Skocz do zawartości

[rower] Enduro składanie! --- pomoc

KamilPSv

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

I do tego chcesz rower Enduro? :w00t:

To tak jak byś chciał kupować terenówkę 4x4 bo koło domu masz 100 metrów dziurawego asfaltu. Przerost formy nad treścią.

Okolice Żywieckiego bo chyba o tą Milówkę chodzi to chyba wystarczające miejsce by używać słowa "ęnduro".

Może chłopak się napalił ale wykorzystać to czy owo to ma gdzie. Dalsza dyskusja w tym akurat temacie sensu nie ma bo łatwo ją zgasić jak świeczkę. Trzeba za to uświadomić co do sprzętu, kosztów i tak dalej.

Ponownie napiszę, że na początek coś takiego jak Trance 4 jest dobrym pomysłem.

Napisano

Wystarczy do czego ?

Do jazdy po lesie to i jakiś market wystarczy.

Ja myślę że tu bardziej chodzi o to że " na czym mnie widzą tak mnie oceniają ale na DH nie dam rady jechać przez miasto"

Jak by zaliczył przynajmniej jeden "zjazd" o którym pisze nie było by tego tematu.

Chłopaki całe lata ciorają się na różnych Dragstarach z Duro na przedzie zanim "dorosną' do poważnej maszyny.

Tylko ze wtedy mają już wiedzę co mają składać i doświadczenie żeby nie stracić zębów przy pierwszej próbie zjazdu.

Przepraszam ale to dla mnie taki temat "obejrzałem sobie filmik na YT, podjarałem się będę riderem".

Napisano

A byłeś w tym akurat konkretnym "lesie" @Roonin, że tak podchodzisz do sprawy?? Może dla zaspokojenia ciekawości niech napisze o jaki konkretnie "las" chodzi. Może ten las to Barania, Skrzyczne czy Lipowska a wtedy raczej o "markeciaku" nie ma rozmowy.

Co do owego "podjarania" to sam bym pewnie był "podjarany" x 10 ale jak zaczynałem to takich rowerów u nas nie było. Ma do tego pełne prawo bo w przeciwieństwie do niektórych tutaj ma gdzie się "jarać".

Napisano

Zapewniam cię że byłem.

Tereny ma wokół fajne i co to zmienia w jego przypadku.

Tym bardziej dziwne ze mając takie tereny wokół nie ma bladego pojęcia o czym pisze.

Napisano

tak to jest, że ludzie jak coś zaczynają to nie maja specjalnego pojecia, ma chłopak swoje wyobrażenie i troche grosza na rower, przecież jak go kupi i nie bedzie używał to bedzie jego strata nie nasza:P

Napisano

Fakt oferty takiego roweru o jakim mowa to jedno bo ktoś je kupuje a to czy cały temat to ściema to drugie.

Nie widzę powodu dla, którego w normalnych okolicznościach nawet pod wpływem jakiegoś filmu młody chłopak nie ma prawa do kupienia sobie "uniwersalnej" endurówki w dość skromnym budżecie.

Gość HydraulicznyCyborg
Napisano

Będę się upierac przy sztywnej ramie że stali cro Mo, wideł 150 Q160 mm i można enduro dla początkujących jak znalazł!

Pzdr.

Ps Pozatym to.wyjdzie w.okolicach około 4 k

Napisano

Tak panowie ma, owszem i tego nie kwestionuję.

Zwłaszcza ze miał by gdzie go wykorzystać  w taki teren Enduro to wymarzony rower. Tylko że ja uważam że człowiek jeszcze nie wie co i po co i do czego chce.

Poza tym... Przepraszam autora nie chcę go urazić ani zaglądać mu w portfel ale jak ktoś pisze ze ma 3 max 4k to z doświadczenia wiem że te 4 jest ostateczną ostatecznością mimo że pisze inaczej. Więc jakim cudem enduro.

Sam teraz rozglądam się za czymś i wiem że z takimi pieniędzmi..........

Poza tym tam w temacie jest coś o składaniu?

Gość HydraulicznyCyborg
Napisano

ten używany Canyon jest za 4,5k więc provident może pomóc:P Kwestia motywacji:P

Nie bierzcie chwilówek to zuo!

Na 60 % oprocentowanie haha złodzieje
Napisano

Dobra Panowie, nie ma co się czepiać człowieka. Chce koniecznie taki rower, to mu pomóżcie, może akurat zacznie dużo jeździć, wtedy taki sprzęt będzie jak znalazł, a jak nie to będzie miał już jakieś doświadczenie co do kupowania drogich zabawek. Wszystko ma swoje dobre strony.

Napisano

Chyba się koledzy za bardzo zafiksowaliście na samej nazwie. Faktycznie, od 2004 roku nazwa "enduro" zaczęła być coraz bardziej popularna. A kolega chciałby mieć po prostu wygodny, bujany rower do jazdy w terenie*. Pewnie większość z Was zgodzi się, że to powinno mieć kierownicę >680 mm, mostek poniżej 100 mm, opony 2,2 i szersze, 100 mm lub więcej skoku. Kiedyś takie coś by nazwano enduro, dzisiaj niektóre krosówki tak mają.

Moim zdaniem na używanych częściach to jest do ogarnięcia w kwocie 3000 pln. Tyle że teraz, gdy zaczyna się ciepła część sezonu rowerowego (nie mylić z początkiem sezonu rowerowego, godz. 0:01 1.01.2015), nie jest najlepszy czas na kupowanie używanych części.

[*] Może ktoś mnie oświeci, jak nazwać taki rower, żeby każdy wiedział. Nawet nie wiem, gdzie jest granica między AM a Trail.

• Mod Team
Napisano

że to powinno mieć kierownicę >680 mm, mostek poniżej 100 mm, opony 2,2 i szersze, 100 mm lub więcej skoku. Kiedyś takie coś by nazwano enduro,

Kiedy??? Chyba w rónoległym świecie się chowałeś...

Chyba, że wracamy do czasów kiedy Turner Afterburner DH serwował SZALONE 3.6 cala skoku..

Tylko, że wtedy to raczej nikt nie mówił o enduro w wersji na pedały...

Granice, szufladki, nomenklatura, bełkot...

O wiele poręczniej poprostu operować danymi technicznymi (skok ramy, kąty, generalne przeznaczenie) gdyż na dzień dzisiejszy wszelkie "fiszki" są tak wyświechtane, zużyte i pomieszne, że ich użycie to jak proszenie się o kopa w nos od Nomeklarurowych Terrorystów ;)

Szacunek...

I.

Napisano

W 2003 roku kierownica 680 była uznawana za mega-szeroką, a mostki sprzedawano głównie 110, ewentualnie 130 mm. Nie mów, że nie pamiętasz.... Chyba że nie zwracasz uwagi na znaczniki typu ">", "poniżej", "szersze"....

• Mod Team
Napisano

W 2003 roku kierownica 680 była uznawana za mega-szeroką

Szeroką, na pewno nie mega...

a mostki sprzedawano głównie 110, ewentualnie 130 mm.

Uważąłbym z takimi "pewnikami". Bo ja na ten przykład w roku 2004 nie szukałem niczego dłuższego niz 100mm, a skończyłem z mostem 80, który potem (rok późnij) skróciłem do 40mm.

... a to że krosiarstwo do dziś koso patrzy na kierownice powyżej 580m i mostki krótsze niźli 120mm to już nie mój problem i bóól.

Ale jak wiemy nie tylko krosiwem rowerowe kontinuum stoi i całebożeszczęście :)

Szacunek...

I.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...