Skocz do zawartości

[opony]MTB/ATB/trochę asfaltu, górki, łatwiejsze w zakładaniu i zdejmowaniu

mattbike

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

chciałbym prosić o pomoc w doborze opon 26". Rower MTB/ATB. Na tę chwilę mam Continentale Mountain King ale szczerze powiem, że mam tragiczne doświadczenia z wymianą dentek. Po prostu jest to bardzo ciężka czynność i zajmuje dużo czasu. Przynajmniej mi. Miałem trochę problemów z przebijaniem dentek i w przypływie rezygnacji trochę się tylnej oponce oberwało i należy ją wymienić. Poza tym pękły (wygląda na to, że na rozbitej butelce...). Sama jazda na tej oponie jest świetna ale jednak preferował bym taką, którą by się łatwiej ściągało. Ten ściągacz jest baaaardzo ciasny (i pewnie taki ma być). Poza dojazdami do pracy, dość często sobie śmigam po bezdrożach i trasach MTB. Moje miasteczko jest położone w terenie górzystym więc asfalcikiem, pod górki sporo też śmigam. Za duża przyczepność jest zabójcza :)

Mieszkam w Szkocji więc pozwolę sobie wrzucić link do sklepu (Halfords), w którym kupuję osprzęt rowerowy. Mam nadzieję, że jest tam coś ciekawego. Niestety, nie znam się za bardzo dlatego proszę o pomoc w doborze obu opon 26".

Pozdrawiam i liczę na pomoc!

PS

Jeśli potrzeba więcej szczegółów proszę pytać śmiało.

ps2

widzę taką link , co wy na to? :) czy 1.95 to za mało?

Napisano

Obawiam się, że bardzo ciężko będzie dobrać "luźną" oponę. To jest praktycznie loteria. Miałem opony tych samych firm i jedne wchodziły łatwiej, drugie ciężej niezależnie od szerokości. Rozmiar to rozmiar...

Nie lepiej znaleźć jakiś sposób na często kapcie? Są opony z wkładkami, są antyprzebiciowe dętki, albo można przerobić koła na bezdętkowe po prostu.

Pytanie też czy masz dobre łyżki do opon? Dobre znacznie ułatwiają pracę.

Napisano
Pytanie też czy masz dobre łyżki do opon? Dobre znacznie ułatwiają pracę.

Tak, mam dobre łyżki do tego. Kapcie są prawdopodobnie przez zniszczoną oponę. Z przodu wszystko śmiga jak na lala.

Z drugiej strony w felgach miałem wejścia na małe wentyle więc rozwierciłem na większe bo wolę końcówki samochodowe. Wszystko ładnie oszlifowałem, wypieściłem więc nie chce mi się wierzyć bo to była przyczyna. Co prawda w przedniej feldze jeszcze nie rozwiercałem a tam nic nie pęka. Poza tym zauważyłem, że na obręczy ześlizgnął się lekko pasek zabezpieczający przed sprychami i lekko odstaje krawędzią ku górze. Jak dętki pękają nie mają śladów nacięć a wbić więc to też chyba nie to.

Upieram się, że to ja przebijałem dętki (na samym początku używałem śrubokręta i tak też rozwaliłem bok opony, głupi ja). Pewnie zbyt agresywnie wszystko robię ale tak to jest jak się człowiek irytuje bo nie może głupiej opony założyć :)

Tak czy inaczej muszę przynajmniej tylnią oponę teraz wymienić dlatego założyłem ten temat :)

Co sądzicie o TYM produkcie jak na moje wymagania? :)

Pozdrawiam.

Napisano

Z luźnych najłatwiej się ściąga zwijanie, np schwallbe Racing Ralph, ale szybko się wytrze na asfalcie, niezle by były smart samy to dość uniwersalna opona. Albo kup geax Saguaro zakłada się fatalnie, jest ciężka ale również ciężko ją przebić, fajnie współgra z systemem bezdentkowym.

Napisano

Kupiłem Smart Samy. Bezproblemowo wskoczyły na felgę. Czuć sporą różnicę w stabilności jazdy na niepewnym terenie. Stare Conti Mountain King małe podwyższenia pokonywały bez zająknięcia a opony Schwalbe się ślizgają ale zakładałem, że tak będzie. To normalne. Ogólnie polecam te oponki to rowerów służących do dojeżdżania do pracy a po pracy lubiącym trochę poszaleć na pagórkach. Na kamienie i korzenie nie polecam aczkolwiek na szutrze są spoko. Błotka jeszcze nie próbowałem.

Dzięki za pomoc.

Napisano

Hej, jeśli pytasz o tego Double Fightera, to ujeżdżam go w wersji 700x35. Ciekawy semislick, bo ma relatywnie duże klocki po boku i łysy środek  - na asfalcie niesie dobrze, w lesie nie ma problemu z np. wyjazdem z koleiny. 

• 3 tygodnie później...
Napisano

No i pojeździłem. Przód wytrzymał 2 tygodnie. Drzazga wbita niczym gwóźdź w samym środeczku opony. Aż się zdziwiłem. Nie wiem czego to wina. Trzeba kupić kolejną oponę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...