Skocz do zawartości

[Opony] 26" Kross Hexagon V3

blackjack23

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie!

Ostatnio rozglądam się za nowymi oponami do swojej kozy. Zmieniły się priorytety, teraz jeżdżę sporo po szosie, więc 2calowe traktory stały się męczące. W ciągu ostatnich trzech lat pokonuję średnio 2000km w sezonie, do 100km w tygodniu. Nie jeżdżę w deszczu, ani tuż po.

Obecnie:

- Kross Hexagon V3 (2007)

- koło 26" 19C

- opony Dębica 50-559 (przebieg ok. 12k km w 7lat, stan zużycia ok. 75%)

Użytkowanie:

- sucho!

- 90% asfalt, miasto

- 10% ścieżki, polne i leśne szlaki

- 0% ciężkiego terenu

Szukam:

- niskie opory toczenia

- długowieczność (minimum 7-8k km)

- 28-559? 32-559?

- Semi Slick?

- 200zł (2 opony + 2 dętki)

A może nie szaleć tak z szerokością gumy? 1,1 a 2 cale to spora różnica. Spotkałem się z opiniami, że już na 1,5cala każdy piach na ścieżce rowerowej to potencjalny zabójca. Mam na koncie już blisko 17k km i bez kraksy. Jednakże nigdy nie jeździłem na oponach węższych, niż 1,8cala.

Główni kandydaci to Schwalbe Marathon Green Guard (40) i Continental Country Plus (42). Jest coś lepszego? Jakie dętki?

Napisano

Przesiadłem się z podobnych opon co Twoje na Kenda Kwest 1,5" i mogę powiedzieć, że wcale nie ma tragedii z piachem, jak się postarasz, to nawet po piaszczystej drodze przejedziesz. A jeśli chodzi o dętki, to bierz jakiekolwiek, jak opona się przebije, to dętka tez. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...