leniwyzaskroniec Napisano 9 Kwietnia 2015 Napisano 9 Kwietnia 2015 Witam, Dzisiaj zerwałem łańcuch w nowym rowerze, nie miałem spinki wiec aby dojechać do domu musiałem skrócić łańcuch o jedno ogniwo. I zauważyłem, że dużo lepiej mi się jeździ, wcześniej miałem wrażenie jakby napęd był przekazywany z opóźnieniem po naciśnięciu pedału, teraz nie wiem czemu czuje się jakby pewniej. I teraz pytanie czy producent seryjnie zastosował dłuższy łańcuch w celu szybszego zużycia napędu, czy może ja się nie znam i ma być jak producent przewidział. Drugie pytanie: podejrzewam, że jazda z krótszym łańcuchem szybciej niszczy napęd, ale jak bardzo?
BajkowiecxD Napisano 9 Kwietnia 2015 Napisano 9 Kwietnia 2015 Im bardziej wyciągnięty łancuch tym szybciej się zużywa napęd. Po zatym nie sądze żeby przy skróceniu o jedno ogniwo poczuć różnicę. Według mnie to bardziej efekt placebo
leniwyzaskroniec Napisano 9 Kwietnia 2015 Autor Napisano 9 Kwietnia 2015 No niby tak, ale wcześniej jak jeździłem to czułem tak jakby w jednym momencie na chwile korba traciła kontakt z kasetą, że pedałowało się tak jakby skokami nie płynnymi ruchami. Że łańcuch był naprężany i rozluźniany co sie przekłada oczywiście na szybsze rozciągnięcie. Ale skoro mówisz że nie powinno być róznicy wiec spoko. Nie wiem nie znam się.
cervandes Napisano 9 Kwietnia 2015 Napisano 9 Kwietnia 2015 Nie wiem coś za rower kupił, ale absolutnie nie powinno być żadnej różnicy w pedałowaniu przy 1 czy nawet 8 ogniwach mniej. Łańcuch to łańcuch, twardy jak diabli. Przeniesienie napędu musi być stałe - nie ma czegoś takiego, że czasem mocniej czasem lżej napęd na koło się przenosi. Jeśli tak jest, to albo rower jest zużyty albo zepsuty.
radziuGD Napisano 9 Kwietnia 2015 Napisano 9 Kwietnia 2015 Sprawdź czy w dalszym ciągu możesz jechać mając z przodu i z tyłu największe tryby. Jeśli to full, to pamiętaj, że CS rośnie wraz z ugięciem zawieszenia.
leniwyzaskroniec Napisano 9 Kwietnia 2015 Autor Napisano 9 Kwietnia 2015 radziuGD to odrazu sprawdziłem wszystko wskakuje ok, nawet lepiej.
herosa Napisano 9 Kwietnia 2015 Napisano 9 Kwietnia 2015 Zobacz jak przerzutka się rozciąga na największych zębatkach z tyłu i z przodu, a jak na najmniejszych. Jeśli możesz jechać na tych przełożeniach, łańcuch nie obciera, a przerzutka sięga, czyli łańcuch jest ok. Tylko uważaj, bo jak masz za krótki łańcuch na największe zębatki, żeby ci wózka przerzutki nie urwało Depniesz i nie będzie. Mi wózek zerwał się 2 razy, gdy łańcuch wpadł pomiędzy szprychy a kasetę...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.