Skocz do zawartości

[rower] Enduro składanie! --- pomoc

KamilPSv

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :)
Z góry przepraszam za umieszczenie w tym temacie postu ale nie wiem gdzie go wsadzić :/ proszę admina o przeniesienie do odpowiedniego tematu.
Przejdźmy do tematu.
Chciałem kupić rower do DH ale wyczytałem że taki rower to wyłącznie do zjazdów a chciałbym jeździć nim również "po mieście".
I dowiedziałem się że o wiele lepszy byłby rower do Enduro..
A że jestem zielony w temacie składania, a nie chce kupować całego, prosiłbym o opisanie całego procesu tego składania i w ogóle. Wiem ze mogę tutaj zostać "zbesztany" za to no ale cóż.. Opisanie części, polecenie czegoś, budżet sądzę że nie zbyt ograniczony ponieważ chce go składać trochę czasu ;) najlepiej jak najmniej. Jeszcze raz: o etapy składnia, co i jak, i najlepiej coś polecić ;)
Pozdrawiam.

Napisano

Dziękuje za odpowiedź. A może znasz kogoś kto potrafiłby mi doradzić, coś pomóc?
A co do czytania to właśnie znalazłem trochę i czytam ;)

Napisano

Co znaczy dla Ciebie enduro?

Jak miałby ten składany rower wyglądać?

Tak czy inaczej potrzebne określenie sumy na całość lub poszczególne części.

• Mod Team
Napisano

Zasada jest prosta, trzeba coś wiedzieć aby być w stanie zadać sensowne pytanie, musisz uzupełnić swoje informacje o te najbardziej podstawowe. Rower do DH nadaje się do jazdy po mieście mniej więcej jak wywrotka na autostradę. Enduro to jednak wciąż nie DH. Musisz się określi czego i za ile oczekujesz, wtedy można nad czymś myśleć.

Napisano

No szukam czegoś na "górskie szlaki". Nie typowe zjazdy DH ale również czegoś do drogi asfaltowej..
Cena 3000/4000 Zł. Tak, tak.. wiem troszkę mało. Można tą cenę troszkę wyciągnać o 100/200 zł..
I przede wszystkim nie szukam roweru do "ONLY DH". Raczej Enduro które znajduje się miedzy DH i XC ;)

Napisano

ale mieszasz wszystko na raz dh, enduro i xc jeszcze... wszystko to inne bajki. Jak piszą poprzednicy - zdecyduj się do czego potrzebujesz rower. Czy głównie miasto z wypadami na górskie szlaki, czy masz na myśli pobliski lasek w którym wystaje kilka korzeni.

Gość HydraulicznyCyborg
Napisano

Czyli zwykle XC to bedzie moim zdaniem a nie enduro bo asfalt i enduro sa ze ze soba na tyle zwiazane i dopasowane jak beduin do Antarktydy.

w tej kwocie niczego nie znajdziesz do enduro z full suspension- nie mowie tu o szrocie marketowym tylko o markowych sprzetach. full kosztuje w granicach 8 9 k zlotych w góre.

enduro o skoku 150 mm np canyon sa za 9 k np.

jesli chodzi o skladanie to lepiej za ta kwote zlozyc sobie cos na sztywnej stalowej ramie np surge evo 2015

pzdr

Napisano

Jeżeli się uparł na enduro... chyba, że kupi ramę za 2-3k i resztę z czasem złoży. Ale samo zawieszenie to drugie tyle wiec składanie może zając sporo czasu...

chociaż na upartego jakbyś dozbierał to za 4-5k można kupić używanego anthem-a albo jakiegoś full'a ze stajni trek-a.

Napisano

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi :)
Zdecydowałem się na to co kolega napisał wyżej - używkę za 4/5 k enduro :)
Jazdy tylko i wyłącznie po lasach ;)

Gość HydraulicznyCyborg
Napisano

uzywki maja to do siebie ze trzeba kupowac od ludzi zaufanych badz miec kogos kto oceni czy dana rama nie jest juz u kresu wytrzymałosci i nie zlamie sie przy jakiejsc ewolucji. ramy takie sa przewaznie nie dopieszczane tylko katowane, dodatkowo trzeba ocenic stan techniczny podzespołów.

pzdr.

Napisano

Zdecydowałem się na to co kolega napisał wyżej - używkę za 4/5 k enduro :)

Jaki jest sens kupowania używki w tej kwocie jak dość blisko są osiągalne nowe konstrukcje. Fakt jest ubogo ale jest już baza i po sezonie można coś modernizować.

Nie licz na to, że kupisz używkę nawet w dobrym stanie o co trudno i nic nie będziesz dokładał. To nie jest tania ani zabawka ani sport.

W kwocie 5-6K masz Gianta Trance 4 lub lepszego 3, Kellysa Swag'a 10. Albo "zacisnąć" finansowo zęby i wyszarpać naszego Krossa Moona Z1 trochę ponad 7K.

Napisano

Jak chcesz ja będę miał w przyszłym tygodniu na sprzedaż swoja Kone Dawg,skok 130mm, kolo 26.Przód Tora, Tyl Fox Rp2. Model z 2009 roku, kupiony w 2011. Sprzedaje bo towarzystwo przesiadlo się na 27,5. Jak chcesz pogadać, zapraszam na priv.

Napisano

I do tego chcesz rower Enduro? :w00t:

To tak jak byś chciał kupować terenówkę 4x4 bo koło domu masz 100 metrów dziurawego asfaltu. Przerost formy nad treścią.

I nie mając podstawowej wiedzy chcesz się porywać na składanie poważnej maszyny?

Enduro to nie popierdywanie ścieżką rowerową, tutaj każdy komponent musi być dobrany z sensem a ty chcesz się porywać z motyką na księżyc.

Napisano

No cóż, był już tu niedawno podobny temat - w nazwie ęduro, a w opisie jazda po mieście, itp.

Teraz chyba taka głupia moda, że trzeba koniecznie używać nazw bardziej ekstremalnych dyscyplin na określenie byle jakiej jazdy, tak jak do miasta trzeba koniecznie mieć (pseudo)górala, bo krawężniki wysokie a w asfalcie znaleziono dziurę ;)

Autor tematu się po prostu napalił na "ostrą zabawkę" i przy okazji używa określeń, których sensu zbytnio nie rozumie.

Napisano

Za okolo 6000 możesz miec nowego Giant Trance 4 ze skokiem 140mm

Giant Ci wystarczy, tym bardziej, że sam dokładnie nie wiesz jak chcesz jeździć i jaki rower do czego ;)

Musisz zrozumieć, że to droga zabawa i za 4/5 k nie kupisz nic co d**ę urywa ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...