Skocz do zawartości

[przerzutka tył] RD-M592 czy będzie działać poprawnie

Perzon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Stoję przed małym dylematem. Mam okazję kupić Deore Shado RD-M592. Obecnie posiadam 8 rzędową kasetę i przerzutkę Shimano Acera i takie same manetki. Zastanawiam się czy ta deore będzie bez problemu działać z 8 rzędową kasetą i manetką, bo RD-M592 jest dedykowane pod 9 biegowe napędy, a dodatkowo w podpiętym temacie o kompatybilności jest takie zdanie :

"Warto dodać że shimanowskie Shadow'y nie specialnie lubia małe kasety np 11-28 lub mniejsze, występują problemy z regulacją i pracą. należy zastosować wówczas konstrukcje klasyczną"

w parametrach przerzutki jest : "Najw. zębatka: max 34T, Najmn. zębatka: min 11T", moja kaseta to max 32 i min 11 zębów.

Czy wspomniana przerzutka będzie bez problemu działać z tą kasetą (po odpowiedniej regulacji śrubami ? nie wiem czy to ważne ale wersja z długim wózkiem.

nie wiem czy to ważne ale wersja z długim wózkiem.

Nie jest ważne gdyż ta przerzutka występuje tylko w wersji SGS (długi wózek). Więc chcąc nie chcąc nie masz innej opcji.

http://www.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/SI_5W70B/SI-5W70B-001-POL_v1_m56577569830679712.pdf

Przerzutkę zamontowałem i jako tako wyregulowałem, są tylko dwa problemy :

- przy zrzucaniu z 1 nie wbija mi dwójki, dopiero jak "podciągnę" manetką i to samo jak chcę z 8 na 7 wrzucić - też idzie dopiero po podciągnięciu - to domyślam się że idzie zniwelować regulacją.

- drugi problem - ten występował już na poprzedniej przerzutce to głośna praca. przerzutka jest nowa więc nie ma mowy o wygiętym wózku czy luzach, łańcuch świeżo po shejkowaniu i smarowaniu, hałas dochodzi ewidentnie z tyłu przerzutki mimo że łańcuch nigdzie nie zahacza, wózek też nie dotyka kasety ani nic.

Proszę o porady co może być nie tak, regulację przeżyję ale ten hałas - chrobotanie - wkurza, był to jeden z powodów zmiany przerzutki i problem nie ustąpił

• 1 miesiąc temu...

czy ta przerzutka rd m592 wkoncu daje rade z kaseta 8 rz.??? skoro korby kasety przerzutki 8 i 9 rzedowe mozna mieszac to dlaczego shimano podaje informacje ze to do napedu np tylko 9 rzedow ?

Ściema marketingowa. Mam u córeczki Alivio 9rz i z manetką 7rz płynnie działa na kasecie 7-rzędowej. Wszystko zgodnie z tym, co opisane w temacie o kompatybilności napędów.

• Mod Team

- przy zrzucaniu z 1 nie wbija mi dwójki, dopiero jak "podciągnę" manetką i to samo jak chcę z 8 na 7 wrzucić - też idzie dopiero po podciągnięciu - to domyślam się że idzie zniwelować regulacją.

Sprawdź hak, wózek i pantograf przerzutki czy jest prosto.

• 2 miesiące temu...

Posiadam przerzutkę RD-M592 i kasetę 8rz CS-HG40 11-32T. W przyszłości jednak (jak zajeżdzę tą kasetę) planuję zmienić kasetę na CS-HG51-8 11-28T, gdyż jeżdzę tylko po asfalcie i w ogóle nie wykorzystuję największej zębatki. W kilku miejscach na tym forum, jak również w tym poście wyczytałem, że szadoły nie lubią kaset poniżej 11-28T. No i wszystko było by ok, ale przez przypadek zajrzałem do specyfikacji technicznej tej przerzutki ( tutaj strona nr 4). gdzie jest napisane:

Max. Low Sprocket: 36T

Min. Low Sprocket: 32T

Min. Top Sprocket: 11T

Czy rzeczywiście ta przerzutka będzie dobrze współpracowała z kasetą 11-28T? Bo według specyfikacji, największa zębatka to min. 32T.

Czy ktoś w praktyce używał tej przerzutki z kasetą 11-28T?

Z czego wynika to, że szadoły nie dogadują się z "bardziej szosowymi" kasetami?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...