Jenek Napisano 9 Kwietnia 2015 Napisano 9 Kwietnia 2015 Witam, Proszę o pomoc w rozwiązaniu „problemu”. Mam do kupienia używany komplet kół 29 cali Shimano XTR (M980) od znajomego oraz amor RS SID. Sprzęt jest z pewnego źródła, w stanie bardzo dobrym w cenie za wszystko 3000zł. (piszę to by od razu zamknąć ewentualne pytanie o podstęp, wady ukryte tudzież pochodzenie) Aktualnie posiadam koła DT Swiss Spline M1700 (tylna piasta to DT350), które kupiłem niedawno (przejechane z 300km) oraz RS Reba RL Solo Air (tak samo świeżynka). Pytanie do was czy warto upgrejdować za te pieniądze ? Sęk w tym, że ja mam z przodu mocowanie tarczy na 6 śrub oraz oś przelotową 15mm gdzie wiadomo, że w XTR jest Center Lock wraz ze zwykłą ośką QR w tym przypadku. Zakładając, że swoje graty sprzedam za 1000zł-1500zł musiałbym co najmniej drugie tyle dopłacić do nowego osprzętu nie licząc nowych tarcz i pewnie klocków. Biorąc powyższe pod uwagę: czy warto? Z jednej strony większa sztywność dzięki ośce przelotowej, którą bym stracił, z drugiej SID, który jest o półkę wyżej. Z jednej strony Reba jest łatwiejsza (mniej skomplikowana w użyciu) przeznaczona do lżejszych zadań, z drugiej SID, który poza swoimi zaletami wynoszącymi go ponad Rebę, można tak dostroić , że będzie chodził jak Reba (gdyby się uprzeć). Z jednej strony łożyska maszynowe, z drugiej kulkowe. Z jednej Ratchet z drugiej rozwiązanie Shimano. Z jednej coraz większa ilość niepochlebnych opinii o piastach Shimano, z drugiej rosnąca popularność DT swiss z ratchet. Z jednej waga 1930g. z drugiej (XTR) – 1362g...... itd itp Dodam, ze ważę 90kg, rower kupiłem do ścigania w mazowieckich maratonach MTB aczkolwiek z racji wieku i innnych obowiązków nie ścigam się o pierwszą dziesiątkę. Z góry dzięki za podpowiedź czy warto ten zestaw kupować czy może za te pieniądze nie warto
biegacz1 Napisano 9 Kwietnia 2015 Napisano 9 Kwietnia 2015 Nie opłaca się. Jak będziesz chciał wpakować trochę kasy w rower, to radziłbym dać lekkie obręcze i szprychy na przód 2.0-1.65-2.0, a na tył 2.0-1.8-2.0 i wtedy będziesz miał nowe i lekkie kółka :-) Wydasz na obręcze i szprychy jakieś 800zł, swoje obręcze sprzedasz za 200-250zł i o wiele mniejszym nakładem Finansowym jesteś w stanie wyczuć dużą różnicę :-)
beskid Napisano 9 Kwietnia 2015 Napisano 9 Kwietnia 2015 Problem to wydać kasę tylko pytanie na co?? Ani XTR ani Sid tyłka nie urywa. Ani też Reba nie jest przeznaczona do lżejszych zadań (nie ma pojęcia skąd ta teoria) ani też specjalnie nie jest półkę wyżej od Sid'a. To bardzo bliżniacze konstrukcje różniące się zastosowaniem i pracą. Poza tym sporo ważysz i cofanie się na 29er do osi 9mm to dla mnie nieporozumienie. Za te 1,5-2K można naprawdę bardziej sensownie zejść na kołach z wagi.
modrzew Napisano 9 Kwietnia 2015 Napisano 9 Kwietnia 2015 Trochę chyba nadinterpretujesz tę "półkę wyżej", a już naprawdę trudno uwierzyć w te "cięższe zastosowania" SIDa Też trochę ważę i nie napalałbym się na ścigancki wideł dla wyżyłowanego charta i nie rezygnowałbym ze sztywnej osi dla napisu xtr.
Jenek Napisano 10 Kwietnia 2015 Autor Napisano 10 Kwietnia 2015 OK, dzięki za podpowiedzi, zostaję przy swoim osprzęcie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.