jka Napisano 9 Kwietnia 2015 Napisano 9 Kwietnia 2015 Od jakiegoś czasu zauważyłem niepokojące zjawisko na moich kołach. Ogniska korozji na "nyplach" i dziwny nalot na szprychach. Takie coś jak na tych fotkach. Rower i koła dokładnie dzisiaj skończyły 6-sześć miesięcy i mają przejechane +/- 3650 km. Pytanie ? moje jest takie. Czy można to reklamować ? Czy warto w takich kołach : Kupić i założyć, lepsze szprychy i nyple, czy może kupić lepsze koła? Jazda z tym co jest teraz na dłuższa metę odpada, jakiekolwiek ognisko korozji jest osłabieniem materiały i tylko kwestią czasu jest kiedy to zacznie pękać. To sa takie koła Euroline !!! (cokolwiek to znaczy) Dodam tylko że czyszczenie WD-40 nie na wiele się zdało. Gdzie w rozsądnych pieniądzach idzie kupić szprychy i nyple, ewentualnie inne takie koła 28 Pozdrawiam. Jka
lajtspid Napisano 9 Kwietnia 2015 Napisano 9 Kwietnia 2015 To śniedź. Tanie mosiężne nyple, marnie zabezpieczone przed wilgotnym powietrzem.
Mod Team michuuu Napisano 9 Kwietnia 2015 Mod Team Napisano 9 Kwietnia 2015 Rower i koła dokładnie dzisiaj skończyły 6-sześć miesięcy i mają przejechane +/- 3650 km. Zimą jeździłeś? Jeżeli tak to pewnie wpływ warunków na drogach + kiepska jakość koła.
jka Napisano 9 Kwietnia 2015 Autor Napisano 9 Kwietnia 2015 To śniedź. Tanie mosiężne nyple, marnie zabezpieczone przed wilgotnym powietrzem. No to teraz wiem czemu WD-40 niewiele pomogło. Zimą jeździłeś? Tak Jeżeli tak to pewnie wpływ warunków na drogach + kiepska jakość koła. Co to za zima była, nawet dobrze nie posypali i już śniegu nie było Obawiam się że ta kiepska jakoś w tym rowerze nie dotyczy tylko koła ! niedługo to w nim z oryginału to już tylko rama zostanie Tylko co z tym zrobić. Pozdrawiam. Jka
Garlock Napisano 9 Kwietnia 2015 Napisano 9 Kwietnia 2015 Weż magnes i zbliż do szprychy i nypla. Jak nie złapie, to znaczy, że masz szprychy z nierdzewki a nyple mosiężne lub aluminiowe. Wyczyść je (ładnie czyści włóknina ścierna) i będzie OK. Jak jezdziłeś zimą to mogły trochę przyśniedzieć, ale to nie ma wpływu na ich wytrzymalość. Jak magnes złapie to niestety masz stalowe ocynkowane szprychy i nyple (do niektórych gatunków nierdzewki magnes też sie klei, więc nie jest to test w 100% miarodajny). I tu wiele nie zdziałasz. Mozesz oczywiście wymienić szprychy na nierdzewne: ok 1 zł/szt + przeplecenie koła ok 50 zł. Albo poszukac używanych, dobrych jakościowo kół. Zapłacisz podobnie lyb niewiele więcej a będziesz miał dodatkowo dobrą obręcz.
jka Napisano 10 Kwietnia 2015 Autor Napisano 10 Kwietnia 2015 Weż magnes i zbliż do szprychy i nypla. Test na magnes zrobiony, szprychy są "żelazne" i jest to jakiś 'szajs-żelazo" Trzyma jak diabli Wyczyść je (ładnie czyści włóknina ścierna) i będzie OK. Tak zrobię wełny stalowej różnej gradacji ci u mnie dostatek :0 Ale już od dzisiaj trzeba się rozglądać za innymi-lepszymi kolami. Pozdrawiam. Jka
Mod Team michuuu Napisano 10 Kwietnia 2015 Mod Team Napisano 10 Kwietnia 2015 Tak zrobię wełny stalowej różnej gradacji ci u mnie dostatek :0 No i rdzę będziesz miał na całości jak naruszysz tą i tak kiepską powłokę.
jka Napisano 10 Kwietnia 2015 Autor Napisano 10 Kwietnia 2015 No i rdzę będziesz miał na całości jak naruszysz tą i tak kiepską powłokę. Racja. Ale może wtedy będą większe podstawy prawne do reklamowania tego, ale czy warto? Przecież jak coś i tak przyślą takie same dziadostwo. Pozdrawiam. Jka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.