Skocz do zawartości

[rower] Unibike Flash czy Kross Evado 1.0?

EMIGON87

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Nie znam się na rowerach. Poszukuję sprzętu głównie na codzienne dojazdy do pracy (10 km w jedną stronę). Dojazd w głównej mierze po terenach miejskich. Chciałbym również jeździć w lato tym rowerem rekreacyjnie po jakiś pagórkach, lasach, nad jezioro. Ogólnie teren niezabudowany. W razie czego gdybym jechał gdzieś na wczasy (poza wysokimi górami) to również chciałbym móc na nim pojeździć. Z tego co udało mi się poczytać najbardziej odpowiedni typ roweru dla mnie to cross. Nie mam dużych wymagań, poszukuję coś w granicach 1000 zł, ewentualnie trochę ponad.

W sklepach rowerowych w mojej okolicy zaproponowano mi dwa rowery:

UNIBIKE 2015 - NAJLEPSZE ROWERY BYDGOSZCZ - FLASH GTS  w cenie 1399 zł

Evado 1.0 | Kross - Rower górski, rowery trekkingowe, rowery miejskie  w cenie 1299 zł

Podobno Flash jest lepszy z uwagi na osprzęt. Bardzo proszę o porównanie tych dwóch modeli. Czy warto dopłacać te 100 zł czy nie zrobi mi to szczególnie dużej różnicy? Czy te rowery są adekwatne cena/jakość?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Napisano

Żaden z nich. Unibike może ma trochę lepszy osprzęt, ale i tak poniżej możliwości...

W tej cenie markowego roweru raczej nie dostaniesz. Poszukaj na allegro Lazaro Integral lub Kands Maestro - niestety dostepne tylko online, ale w tej cenie trudno o coś lepszego.

Napisano

Przez Internet - wiadomo. W lepszej cenie - lepsze parametry. Ale mimo wszystko wolałbym kupić coś na miejscu. Mam możliwość zobaczyć, dotknąć, przymierzyć rower. Muszę mieć pewność, że będę się na nim dobrze czuć.

Wcześniej rozważałem też ten rower: http://www.decathlon.pl/rower-gorski-rockrider-340-black-blue-id_8302231.html

Ale nie jestem pewien czy jest on odpowiednio dostosowany do moich potrzeb (miasto oraz tereny niezabudowane).

A jeżeli już miałbyś wybierać Unibike lub Kross to, który by to był? A może lepiej już kupić coś tańszego jak np. ten Rockrider 340? Nie zależy mi na markowym rowerze, nie mam dużych wymagań. Przez ostatnie 10 lat jeździłem na zwykłym rowerze z marketu Carrefour za 400 zł. I byłem zadowolony... Pomyślałem ostatnio, że czas na zmianę. Teraz pracuję i stać mnie trochę na coś droższego, ale też nie chcę przepłacać. Chcę mieć rower wygodny i dostosowany do różnych warunków terenu. Zamierzam sobie dokupić jeszcze błotniki, licznik, rękawiczki i oświetlenie. Nie potrzebuję roweru z super osprzętem. Chcę tylko mieć pewność, że jak na zakup w sklepie stacjonarnym dokonałem względnie dobrego wyboru jak na moje możliwości finansowe. Stąd chciałem się dopytać na forum... Sprzedawcy zazwyczaj proponują to co chcą sprzedać.

Napisano

Z dwojga złego lepiej już Unibike. Rockrider to rower MTB (ATB), więc nie pasuje do zastoswania.

Jednak za Unibike'a przepłacasz, a chcesz tego uniknąć przecież. Nawet jeśli nie wyczujesz różnicy to po co przepłącać skoro za te same pieniądze można mieć i lepiej i solidniej?

Ja bym radził pochodzić po sklepach i poprzymierzać się - rozeznasz się w rozmiarach ram itd. Przecież wszystkie rowery są robione dla ludzi, a ludzie są w "miarę" podobni, więc wymiary geometryczne ram nie są tak znowu w cały świat.

Potem porównasz sobie wymiary najwygodniejszego roweru na jakim siedziałeś i radziłbym kupić online crossa, którego proponowałem. Najlepiej zmierz nogę i po jej długości się dobiera, a w drugiej kolejności po wzroście. Nie przepłacisz, a jak Ci będzie brakować czegoś to wymienisz mostek na dłuższy/krótszy ewentualnie - pomożemy Ci.

Napisano

To co myślicie o czymś takim: http://allegro.pl/juz-jest-king-of-the-road-lazaro-integral-v3-2015-i5247341443.html

Proszę o chociaż jakieś ogólne porównanie w czym ten rower jest lepszy od tego Unibike i Kross? Rozumiem, że jeżeli już podejmę to ryzyko i zamówię online to ten komfort i żywotność roweru będzie dużo większa? Czy marka Lazaro jest dobrze znana wśród rowerzystów? Jest sprawdzona?

Napisano

Jest nieporównywalnie lepszy. Żywotność - szczególnie napędu - będzie znacznie wyższa i jego praca będzie dużo kulturalniejsza.

Marka jest sprawdzona przez wielu użytkowników tego forum od 3 lat mniej więcej. Możesz poszukać opinii, ale w większości są pozytywne.

Napisano

Muszę Wam przyznać rację. Od 3 godzin szczegółowo zapoznaję się z Lazaro Integral V3. Czytałem o hierarchii przerzutek Shimano. Rower rozkładam na czynniki pierwsze. Analizuję każdą część, czytam o niej w opisach, sprawdzam ceny. Każdą część porównuję z w/w Unibike Flash. Wnioski są takie, że Integral V3 ma mniej więcej dwukrotnie większą wartość osprzętu. Muszę powiedzieć, że zaczyna mnie ten rower "jarać" :) Szczególnie tylna przerzutka robi na mnie największe wrażenie.

Skąd taka cena za ten rower? Czy to jest oryginalny osprzęt? Jak całość roweru prezentuje się jakościowo? Z tego co przeglądam opinie to możliwe, że ta cena jest tak niska, bo pod względem serwisu i gwarancji to jest cienko. Ale roweru za 1400 zł i tak bym chyba nie zdecydował się wysłać na drugi koniec Polski, chyba, że naprawdę coś poważnego by się z nim stało. Byłbym wdzięczny za opinie osób, które posiadają ten rower lub też miały jakąś styczność z tą firmą.

Pozdrawiam

Napisano

Nie wiem jak jest z gwarancją bo z niej nie korzystałem.

Chyba nie zdarzyło się, żeby ramy lazaro masowo pękały (na forum widziałem tylko jeden przypadek, ale ramę bez problemu wymienili).

Zajrzyj tutaj, już chyba wszystko zostało powiedziane o tym rowerze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...