beskid Napisano 8 Kwietnia 2015 Napisano 8 Kwietnia 2015 I do tego chcesz rower Enduro? To tak jak byś chciał kupować terenówkę 4x4 bo koło domu masz 100 metrów dziurawego asfaltu. Przerost formy nad treścią. Okolice Żywieckiego bo chyba o tą Milówkę chodzi to chyba wystarczające miejsce by używać słowa "ęnduro". Może chłopak się napalił ale wykorzystać to czy owo to ma gdzie. Dalsza dyskusja w tym akurat temacie sensu nie ma bo łatwo ją zgasić jak świeczkę. Trzeba za to uświadomić co do sprzętu, kosztów i tak dalej. Ponownie napiszę, że na początek coś takiego jak Trance 4 jest dobrym pomysłem.
Roonin Napisano 8 Kwietnia 2015 Napisano 8 Kwietnia 2015 Wystarczy do czego ? Do jazdy po lesie to i jakiś market wystarczy. Ja myślę że tu bardziej chodzi o to że " na czym mnie widzą tak mnie oceniają ale na DH nie dam rady jechać przez miasto" Jak by zaliczył przynajmniej jeden "zjazd" o którym pisze nie było by tego tematu. Chłopaki całe lata ciorają się na różnych Dragstarach z Duro na przedzie zanim "dorosną' do poważnej maszyny. Tylko ze wtedy mają już wiedzę co mają składać i doświadczenie żeby nie stracić zębów przy pierwszej próbie zjazdu. Przepraszam ale to dla mnie taki temat "obejrzałem sobie filmik na YT, podjarałem się będę riderem".
maciej83 Napisano 8 Kwietnia 2015 Napisano 8 Kwietnia 2015 w sumie co za różnica co bedzie na nim robił chce Enduro niech bierze:P Ten Canyon za 4,5k wygląda ciekawie
beskid Napisano 8 Kwietnia 2015 Napisano 8 Kwietnia 2015 A byłeś w tym akurat konkretnym "lesie" @Roonin, że tak podchodzisz do sprawy?? Może dla zaspokojenia ciekawości niech napisze o jaki konkretnie "las" chodzi. Może ten las to Barania, Skrzyczne czy Lipowska a wtedy raczej o "markeciaku" nie ma rozmowy. Co do owego "podjarania" to sam bym pewnie był "podjarany" x 10 ale jak zaczynałem to takich rowerów u nas nie było. Ma do tego pełne prawo bo w przeciwieństwie do niektórych tutaj ma gdzie się "jarać".
Roonin Napisano 8 Kwietnia 2015 Napisano 8 Kwietnia 2015 Zapewniam cię że byłem. Tereny ma wokół fajne i co to zmienia w jego przypadku. Tym bardziej dziwne ze mając takie tereny wokół nie ma bladego pojęcia o czym pisze.
maciej83 Napisano 8 Kwietnia 2015 Napisano 8 Kwietnia 2015 tak to jest, że ludzie jak coś zaczynają to nie maja specjalnego pojecia, ma chłopak swoje wyobrażenie i troche grosza na rower, przecież jak go kupi i nie bedzie używał to bedzie jego strata nie nasza:P
beskid Napisano 8 Kwietnia 2015 Napisano 8 Kwietnia 2015 Fakt oferty takiego roweru o jakim mowa to jedno bo ktoś je kupuje a to czy cały temat to ściema to drugie. Nie widzę powodu dla, którego w normalnych okolicznościach nawet pod wpływem jakiegoś filmu młody chłopak nie ma prawa do kupienia sobie "uniwersalnej" endurówki w dość skromnym budżecie.
Gość HydraulicznyCyborg Napisano 8 Kwietnia 2015 Napisano 8 Kwietnia 2015 Będę się upierac przy sztywnej ramie że stali cro Mo, wideł 150 Q160 mm i można enduro dla początkujących jak znalazł! Pzdr. Ps Pozatym to.wyjdzie w.okolicach około 4 k
Roonin Napisano 8 Kwietnia 2015 Napisano 8 Kwietnia 2015 Tak panowie ma, owszem i tego nie kwestionuję. Zwłaszcza ze miał by gdzie go wykorzystać w taki teren Enduro to wymarzony rower. Tylko że ja uważam że człowiek jeszcze nie wie co i po co i do czego chce. Poza tym... Przepraszam autora nie chcę go urazić ani zaglądać mu w portfel ale jak ktoś pisze ze ma 3 max 4k to z doświadczenia wiem że te 4 jest ostateczną ostatecznością mimo że pisze inaczej. Więc jakim cudem enduro. Sam teraz rozglądam się za czymś i wiem że z takimi pieniędzmi.......... Poza tym tam w temacie jest coś o składaniu?
maciej83 Napisano 8 Kwietnia 2015 Napisano 8 Kwietnia 2015 ten używany Canyon jest za 4,5k więc provident może pomóc:P Kwestia motywacji:P Nie bierzcie chwilówek to zuo!
Gość HydraulicznyCyborg Napisano 8 Kwietnia 2015 Napisano 8 Kwietnia 2015 ten używany Canyon jest za 4,5k więc provident może pomóc:P Kwestia motywacji:P Nie bierzcie chwilówek to zuo! Na 60 % oprocentowanie haha złodzieje
alagor96 Napisano 8 Kwietnia 2015 Napisano 8 Kwietnia 2015 Dobra Panowie, nie ma co się czepiać człowieka. Chce koniecznie taki rower, to mu pomóżcie, może akurat zacznie dużo jeździć, wtedy taki sprzęt będzie jak znalazł, a jak nie to będzie miał już jakieś doświadczenie co do kupowania drogich zabawek. Wszystko ma swoje dobre strony.
blackiwan Napisano 8 Kwietnia 2015 Napisano 8 Kwietnia 2015 od najlżejszych, http://velo.pl/rowery/gorskie-full-suspension/enduro-275/author/epoque-10-2014 http://velo.pl/rowery/gorskie-full-suspension/enduro-275/agang/patriot-20-2014 http://velo.pl/rowery/full-suspension/dartmoor/wish-2012 a ogólnie to kolejny temat "z dupy"
maciej83 Napisano 9 Kwietnia 2015 Napisano 9 Kwietnia 2015 a tu film pogladowy polecam 40 sek o tym czym jest enduro
adriansocho Napisano 9 Kwietnia 2015 Napisano 9 Kwietnia 2015 Chyba się koledzy za bardzo zafiksowaliście na samej nazwie. Faktycznie, od 2004 roku nazwa "enduro" zaczęła być coraz bardziej popularna. A kolega chciałby mieć po prostu wygodny, bujany rower do jazdy w terenie*. Pewnie większość z Was zgodzi się, że to powinno mieć kierownicę >680 mm, mostek poniżej 100 mm, opony 2,2 i szersze, 100 mm lub więcej skoku. Kiedyś takie coś by nazwano enduro, dzisiaj niektóre krosówki tak mają. Moim zdaniem na używanych częściach to jest do ogarnięcia w kwocie 3000 pln. Tyle że teraz, gdy zaczyna się ciepła część sezonu rowerowego (nie mylić z początkiem sezonu rowerowego, godz. 0:01 1.01.2015), nie jest najlepszy czas na kupowanie używanych części. [*] Może ktoś mnie oświeci, jak nazwać taki rower, żeby każdy wiedział. Nawet nie wiem, gdzie jest granica między AM a Trail.
Mod Team IvanMTB Napisano 9 Kwietnia 2015 Mod Team Napisano 9 Kwietnia 2015 że to powinno mieć kierownicę >680 mm, mostek poniżej 100 mm, opony 2,2 i szersze, 100 mm lub więcej skoku. Kiedyś takie coś by nazwano enduro, Kiedy??? Chyba w rónoległym świecie się chowałeś... Chyba, że wracamy do czasów kiedy Turner Afterburner DH serwował SZALONE 3.6 cala skoku.. Tylko, że wtedy to raczej nikt nie mówił o enduro w wersji na pedały... Granice, szufladki, nomenklatura, bełkot... O wiele poręczniej poprostu operować danymi technicznymi (skok ramy, kąty, generalne przeznaczenie) gdyż na dzień dzisiejszy wszelkie "fiszki" są tak wyświechtane, zużyte i pomieszne, że ich użycie to jak proszenie się o kopa w nos od Nomeklarurowych Terrorystów Szacunek... I.
adriansocho Napisano 9 Kwietnia 2015 Napisano 9 Kwietnia 2015 W 2003 roku kierownica 680 była uznawana za mega-szeroką, a mostki sprzedawano głównie 110, ewentualnie 130 mm. Nie mów, że nie pamiętasz.... Chyba że nie zwracasz uwagi na znaczniki typu ">", "poniżej", "szersze"....
Mod Team IvanMTB Napisano 9 Kwietnia 2015 Mod Team Napisano 9 Kwietnia 2015 W 2003 roku kierownica 680 była uznawana za mega-szeroką Szeroką, na pewno nie mega... a mostki sprzedawano głównie 110, ewentualnie 130 mm. Uważąłbym z takimi "pewnikami". Bo ja na ten przykład w roku 2004 nie szukałem niczego dłuższego niz 100mm, a skończyłem z mostem 80, który potem (rok późnij) skróciłem do 40mm. ... a to że krosiarstwo do dziś koso patrzy na kierownice powyżej 580m i mostki krótsze niźli 120mm to już nie mój problem i bóól. Ale jak wiemy nie tylko krosiwem rowerowe kontinuum stoi i całebożeszczęście Szacunek... I.
mastterrr Napisano 21 Kwietnia 2015 Napisano 21 Kwietnia 2015 http://allegro.pl/giant-reign-2010-enduro-mtb-m-26-i5261677550.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.