Skocz do zawartości

[wycieczka] Kamień - Morskie Oko 200 km szlakiem i z powrotem

wluczykijpodkarpacie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zamierzam się wybrać szlakiem turystycznym z okolic Krempnej lub Gorlic do samych Tatr, wyprawę miałem realizować rok temu lecz wypadła mi praca i niemiałem czasu, trasa którą chcę przebyć to plus minus 200 km licząc od Krempnej do dokładnie Morskiego Oka jęsli chodzi o sam szlak nie doliczając dojazdów do spania itp.  Wyprawę zamierzam rozpocząć gdy nadejdą ciepłe dni i w miarę ciepłe noce, czy byłby ktoś może chętny mi towarzyszyć? Jeśli tak proszę o kontakt,  nie jestem profesjonalistą i nie jeżdże zawodowo, lecz jazda po górach nie jest mi obca, tak więc tempo relaksacyjne. Mam 25 lat i o takiej wycieczce myślałem nie jeden dzień wstecz, może ktoś mógłby mi udzielić jakichś rad odnośnie wycieczki z góry dzięki

Szczegóły do omówienia z osobą zainteresowaną wycieczką

Aha, to trza będzie delikatnie nagiąć bo przecież nie zostawie roweru "gdzieś tam"  Ten zakaz jest ogólnie dla całego parku?

Co do ekwipunku może mi ktoś doradzić co mógłbym wziąć jeszcze mam na razie: zapasową dętkę, łatki, wieloklucz, zapasowe klocki hamulcowe(myślę by wziąć płyn do hamilców w razie czego), db światła na przód, i to chyba wszystko jeśli chodzi o rower i sprzęt

Rower możesz zostawić na parkingu na Palenicy Białczańskiej (jak pogadasz z cieciami z budek to może ktoś przypilnuje ale pewności Ci nie dam bo sam jej nie mam) - a potem z buta na Morskie Oko ale jak już tam będziesz to warto poświęcić 2-3h więcej na wejście trochę wyżej i zobaczenie Czarnego Stawu pod Rysami. Dużo mniej osób a widoki bajkowe na całe Morskie Oko i Dolinę Rybiego Potoku.

Trochę nie podrodze ponieważ muszę szlakiem wjechać do zakopanego i od zakopca teraz patrzę najbardziej wysuniętym punktem i tym którym mogę jechać rowerem jest Kuznice-Schronisko PTTK a od tego punktu jest około 17 km do Morskiego i podobny dystans do Palenicy białczańskiej ale tam niema trasy na rower.

Rower możesz zostawić na parkingu na Palenicy Białczańskiej (jak pogadasz z cieciami z budek to może ktoś przypilnuje ale pewności Ci nie dam bo sam jej nie mam)

Na pewno nie zostawił bym roweru na parkingu, wolałbym już poszukać noclegu i tam go zostawić(jeśli oczywiście po drodze)

No fakt od Kuźnic jest kawał drogi na Morskie Oko (jakieś 9h przez przełęcz Zawrat) ale z Zakopca jeżdżą busiki za grosze dojedziesz na parking w Palenicy potem już piesza wędrówka. Ogólnie to jak chcesz w tamtych okolicach pojeździć to raczej w stronę Gubałówki bym się kierował. Tutaj masz kilka pomysłów na trasę w tamtych okolicach - wydają się całkiem sensowne :)http://www.zakopane-free.pl/events/na-rowerach 

Jak na razie muszę obrobić mapkę szlaków w tatrach i pozaznaczać trasy rowerowe i schroniska, dokładnie gdzie jechać i gdzie iść będę powoli przyszykowywał, a jak jest ze schroniaskami na szlakach mniej uczęstrzanych czy zawsze są otwarte i czy można tam nocować bez problemu?

Jako, że masz nick

wluczykijpodkarpacie

to proponuję powłóczyć się trochę dalej. Przejedż na stronę Słowacką a tam już możesz na rowerze bez problemu śmigać głęboko w Tatry Wysokie. Możesz śmiało podjechać do Śląskiego Domu a także asfalcikiem pod Osterwę. Również i w Tatrach zachodnich możesz głęboko śmigać na rowerze ...np do Litworowej Doliny.

A i dostępność noclegowa jest znacznie większa czy to legalna czy nielegalna.

czy można tam nocować bez problemu?

Nie można nocować na terenie parku jest zakaz we wszystkich miejscach oprócz schronisk a w tym roku wprowadzają zakaz przebywania na szlaku po zmroku. Chodzi o ochronę zwierząt które żerują nocami żeby im ludzie w drogę nie wchodzili.

Przejedż na stronę Słowacką a tam już możesz na rowerze bez problemu śmigać głęboko w Tatry Wysokie.

To fakt. Podobno tam jest około 600 km tras rowerowych więc kiedyś trzeba będzie się wybrać w tamte strony :)

• Mod Team

Kolego powiem brzydko. Wybij sobie z głowy wjazd na Morskie Oko rowerem. W sezonie idzie tam pielgrzymka turystów i tych w klapkach, japonkach szpilkach, adidasach. Idą ludzie z piwem, z czipsami. Jest to najbardziej popularny i oblegany szlak w Tatrach. Pakowanie się tam rowerem to czysty idiotyzm i stawianie nas rowerzystów w kiepskim położeniu. Po Twoim wjeździe zapewne zrobiłoby się głośno w prasie, że kolejny rowerzysta nie szanujący znaków i zasad. Tak jak jest teraz w przypadku baranów jeżdżących po chodnikach czy po przejściu...

Przejedż na stronę Słowacką

Nie głupi pomysł kolego

Tylko gdzie ;]

Fajnie się patrzy z góry na mape lecz na ziemi jest inaczej, nie znam terenu więc muszę mieć dobre mapy, czy ma ktoś jakiś db patent na robienie map obrazowych, chcę widzieć szlaki i schroniska z góry, wymyśliłem to w ten sposób że robie screenshota i na paincie obrabiam i popisuję schroniska i jakim szlakiem mam jechać, a jak robicie swoje mapy???

W całej tej rozmowie nie ma ani słowa o na jakim rowerze ma być ta wyprawa. Jeśli min coś w stylu trekinga to jest schronisko na Murowańcu do którego można dojechać górską drogą.

Pomysł @roberto ze Słowacją wydaje się najlepszy. Nie wiem po jakie licho pchać się do tego "syfu" jakim jest Zakopiec. Tym bardziej jak ciągnie Cię w okolice Morskiego. Zadokować się w Javorinie albo Zdziarze ewentualnie w Bukowinie, zostawić rower na kwaterze a potem busem czy autobusem gdzie chcesz.

Jak będziesz jechał przez okolice Krościenka (jak nie to warto zmienić zdanie) bo wydaje się to logiczne to warto podjechać do Szczawnicy i tutaj odbić już na Słowację. Wzdłuż spływu Dunajcem do Czerwonego klasztoru potem na Halogovice-Toporeckie Siodło-Magurskie Siodło. Zjazd do Hanuszowic i przez Frankową, Osturnie na Zdziarską przełęcz. To najbardziej "kozacka" trasa w tej części świata z Alpejskimi widokami.

Rower jest z jednym amortyzatorem z przodu, jeżdżę nim zawsze po lesie itp.

Do schroniska prowadzi szlak ale kolega wyżej pisał że lepiej rower nie jzdzic???

ZDJĘCIE -   http://zapodaj.net/06d72cc7c25ed.png.html

Który szlak wiedzie przy spływie Nad Dunajcem, dotarłem do Osturni lecz niewiem czy tak jak kolega poleca

Wzdłuż spływu Dunajcem do Czerwonego klasztoru potem na Halogovice-Toporeckie Siodło-Magurskie Siodło. Zjazd do Hanuszowic i przez Frankową, Osturnie

ZDJĘCIE -  http://zapodaj.net/2e64a95f4dd6e.png.html

Niestety mapa nie znajduję mi kolejnych miejscowości, proszę o ewentualne wskazówki, lub polskie nazwy.

Ogólnie to może i zły temat dałem ponieważ głównie chodzi mi o podziwanie widoków i natury, już nie muszę być koniecznie nad Morskim Oku, jeśli ktoś zna jakieś ciekawę trasy proszę o posta

Zerknij no sobie na jakąś normalną mapę i już wszystko wiedział będziesz http://www.e-gory.pl/index.php/Mapy-online/Tatry-Podtatrze-Sygnatura/Dookola-Tatr.-Atrakcje-turystyczne.html. Masz na niej wszystkie nazwy a droga prosta bo całkowicie szosowa. Jest nawet zaznaczona stara dziurawa szosa łącząca Toporeckie i Magurskie Siodło.  Na Słowacji w tym rejonie jest wzorowe oznakowanie szlaków rowerowych znaczkiem "C".  Są drogowskazy tylko trzeba mieć ze sobą mapę. Szuter jest tylko na odcinku do Czerwonego Klasztoru ale to też da się zrobić bo można odbić w 1/3 jej długości na Leśnicę i Wielki Lipnik. To co Ci wyszło w rejonie Frankovej to szlaki górskie idące w kierunku Pasma Magury Spiskiej.

Bardziej malowniczej trasy nie znajdziesz. Chcesz by było naprawdę "w dechę" to Słowacja z Zielonym Stawem Kieżmańskim, wspomniana wspinaczka na śląski Dom, Szczyrbskie Jezioro a obok Chata przy Popradzkim Stawie. Trochę dalej Koprowa Dolina.

Jak za bardzo skomplikowanie to jedziesz po "naszej" stronie przez zaporę w Czorsztynie potem Łapsze Wyżne i do góry na Łapszankę. Tutaj odbijasz w lewo i nowiutką szosą do Osturni gdzie odbijasz do góry w taką samą nowiutką szosę do Zdziaru.

Od Szczawnicy jak pojedziesz cały czas wzdłuż Dunajca do dojedziesz to Klasztoru. Ta droga to spacerniak rowerowo-pieszy.

Nie wiem który kolega co pisał ale w TPN'e są miejsca gdzie można jechać "na legalu". Do nich należy droga z Brzezin koło Murzasichla do shroniska na Murowańcu.

Pewną namiastką szosy do Morskiego Oka jest szutrowa doga biegnąca równolegle do niej po drugiej stronie granicy. Zaczyna się przy terminalach odprawowych tuż za mostem i idzie 4 km Doliną Białej Wody. Tutaj był zawsze zakaz dalszej jazdy ale nie wiem czy czasem nie pozwolili jechać dalej aż do punktu gdzie naprzeciwko jest Włosienica (polana pod Upłazem). Czyli było by naprawdę daleko ale pewności nie mam. 

Ogólnie to może i zły temat dałem ponieważ głównie chodzi mi o podziwanie widoków i natury, już nie muszę być koniecznie nad Morskim Oku, jeśli ktoś zna jakieś ciekawę trasy proszę o posta

A jeśli o to chodzi to najlepiej góry podziwia się z daleka. Wspomniana trasa dookoła Tatr jest najlepszym tego przykładem.

Wspomniany wypad na Słowację także powinien cię usatysfakcjonować gdyż tam gór jest cała masa a i tras bez liku o różnym stopniu trudności. Jeśli chcesz możesz jechać dolinami i mieć widoki do góry a jeśli chcesz możesz jechać grzbietami i mieć widoki w dół.

Tu masz przykład mojej eskapady po słowackich górkach, którą swobodnie można dokonać na HT.

http://podlaskisprint.blogspot.com/p/ukiem-karpat-2014.html

Dokonasz tego przy wyżej wspomnianej mapce cyfrowej.

Wow, jestem pod wrażeniem tej Twojej wyprawy jak patrze na zdjęcia chciałbym już jutro wyruszyć ;]  a dziury pod ramą na butelkę to miałeś czy przewiercywałeś?

Powoli będe mapkę sklejał na pewno już wiem że trasa do Jeziora Czorsztyńskiego się nie zmieni, a co pózniej na dnaich wyjdzie.

Mam jeszczę pytanie zapytam jeszcze jak przygotowujecie mapy na swoje wyprawy, a ta mapka w opisie 3 posty wyżej to mała troszke jest żeby szoty walnąć,

Nie wiem jak koledzy ale ja bez papierowej mapy nie zapuszczam się na Słowację. Dla mnie najlepsza bo najbardziej precyzyjna to ta VKU http://www.pasaz.v10.pl/img/zdjecia/p/53/75/5375ead3a242783cc5709a7eec4131d6.jpg

Najlepsza baza wiedzy i bardzo dobra mapa to na tej stronce http://www.pieniny.sk/mapy/mapa/mapa.html

Mam pewnie absurdalne pytanie ale jednak, tą mape co podałeś zdjęcie jak to jest część Tatr Niskie? Wysokie?

Chciałbym kupić jednak mapy z zaznaczonymi szlakami i schroniskami Pieniny, Tatry Polskie, i tą część o której jest rozmowa

Jak na razie uszukałem sobie coś takiego :

PIENINY - http://allegro.pl/pieniny-mapa-turystyczna-1-25-000-plan-2014-i5196227908.html

POLSKIE TATRY - http://allegro.pl/szlaki-turystyczne-tatr-mapa-turystyczna-plan-i5202156534.html

Potrzebuję jeszcze mapkę części tych słowackich Tatr, proszę o pomoc, a może ma ktoś jakieś inne propozycje map z przejrzysztymi widokami schronisk i szlaków?

Wow, jestem pod wrażeniem tej Twojej wyprawy jak patrze na zdjęcia chciałbym już jutro wyruszyć ;]  a dziury pod ramą na butelkę to miałeś czy przewiercywałeś?

Koszyczek jest na zipy przymocowany w 3 miejscach czy dokładnie 6 szt zipów. Z pełną 1,5 l butlą nawet na skałkach ani się nie obsuwa ani nie przekręca a nawet jeśli nastąpi mała rotacja to ... małe kopnięcie i jest na miejscu.

Wskazane przez Ciebie mapki są dobre dla piechura ale nie dla rowerzysty. Pieniny praktycznie objedziesz bokiem więc ich przydatność będzie żadna. Zdecydowanie lepiej kupić mapkę w skali 1.100 000.

W Tatry polecam inną mapkę.

Mogę potwierdzić słowa @beskida. Mapki z cyklu http://www.pasaz.v10...a7eec4131d6.jpg są rewelacyjne mimo ich stosunkowo wysokiej ceny. Polecam je poszukać w sklepach stacjonarnych.

Tak samo jak @beskid ja także nie ruszam się w góry bez mapy papierowej a mapa elektroniczna czy nawigacja przydaje się po zmroku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...