Perzon Napisano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Witam, Stoję przed małym dylematem. Mam okazję kupić Deore Shado RD-M592. Obecnie posiadam 8 rzędową kasetę i przerzutkę Shimano Acera i takie same manetki. Zastanawiam się czy ta deore będzie bez problemu działać z 8 rzędową kasetą i manetką, bo RD-M592 jest dedykowane pod 9 biegowe napędy, a dodatkowo w podpiętym temacie o kompatybilności jest takie zdanie :"Warto dodać że shimanowskie Shadow'y nie specialnie lubia małe kasety np 11-28 lub mniejsze, występują problemy z regulacją i pracą. należy zastosować wówczas konstrukcje klasyczną" w parametrach przerzutki jest : "Najw. zębatka: max 34T, Najmn. zębatka: min 11T", moja kaseta to max 32 i min 11 zębów.Czy wspomniana przerzutka będzie bez problemu działać z tą kasetą (po odpowiedniej regulacji śrubami ? nie wiem czy to ważne ale wersja z długim wózkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 11 Kwietnia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Wszystkie przerzutki Shimano oznaczone 9sp działają bez problemu z napędami 8sp. W Twoim przypadku nie widzę problemu, sam mam SLXa RD - M665 z napędem 8sp (kaseta 11-32 obecnie, wcześniej 11-30) i bangla wszystko bezproblemowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 nie wiem czy to ważne ale wersja z długim wózkiem. Nie jest ważne gdyż ta przerzutka występuje tylko w wersji SGS (długi wózek). Więc chcąc nie chcąc nie masz innej opcji. http://www.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/SI_5W70B/SI-5W70B-001-POL_v1_m56577569830679712.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Kwietnia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Problem może sie pojawić w miejscu ze szadoły nie lubią kaset poniżej 11-28 ... ale to powinno działać poprawnie. W sensie stare, jak to deore, nie wiem jak nowsze wersje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Perzon Napisano 14 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Przerzutkę zamontowałem i jako tako wyregulowałem, są tylko dwa problemy : - przy zrzucaniu z 1 nie wbija mi dwójki, dopiero jak "podciągnę" manetką i to samo jak chcę z 8 na 7 wrzucić - też idzie dopiero po podciągnięciu - to domyślam się że idzie zniwelować regulacją. - drugi problem - ten występował już na poprzedniej przerzutce to głośna praca. przerzutka jest nowa więc nie ma mowy o wygiętym wózku czy luzach, łańcuch świeżo po shejkowaniu i smarowaniu, hałas dochodzi ewidentnie z tyłu przerzutki mimo że łańcuch nigdzie nie zahacza, wózek też nie dotyka kasety ani nic.Proszę o porady co może być nie tak, regulację przeżyję ale ten hałas - chrobotanie - wkurza, był to jeden z powodów zmiany przerzutki i problem nie ustąpił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fryz Napisano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 czy ta przerzutka rd m592 wkoncu daje rade z kaseta 8 rz.??? skoro korby kasety przerzutki 8 i 9 rzedowe mozna mieszac to dlaczego shimano podaje informacje ze to do napedu np tylko 9 rzedow ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 O kompatybilności jest duży temat ... Tak przerzutka RD-M592 w połączeniu z manetkami na 8 przełożeń obsłuży bez problemu kasetę 8`kę ... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paul997 Napisano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 czy ta przerzutka rd m592 wkoncu daje rade z kaseta 8 rz.??? skoro korby kasety przerzutki 8 i 9 rzedowe mozna mieszac to dlaczego shimano podaje informacje ze to do napedu np tylko 9 rzedow ? Ściema marketingowa. Mam u córeczki Alivio 9rz i z manetką 7rz płynnie działa na kasecie 7-rzędowej. Wszystko zgodnie z tym, co opisane w temacie o kompatybilności napędów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 12 Czerwca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 - przy zrzucaniu z 1 nie wbija mi dwójki, dopiero jak "podciągnę" manetką i to samo jak chcę z 8 na 7 wrzucić - też idzie dopiero po podciągnięciu - to domyślam się że idzie zniwelować regulacją. Sprawdź hak, wózek i pantograf przerzutki czy jest prosto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek232 Napisano 23 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Posiadam przerzutkę RD-M592 i kasetę 8rz CS-HG40 11-32T. W przyszłości jednak (jak zajeżdzę tą kasetę) planuję zmienić kasetę na CS-HG51-8 11-28T, gdyż jeżdzę tylko po asfalcie i w ogóle nie wykorzystuję największej zębatki. W kilku miejscach na tym forum, jak również w tym poście wyczytałem, że szadoły nie lubią kaset poniżej 11-28T. No i wszystko było by ok, ale przez przypadek zajrzałem do specyfikacji technicznej tej przerzutki ( tutaj strona nr 4). gdzie jest napisane: Max. Low Sprocket: 36T Min. Low Sprocket: 32T Min. Top Sprocket: 11T Czy rzeczywiście ta przerzutka będzie dobrze współpracowała z kasetą 11-28T? Bo według specyfikacji, największa zębatka to min. 32T. Czy ktoś w praktyce używał tej przerzutki z kasetą 11-28T? Z czego wynika to, że szadoły nie dogadują się z "bardziej szosowymi" kasetami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.