put3k Napisano 7 Kwietnia 2015 Napisano 7 Kwietnia 2015 Cześć, Od zeszłego roku jestem bardzo szczęśliwym posiadaczem roweru Radon Skill 9.0 (2014). Mam mały problem podczas jeżdżenia po mokrym asfalcie. Piach wbija się w klocki i rysuje obręcz, z czego robią się opiłki, które znów wbijają się w klocek i takie błędne (porysowane) koło Hamulce to Shimano BR-M422, obręcz Mavic Aksium. Czy jest to wina klocków? Czy ich wymiana rozwiąże problem? Jeżeli tak to podpowiedzcie jakich klocków powinienem szukać. Specyfikacja roweru: http://www.bike-discount.de/en/buy/radon-skill-9.0-19913?currency=1&delivery_country=138 Chociaż dwa kluczowe elementy podałem Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam Michał Cytuj
zadra1965 Napisano 7 Kwietnia 2015 Napisano 7 Kwietnia 2015 Tak juz jest przy hamulcach szczękowych. Wymiana na tarczowe załatwia problem . Ja tak zrobiłem - szkoda mi było obręczy. Cytuj
marco1973 Napisano 7 Kwietnia 2015 Napisano 7 Kwietnia 2015 to mogą być zbyt twarde klocki. ja w szosówce bardzo chwalę sobie Alligatory, na które zmieniłem oryginalne od Tiagry. w MTB jeżdżę na v-brakeach Magury, ale to zupełnie inny typ więc u Ciebie nie podejdzie. nie dajmy się jednak zwariować. obręcz swoje wytrzyma, a jak się wytrze to zawsze można ją wymienić. akurat tutaj nic nie jest wieczne... Cytuj
put3k Napisano 7 Kwietnia 2015 Autor Napisano 7 Kwietnia 2015 W MTB mam tarcze. Po pierwszym czy drugim razie wydawało mi się to normalne. Ale żeby po byle wilgotnym asfalcie trzeba było zdejmować koła i dłubać w klockach, żeby nie "szurało" to chyba trochę lipa . Może się mylę, ale to racji przyzwyczajenia do innego typu hamulców. Niestety tarcz nie mam gdzie zamontować. Na pewno kupując szosę, przemyślę te sprawę Cytuj
marco1973 Napisano 8 Kwietnia 2015 Napisano 8 Kwietnia 2015 no to nie jest normalne. ja dużo jeżdżę szosówką w naprawdę trudnych warunkach i nie mam takich problemów, a po tym jak założyłem Alligatory to w ogóle bardzo dobrze mi hamulce działają i są cichutkie... takie coś mam załozone http://img05.allegroimg.pl/photos/oryginal/47/91/49/37/4791493702 Cytuj
put3k Napisano 12 Kwietnia 2015 Autor Napisano 12 Kwietnia 2015 Te klocki które mam są wg mnie bardzo miękkie. Nie mam co prawda specjalnie porównania, ale jak wydłubuję z nich opiłki to czuję jakbym to robił w galarecie. Czy to przypadkiem nie jest na odwrót, że w twardy klocek powinno być trudniej wbić się ziarnom piasku? Tak na zdrowy rozsądek? Cytuj
BikerLight Napisano 12 Kwietnia 2015 Napisano 12 Kwietnia 2015 Niestety tutaj zdrowy rozsądek zawodzi, miałem tyle samo nawbijanego syfu w klocki niezależnie od ich twardości, a trochę ich już przerobiłem. Głównie jednak alu z obręczy, piachu sobie nie przypominam. Jedyna rada - po jeździe w syfku trzeba klocki i obręcz przetrzeć szmatką nasączoną alkoholem, sprawdzić czy nic się nie błyszczy a jeśli tak to cierpliwie wydłubać kawałeczki aluminium, drogi na skróty tutaj nie ma Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi