Hobart Napisano 10 Kwietnia 2015 Napisano 10 Kwietnia 2015 Witajcie Kolejnym etapem w budowie mojego ostrego koła są koła. Zacząłem się zastanawiać jaka szerokość obręczy jest standardowa. O ile takie standardy istnieją. Nie miałem nigdy styczności z rowerami na wąskich kołach, więc tego nie wiem. Na fixie głównie będę spokojnie jeździł po mieście, ale nie wykluczone, że spróbuję trochę "potrikować". Jakieś sugestie. Pozdrawiam
Mod Team IvanMTB Napisano 11 Kwietnia 2015 Mod Team Napisano 11 Kwietnia 2015 Jak chcesz wydziwiać to poprostu kup mocną, najlepiej kapslowana obręcz i daj do poskładania komuś kto zna sie na rzemiośle. Co do szerokosci, to najważniejsze jak szerokie papucie chciałbyś używać. Wszystko do 32c spokojnie posadzisz na klasycznej obreczy o wewnętrznej szerokości 14-16mm, choć najnowsza ( z resztą całkiem słuszna) tendencja do poszerzania obręczy dotarła także do wąskokołowej części rowerowego spektrum... Druga sprawą która dość rygorystycznie może ograniczyc Ci szerokośc zestawu obręcz/opona będzie pojemnośc widelców ramy, na której zamiarujesz katać.. Szacunek... I.
piotreeek Napisano 11 Kwietnia 2015 Napisano 11 Kwietnia 2015 jedyne co chciałbym dodać, to to, że jak uzyjesz zbyt szerokiej obręczy do wąskich szosowych opon (20 - 25c) to może ci się ona zadzierać na krawężnikach łatwo. Wąska obręcz chowa się pod balon opony, szeroka może wystawać przy wąskiej oponie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.