Skocz do zawartości

[buty] problem z dobraniem butów

Kubazdw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Chcę się poradzić w kwestii butów no i własciwie to też pedałów . Chodzi o to że mam problem z szerokością butów, nie przymierzalem tego dużo ale pewien kłopot sie pojawia. Czy mial ktoś podobny problem z dopasowaniem buta na szerokość i czy znalazł się jakiś szerszy model ? co byscie doradzili? Ja w kazdym shimanowskim do tej pory przymierzanym mam podwiniety maly palec a jak biore rozmiar wieksze to problem nieznacznie znika ale znowu buty sa zbyt luzne w innych miejscach. Rower mam szosowy ale znajomy sprzedawca doradzał mi wybór pedałów i butów mtb ze wzgledu na wieksza uniwersalność bo ja czasami chcialbym tez tej kolarki uzyc jako srodka transportu do pracy albo inaczej chcialbym czasami pojezdzic nia bez uniformu butow rowerowych etc nie muiszac zamieniac pedałow a w takim zestawieniu moglbym miec te pedaly dwustronne z jednej na zatrzask z drugiej platforma a takie rozwiazanie wystepuje ponoć tylko w pedalach i butach mtb. Pytanie kolejne czy te rady sa wg Panstwa sluszne?Jakie wady i zalety ma takie zestawienie butow i pedalow mtb do szosy ,Jeszcze jedna rzezc mnie nurtuje widzialem takie rozwiazanie ze do pedalów spd wpina sie jakies nakladki ktore maja sprawiac ze te pedaly sie robia jakby platformą co powiecie na takie rozwiazanie czy ono tez mozna zastosowac tylko do pedalow a co za tym idzie butow mtb czy dla szosy tez wymyslili cos podobnego. 

Sam problemu z szerokością nogi nie miałem. Co do samych pedałów to ja również szukałem z platformą ale z dwustronnym wpięciem. Szwagier ma takie jednostronne i narzeka strasznie bo zatrzask zawsze ustawia mu się z dołu i musi ustawiać pedał przy wpinaniu. Ja znalazłem złoty środek, w MTB mam padały M424, tutaj spokojnie można jeździć w zwykłych butach, a do niedawno kupionej szosy wrzuciłem M530, w zwykłych butach na upartego można jechać ale już nie są tak komfortowe jak M424. Mam jedne buty na dwa rowery a w tej szosie padały od MTB wyglądają bardzo dobrze.

Jest jeszcze sprawa wypinania się z pedału, w tych M424 można wypiąć się tylko w bok a w M530 można też wypinać się w górę trzeba tylko mieć odpowiednie bloki do butów.

Uważam że jedne buty na dwa rowery to najwygodniejsze i najtańsze rozwiązanie jeśli nie jeździ się jakoś wyczynowo.

Unikaj butów wiązanych na sznurówki. Ja miałem problem z butami bo również mam szeroką stopę. Kupiłem buty Scotta MTB Pro, trzy rzepy ułatwiają dostosowanie buta do stopy. Mój kolega również z szeroką stopą kupił sobie Sida ale wiadomo że to już większe koszta.

Ze swojej strony wspomnę że dla mnie idealnym rozwiązaniem są buty Specialized. Shimano były dla mnie zdecydowanie za wąskie, szczególnie na wysokości palców. Od Speca mam model SPORT do mtb oraz stary model S-Works do szosy, obie pary wygodne i obszerne gdzie trzeba.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...