Skocz do zawartości

[przednie koło] krzywi się - prośba o pomoc

Kubowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie,

zostałem posiadaczem bardzo fajnego roweru MTB na niezłym osprzęcie. Rower posiada hamulce tarczowe hydrauliczne Tektro, przednia tarcza 180 mm, niestety podczas hamowania przednim hamulcem przednie koło momentalnie przekrzywia się w lewą stronę, dokładnie widać jak po hamowaniu koło znajduje się bliżej lewej strony amortyzatora.

Rower był na serwisie i zostały wykluczone wady piasty, zacisku, wady samego koła, luźnych szprych.

Co ciekawe w momencie poluzowania zacisku koło wskakuje tak jakby na swoje miejsce i jest prosto aż do momentu ponownego zahamowania.

Serwisant stwierdził, że amortyzator jest krzywy.

Spotkaliście się z takim przypadkiem? Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Napisano

Jak "wszystko jest sprawne" zgodnie z opinią serwisu to ... :) albo jest wszystko sprawne albo im się nie chciało skupić nad tematem bo są zarypani robotą i nie maja czasy na poważniejsze tematy/

Możesz mieć wyrobione osadzenie piasty w widelcu ...

Jak masz szybkozamykacz to może być on uszkodzony i za słabo trzyma  ... 

Przy szybkozamykaczu jak będziesz miał źle skontrowaną piastę i będzie wystawało zbyt dużo osi za konusem to możesz po tej stronie nie zamykać odpowiednio dobrze i też będzie wyskakiwało.

Foty mile widziane.

Pozdrawiam

Napisano

Serwis generalnie stwierdził, że pierwszy raz coś takiego widzi, a nie może być wszystko sprawne skoro ewidentnie koło ucieka na bok.

Zaciski były sprawdzane różne, szprychy są ponaciągane. Amortyzator to "Suntour XCM DS HLO".

Charakterystyczne w tej sprawie jest to, że jak poluzuje zacisk to koło wskakuje na swoje miejsce i jak zacisnę ponownie to koło jest prosto.

Fotki wrzucę po pracy.

Napisano

A domknij zacisk naprawdę mocno (używając dużej siły). 

Jeśli efekt zniknie lub się zmniejszy to masz odpowiedź - mała sztywność osi. :)

EDIT: nie wiem, ile tam ważysz, ale miałem ten sam problem w 29erze u siebie na początku. Pomogła wymiana zacisku. Kluczowa była średnica mimośrodu. 

Tego typu konstrukcja mi działała, a to stwarzało problemy. A tak w ogóle, to teraz kupiłem DT Swiss RWS i problemu nie ma w ogóle :)

Napisano

Ja tak mam w tylnym kole. Jak jadę na kole, albo jeżdżę jakos bokiem itp. To bez hamowania przekrzywia sie minimalnie kolo. Oczywiście pomijając to ze jest Malo sztywne,

Napisano

Zacisk próbowałem już dociskać bardzo mocno. Teraz sprawdziłem sprawę ponownie i po zahamowaniu odwróciłem sobie rower do góry nogami aby sprawdzić z bliska haki i zacisk. Zauważyłem, że przy hakach zacisk przesunął się od strony klamki zamykającej stąd przesunięcie koła. Dodam, że zacisk trzyma mocno, więc co haki się wyrobiły?

Napisano

Zacisk może być kiepski ...

Czy się wyrobiły haki nikt ci nie powie bez ich obejrzenia ... ale to stosunkowo mało prawdopodobne .

Daj foty haków amortyzatora i końca osi koła od strony gdzie "wypada".

Tak na czuja ciężko coś zdiagnozować

Pozdrawiam

Napisano

Witam Panowie.

Dzisiaj zamontowałem na przednie koło zacisk DT SWISS RWS TYTAN i po kilku konkretnych hamowaniach mogę stwierdzić, że koło się już nie przekrzywia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...