Perzon Napisano 10 Kwietnia 2015 Napisano 10 Kwietnia 2015 Witam, Stoję przed małym dylematem. Mam okazję kupić Deore Shado RD-M592. Obecnie posiadam 8 rzędową kasetę i przerzutkę Shimano Acera i takie same manetki. Zastanawiam się czy ta deore będzie bez problemu działać z 8 rzędową kasetą i manetką, bo RD-M592 jest dedykowane pod 9 biegowe napędy, a dodatkowo w podpiętym temacie o kompatybilności jest takie zdanie :"Warto dodać że shimanowskie Shadow'y nie specialnie lubia małe kasety np 11-28 lub mniejsze, występują problemy z regulacją i pracą. należy zastosować wówczas konstrukcje klasyczną" w parametrach przerzutki jest : "Najw. zębatka: max 34T, Najmn. zębatka: min 11T", moja kaseta to max 32 i min 11 zębów.Czy wspomniana przerzutka będzie bez problemu działać z tą kasetą (po odpowiedniej regulacji śrubami ? nie wiem czy to ważne ale wersja z długim wózkiem.
Mod Team sznib Napisano 11 Kwietnia 2015 Mod Team Napisano 11 Kwietnia 2015 Wszystkie przerzutki Shimano oznaczone 9sp działają bez problemu z napędami 8sp. W Twoim przypadku nie widzę problemu, sam mam SLXa RD - M665 z napędem 8sp (kaseta 11-32 obecnie, wcześniej 11-30) i bangla wszystko bezproblemowo.
mklos1 Napisano 11 Kwietnia 2015 Napisano 11 Kwietnia 2015 nie wiem czy to ważne ale wersja z długim wózkiem. Nie jest ważne gdyż ta przerzutka występuje tylko w wersji SGS (długi wózek). Więc chcąc nie chcąc nie masz innej opcji. http://www.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/SI_5W70B/SI-5W70B-001-POL_v1_m56577569830679712.pdf
Mod Team Puklus Napisano 11 Kwietnia 2015 Mod Team Napisano 11 Kwietnia 2015 Problem może sie pojawić w miejscu ze szadoły nie lubią kaset poniżej 11-28 ... ale to powinno działać poprawnie. W sensie stare, jak to deore, nie wiem jak nowsze wersje.
Perzon Napisano 14 Kwietnia 2015 Autor Napisano 14 Kwietnia 2015 Przerzutkę zamontowałem i jako tako wyregulowałem, są tylko dwa problemy : - przy zrzucaniu z 1 nie wbija mi dwójki, dopiero jak "podciągnę" manetką i to samo jak chcę z 8 na 7 wrzucić - też idzie dopiero po podciągnięciu - to domyślam się że idzie zniwelować regulacją. - drugi problem - ten występował już na poprzedniej przerzutce to głośna praca. przerzutka jest nowa więc nie ma mowy o wygiętym wózku czy luzach, łańcuch świeżo po shejkowaniu i smarowaniu, hałas dochodzi ewidentnie z tyłu przerzutki mimo że łańcuch nigdzie nie zahacza, wózek też nie dotyka kasety ani nic.Proszę o porady co może być nie tak, regulację przeżyję ale ten hałas - chrobotanie - wkurza, był to jeden z powodów zmiany przerzutki i problem nie ustąpił
fryz Napisano 11 Czerwca 2015 Napisano 11 Czerwca 2015 czy ta przerzutka rd m592 wkoncu daje rade z kaseta 8 rz.??? skoro korby kasety przerzutki 8 i 9 rzedowe mozna mieszac to dlaczego shimano podaje informacje ze to do napedu np tylko 9 rzedow ?
rzezniol Napisano 12 Czerwca 2015 Napisano 12 Czerwca 2015 O kompatybilności jest duży temat ... Tak przerzutka RD-M592 w połączeniu z manetkami na 8 przełożeń obsłuży bez problemu kasetę 8`kę ... Pozdro
paul997 Napisano 12 Czerwca 2015 Napisano 12 Czerwca 2015 czy ta przerzutka rd m592 wkoncu daje rade z kaseta 8 rz.??? skoro korby kasety przerzutki 8 i 9 rzedowe mozna mieszac to dlaczego shimano podaje informacje ze to do napedu np tylko 9 rzedow ? Ściema marketingowa. Mam u córeczki Alivio 9rz i z manetką 7rz płynnie działa na kasecie 7-rzędowej. Wszystko zgodnie z tym, co opisane w temacie o kompatybilności napędów.
Mod Team Puklus Napisano 12 Czerwca 2015 Mod Team Napisano 12 Czerwca 2015 - przy zrzucaniu z 1 nie wbija mi dwójki, dopiero jak "podciągnę" manetką i to samo jak chcę z 8 na 7 wrzucić - też idzie dopiero po podciągnięciu - to domyślam się że idzie zniwelować regulacją. Sprawdź hak, wózek i pantograf przerzutki czy jest prosto.
tomek232 Napisano 23 Sierpnia 2015 Napisano 23 Sierpnia 2015 Posiadam przerzutkę RD-M592 i kasetę 8rz CS-HG40 11-32T. W przyszłości jednak (jak zajeżdzę tą kasetę) planuję zmienić kasetę na CS-HG51-8 11-28T, gdyż jeżdzę tylko po asfalcie i w ogóle nie wykorzystuję największej zębatki. W kilku miejscach na tym forum, jak również w tym poście wyczytałem, że szadoły nie lubią kaset poniżej 11-28T. No i wszystko było by ok, ale przez przypadek zajrzałem do specyfikacji technicznej tej przerzutki ( tutaj strona nr 4). gdzie jest napisane: Max. Low Sprocket: 36T Min. Low Sprocket: 32T Min. Top Sprocket: 11T Czy rzeczywiście ta przerzutka będzie dobrze współpracowała z kasetą 11-28T? Bo według specyfikacji, największa zębatka to min. 32T. Czy ktoś w praktyce używał tej przerzutki z kasetą 11-28T? Z czego wynika to, że szadoły nie dogadują się z "bardziej szosowymi" kasetami?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.