Skocz do zawartości

[około 5000] MTB 27,5 HT

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam;

co możecie polecić w cenie około 5000zł?

Rower do jazdy po lesie, wertepach i bezdrożach, raczej w miarę płaskim terenie z racji okolicy w jakiej mieszkam. Kilka razy w roku wypad w góry.

Może jakieś pierwsze zawody....

wzrost 186cm

waga 85kg

moje typy jak na razie:

http://www.cube.eu/en/bikes/mtb-hardtail/ltd/cube-ltd-sl-275-blackline-2015/

http://www.radon-bikes.de/bikes/mountainbike/hardtail/zr-race-275/zr-race-275-70/

http://allegro.pl/mtb-27-5-silverback-slade-1-deore-xt-recon-air-i5036628553.html

szkoda ze canyon nie robi 27,5 ht :/

bardzo dziekuję za wszelka pomoc i każdy komentarz... :)

pzdr Piotr

Napisano

A jak porównanie ram tych rowerków (cube i radon mają chyba stosunkowo krótki tylny trójką, a to chyba dobrze) i kół (czytałem coś o łożyskach maszynowych)?

Bo myślę że to ważne elementy.

Buls fajny, tylko elementy kalloy uno mnie trochę odstraszają, czytałem że kiepskie.

A ta firma radon, to porządna, klasowa jest :) ?

pzdr Piotr

Napisano

Witam;

co możecie polecić w cenie około 5000zł?

Rower do jazdy po lesie, wertepach i bezdrożach, raczej w miarę płaskim terenie z racji okolicy w jakiej mieszkam. Kilka razy w roku wypad w góry.

Może jakieś pierwsze zawody....

wzrost 186cm

waga 85kg

Za trochę więcej możliwość wyboru komponentów, Reba RLT, Koła DT SWISS, napęd SLX/XT

polecałbym rozmiar L przy takim wzroście. 

http://bit.ly/1OatAuR

Napisano

Ja też obserwowałem tego Silverback'a :-) Na szczęście jest nowa aukcja http://allegro.pl/mtb-27-5-silverback-slade-1-deore-xt-recon-air-i5248803414.html bo to mój typ. To jest model z rocznika 2014 co przedkłada się na dużo niższą cenę niż w przypadku pozostałych typowanych przez Ciebie rowerów. Osprzęt jak dla mnie na porównywalnym poziomie a skoro nie widać różnic to po co przepłacać.

Napisano
arek_wro

29 cala nie bo nie :) a także dlatego że:

Zależy mi na przyspieszeniu i zwrotności, a także by rower był po prostu jak najmniejszy i najlżejszy.

Przemyślałem temat wyboru koła dość dokładnie i po prostu moim zdaniem koło 27,5 cala jest bardziej uniwersalne i mi bardziej odpowiada.

(szkoda ze 26 tak na bok odeszło :/ )

paulsen

http://www.rosebikes.pl/bike/rose-count-solo-1-275-2015/aid:767392#2Y-18PSH-125FB-125FC-125FD-125FE-125FF-125FG-125FH-125Gn-125FK-125FL-125FM-125FN-125FO-125FP-125FQ-125FR-125FS-125FT-125FU-125FV-1BAMJ-125QP-125QQ wyadje sie super, ale cz firma dobra, solidna, klasowa:) ?

beskid

Romet, dzięki ale mi nie leży poprostu.

Wagabunda

No właśnie na moje oko (ale mogę się mylić, niech się wypowiedzą inni) ten silverback znacznie odstaje od reszty. Koła osprzęt amor

pzdr Piotr

Napisano

To jest model z rocznika 2014 co przedkłada się na dużo niższą cenę niż w przypadku pozostałych typowanych przez Ciebie rowerów. Osprzęt jak dla mnie na porównywalnym poziomie a skoro nie widać różnic to po co przepłacać.

Dokładnie taki argument przemówił do mnie i nabyłem Slade1 od polskiego dystrybutora, którego znajdziesz tu: http://www.silverbacklab.com/find-distributor/

Trzeba też pamiętać o jakimś wyposażeniu typu: pedały spd+buty, licznik, gacie, i inne, na co też trzeba wydać kasę.

Napisano

Witam,

a jak rama tego silverbacka slade 1, wypada na tle ramy radona race 27,5 lub cuba ltd sl 27,5?

może ktoś coś na ten temat powiedzieć?

Amortyzator rock shox recon to niżej od reby?

A koła ten silverback ma dobre (ma łożyska maszynowe?)? np. w porównaniu z tym radonem lub cubem?

A suport Shimano BB-51 EXTERNAL HOLLOWTECH, dużo gorszy od tego pres fita?

Wiem że ceny tych rowerów znacznie się różnią, lecz zastanawiam się czy nie warto dopłacić jeśli poprawa "jakości" jest znaczna.

Pzdr Piotr

Napisano

Rama jak rama więc patrz na ewentualnie geometrię ale w zasadzie nie ma się do czego przyczepić.

Recon jest niżej od Reby.

Piasty są Shimano czyli kulki a nie maszyny.

Wkład suportu jest wkręcany bo jest gwintowana mufa. Dla mnie potężny atut w stosunku do wkładów wciskanych.

Napisano

Piasty shimano ale jakie shimano dore, xt ? w opisie roweru nie widzę tego

Recon to duża strata jakości w stosunku do reby?

Rama silverbacka slade 1 jest mniej sportowa i mniej zwrotna od cuba i radona ? tak wywnioskowałem z geometri ale mogę sie mylić jestem laikiem w zasadzie w temacie?

czy to dobra rama jako podstawa do późniejszego ulepszania roweru? lekka?

Koła ma dużo gorsze od Mavic Crossride Disc, QR15/ X12? można je jakoś porównać?

pzdr piotr

Napisano

W tym Silverze Slade 1 stoi jak byk z przodu Deore z tyłu SLX. Bez odpowiedniej dbałości i skrupulatnego dbania i tak g.. warte nawet jak by tam bym znaczek XT. W Radonie bo tylko jego biorę za konkurenta masz komplet Mavica na maszynach i prostych, płaskich szprychach. Bębenek piasty jest z aluminium wiec w grę raczej na pewno wchodzą przy podmiance tylko droższe kasety "na pająku". Dość chwalony produkt z bardzo trwałym systemem zapadkowym bębenka.

Reba to Reba i nic więcej nie ma co pisać. Reconowi "trochę" brakuje.

Rama Radona nie nosi cech dziadostwa więc nie ma tematu.

Napisano

Czyli silverback slade 1 nosi znamiona dziadostwa? Z tego co napisales wniskuje ze radon to juz klasa wyzej od silvera i ten nie ma startu do niego nawet? rama, kola, amor,

wszystko duzo gorsze od radona.

Juz sie prawie zdecydowalem na tego radona, mysle ze wart swej ceny:-)a wy myslicie ze wart?chyba wtej cenie tej klasy roweru nie znajde, chyba ze cos ktos zaprponuje :-)?

Pzdr piotr

Napisano

Myślę że pomału zaczynamy wchodzić w strefę rozważań teologicznych :-) Znamiona dziadostwa w tym przypadku definiują potrzeby kupującego i sposób wykorzystania roweru. Jeżeli ktoś jest pro, to owszem rower za 4k może być dla niego dziadostwem, a dla kogoś kto podchodzi do tematu ambitnie acz hobbystycznie Silver Slade 2014 r będzie OK. Swoje tu też robi zasobność portfela: różnica ok 1k pomiędzy Silverem i Radonem to dużo; BTW i tak pewnie w chwili obecnej nie umiałbym w pełni wykorzystań lepszych parametrów Radona, tym bardziej że i w Silverze nie ma się czego wstydzić.

Napisano

Czyli silverback slade 1 nosi znamiona dziadostwa? Z tego co napisales wniskuje ze radon to juz klasa wyzej od silvera i ten nie ma startu do niego nawet? rama, kola, amor,

wszystko duzo gorsze od radona.

Dość mocno nad interpretujesz to co napisałem. Ani słowem nie wspomniałem, że Slade 1 to dużo gorszy sprzęt i wcale nie jest tak jakoby nie miał startu do Radona.

Napisałem abyś się takimi sprawami jak jakość ramy nie przejmował bo obecnie to większość ma podobny poziom.

Koła wcale nie są złe w tym Silverze tylko wymagają dbania i precyzji. Nie moja wina, że komuś po kilku kkm wszystko się sypie. Mi się nigdy nie udało zajechać piast Shimano. Bębenki wymieniałem to fakt tyle, że ja tyram sprzęt wiadomo gdzie i jak. Te koła Mavica wcale nie muszą być lepsze. One też mają słabe punkty.  Ja bym ich nie kupił zarówno ze względu na to gdzie jeżdze i ile ważę.

Reba jest lepsza od Recona tylko pytanie czy będziesz w stanie w ogóle to wyłapać i obydwa wykorzystać.

Slade jest świetnie poskładanym rowerem, który w zasadzie tylko w przypadku amora ma lekko na minus. Ma za to dużo lepsze manetki od SLX'ów bo XT i lepszy, bardziej trwały patent w postaci wkręcanych wkładów suportu. Reszta na takim samym poziomie jak ten Radon.

Napisano

Niech odezwie się głoś rozsądku. Słuchaj Piotrze, mój imienniku :) ja też zastanawiałem się dokładnie  nad tym samym Cube i tym samym Radonem, mocno poważnie, już miałem jeden z nich kupić i co...? Kupiłem Slade1. Różnica w cenie ok 1,5tysia. Miałem budżet ok 5,5tys do wykorzystania. Dlaczego nie kupiłem jednego z tych droższych? Odezwał się u mnie głos rozsądku. Jestem kompletnym amatorem (z mniejszymi lub większymi ambicjami). Czy ktoś taki wyłapałby różnice między działaniem amora, czy jakości koła? Nie sądzę. Chyba że jesteś oblatany w temacie i wiesz czego chcesz. Ja się przesiadłem z 13 letniej Meridy i w porównaniu ze Silverbackiem to jest przepaść. Teraz mam bazę, podstawę i w oparciu o nią będę wiedział w przyszłości co będzie mi potrzebne, co będę chciał zmienić. Masz dodatkowy budżet na pedały, buty, ciuchy i inne pierdoły? Jeśli już masz te rzeczy to OK, jeśli nie to przeznacz sobie dodatkowy tysiak. Ja też się napalałem na Radona, Canyona, Scotta itp, ochłonąłem... Zostało mi półtora tysia... Jadę z rodzinką na urlop tygodniowy w Polskę :)

Napisano

Witam,

przepraszam jesli kogos urazilem, nie chcialem nikogo obrazic piszac o tym dziadostwie, chcialem tylko lepiej zrozumiec temat.No i troche lepiej zrozumialem :-) dzieki wszystkim za podpowiedzi. jestem laikiem i do tego dosc niezdecydowanym gosciem:-) chce poprostu kupic rower o jak najlepszym stosunku jakosci do ceny i chce aby byl porzadny aby nie musial sie dlugo martwic ze cos zacznie telepac albo sie uszkodzi podczas ostrej jazdy. Zeby byl dobra podstawa do dalszej rozbudowy, ale tez nie chce zaraz po kupnie myslec o wymianie jakis elemntow. Jestem amatorem ale wlasnie o duzych ambicjach:-) chcialbym rower ktory wytrzyma ostra jazde po gorskich szlakach i aby byl to rower na lata.Rowerem jaram sie na maksa od roku ale jak jiz sie czym zainteresuje to na calego. I nie wykluczam kiedys profesjonalizmu. Teraz mam rower staroc bo na stx rc, rst, ale bardzo lekki, ok 10kg kiedys byl,to topowy sprzet i mam nadzieje ze tez poczuje taka roznice jak ty po przesiadce z meridy. Teraz znowu jest przy silverbacku :-) tylko ten amor mnie strasznie boli. A i dla mnie wyadac te dodatkowe 1,5 kola nie ma problemu, ale tez szkoda by mi bylo wyadac ponad 6 tysi na rower. Pzdr piotr

Napisano

Biorąc to wszystko pod uwagę to naprawę nie wiem czemu nie bierzesz na serio tego najwyższego modelu Rometa?? Sprzęt na absolutnym max pod praktycznie każdym względem i do tego cholernie lekki. Że "ta" firma, nie podoba się tylko czemu w takim razie zainteresowanie tym Silverem??

Napisano

Piotrze, nikt na Ciebie się nie obrazi. Po to jest forum, żeby inni coś doradzili. Byłem można powiedzieć w dokładnie takiej samej sytuacji jak Ty. Te same dylematy. Dla mnie też nie było problemem wydać 5,5 tysia. I podobnie jak Tobie, szkoda było mi wydać tyle. Wybrałem Silvera bo wydawał mi się bardzo dobrym rowerem za dobrą cenę. I mam nadzieję, że trafiłem, póki co jest bardzo OK. Czy po zakupie coś zmienimy, udoskonalimy rower za kolejne setki, czy tysiące złociszy? Być może tak, jeśli wciągniemy się w ten sport i będziemy potrafili określić bardziej precyzyjnie swoje potrzeby jeśli chodzi o sprzęt, czego szczerze życzę, i dobrej nocy :)

Napisano

witam, romet nie bo poprostu jestem uprzedzony, sasiad kupil motorynke i po roku to byl szmelc, nie odpowiada mi po poprostu ta firma, a i brzydka rama jak dla mnie. Wiem ze moge nie miec racji, ze romet moze robic dobre rowery, ale poprostu nie chce rometa. A tak z ciekawosci jaki Ty masz rower drogi beskidzie?

Za silverbackiem przemawia d9la mnie to ze jest to produkt niemiecki, a nie polski.

Pejsz prawie mnie przekonales:-) tymbardziej ze raczej nikt nie watpi w dobry stosunek jakosci do ceny silverbacka.

Pzdr piotr

Napisano

Za silverbackiem przemawia d9la mnie to ze jest to produkt niemiecki, a nie polski.

Polskie czy niemieckie i tak wyprodukowane na dalekim wschodzie ... w najlepszym przypadku zmontowany na miejscu przez polskiego / niemieckiego montera ...

Można być uprzedzonym do marki ... tylko jaki to ma sens ?

Dla mnie marka "niemieckiego" Silverback`a jest tak samo wiarygodny jak "polskiego" Rometa 

Zwyczajowo tylko na kilku elementach roweru widnieje logo danego producenta ... elementach nie raz wyprodukowanych w tej samej hali na Tajwanie

Hamulce, napęd amortyzator zajedzie się tak samo szybko w Romecie jak w Treku ... bo produkuje to ta sama zewnętrzna firma.

Dlatego jak wybierasz rower "nierenomowanych" firm to kupujesz ten który najbardziej leży pod względem geometrii i ma najlepszy osprzęt.

Gadanie nie bo nie to gadanie jak z babą co ma okres i ja boli głowa :).

Pozdro

Napisano

Błagam tylko nie wyskakuj z tekstem o "jakiejś motorynce". To są inne porównania i światy.

Malowanie, spawy są znakomite bo dokładnie oglądałem. W realu ten rower całkiem inaczej się prezentuje.

Moje rowery to "składaki" i praktycznie wszystkie były od Authora. Obecnie HT u mnie trochę odchodzi na bok ale gdyby coś się wydarzyło to na 100% biorę tego Mustanga na Rebie. Różnica w cenie to nie naklejka tylko realna wartość wyższej klasy osprzętu. Takie sprawy jak tylna zmieniarka na sprzęgle, praca Reby czy hydraulika SLX'a dają realne odczucie na plus.

Polskiego w Romecie nie masz nic poza malowaniem bo o ile wiem ramy klepane są no gdzie by indziej niż na Tajwanie. U nas malują i składają do kupy. Nie pasuje Ci to w porządku tylko nie rozumuj kategoriami Niemieckie-lepsze a "nasze"-gorsze. W przypadku rowerów to już nie te czasy.

Silver poza właśnie Rometem, Radonem, Canyonem ma najlepszy stosunek jakość-cena więc i tak celujesz prawidłowo. Klepane to wszystko jest "na jedno" kopyto a jedyna różnica to fakt kupna wysyłkowo a stacjonarnie co dla wielu nie jest bez różnicy. Klepane to wszystko jest "na jedno" kopyto a jedyna różnica to fakt kupna wysyłkowo a stacjonarnie co dla wielu nie jest bez różnicy.

Napisano

Witam,

to mój pierwszy rower za taką kasę więc chcę by był jak najlepszy dla mnie, i jak najbardziej mi odpowiadał nie tylko pod względem technicznym ale i wizulanym a także niestety firma tez musi mi się w jakiś sposób "podobać" :) wiem że to pewnie głupie myslenie, ale niestety na razie tak jest , jak zdobędę trochę doświadczenia i obędę się ze sprzętem pewnie zmienię zdanie.

W silverze podoba mi sie to ze nie robią chyba rowerów za 500 zł , ani tez np. motorynek, robią raczej tylko dobre rowery, z tego co czytałem to zapaleńcy rowerowi którzy mają swoją wizje na rower :)

Wiem że z tą motorynką to wyskoczyłem trochę bez sensu, ale sam fakt że firma coś takiego produkuje to już dla mnie jakiś mały minus.

"Nie pasuje Ci to w porządku tylko nie rozumuj kategoriami Niemieckie-lepsze a "nasze"-gorsze. W przypadku rowerów to już nie te czasy."

pewnie masz rację, nie znam jeszcze tak tematu, i myślę pewnie trochę stereotypowo.

ps. Nie chciałem by tamta wypowiedź zabrzmiała tak antypolsko :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...