tandetniejsze niż w Rocach Rulez wyglądają tylko tak a naprawdę są cholernie wytrzymałe Możesz zapodać ten link ? Proszę bardzo http://www.cyclistno1.co.uk/features/maintenance/time-atac-pedal-overhaul.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Na moich cholernie wytrzymałych sprężynach (zatrzaskach) Roc Atac po paru latach eksploatacji wyraźnie widać wytarcie, i mam podejrzenie graniczące z pewnością, że sprężyna w modelu : http://allegro.pl/pedaly-mtb-time-atac-xc-2-bloki-i5135594645.html Wytrze się jeszcze szybciej. Żeby nie było, że wymyślam : http://www.forumrowerowe.org/uploads/gallery/album_592/gallery_103679_592_11510.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1987cinek Napisano 19 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Proszę bardzo Time ATAC Pedal Overhaul - Bikes | Cycling | Mountain Biking on Cyclist No.1 Dziękować! Gdzieś kiedyś filmik na YT widziałem Na moich cholernie wytrzymałych sprężynach (zatrzaskach) Roc Atac po paru latach eksploatacji wyraźnie widać wytarcie "po paru latach" - ładnie Dobra, reasumując wątek. Brać Roc Atac z regulacją czy bez? Bo chciałbym jutro zamówić 'pedałki' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Z regulacją czy bez to już sam musisz zdecydować, każdy ma swoje zdanie ... ja bym brał z regulacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1987cinek Napisano 19 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Najgorsze, że nie mam jak przymierzyć i porównać do Shimano. I nie wiem czy w te bez regulacji ciężko się wpina i wypina czy będzie git [emoji14] Muszę strzelić w ciemno heh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Katowane są moje i to bardzo i zużycia nadal nie zauważyłem,jeżeli masz brać to bez regulacji jednakowa siła wpięcia i wypięcia,a regulacja to zbędny element Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1987cinek Napisano 19 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Dużo siły trzeba użyć by się wypiąć wg Twojego odczucia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Niewielką siłą owszem ale na początku tylko zanim się przyzwyczaisz do nich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1987cinek Napisano 19 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Ok. Biorę Roc Atac bez regulacji, mam nadzieję, że będę zadowolony i M520 pójdą w odstawkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Będziesz zadowolony masz gwarancję na 1000% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1987cinek Napisano 20 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Kurde Panowie i lipa. Odpisali mi że strony Poręby, że te pedałki są już niedostępne. W ich miejsce są teraz te co wcześniej w linku na allegro podałem. Hmmm.... I nie wiem, brać je czy lepiej już jakieś XC albo XS?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 To bierz te z Allegro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1987cinek Napisano 20 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Nie są one za bardzo tandetne? (są tańsze) - nie mają metalowowych wstawek. I do tego sprężyna już nie okrągła... Napisałem do nich jeszcze czy mają może wersje S tych starych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Ja faktycznie wolał bym wersję s, choć z trwałością tych tańszych nie powinno być problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.