Skocz do zawartości

[rower] B'Twin Original 520 czy B'Twin Hoprider 300?

Raca

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, chcę kupić bratu rower na urodziny ale mam problem ponieważ w ogóle nie znam się na rowerach (tj. jeżdżę czym popadnie ;) ). Znalazłem te 2 rowery które mnie zainteresowały i chciałbym wybrać jeden z nich:

B'Twin Original 520

- B'Twin Hoprider 300

Chodzi mi raczej o bezpieczeństwo (będzie woził dziecko w foteliku rowerowym) oraz o solidność, czyli czy często się psują, spada łańcuch, psują się przerzutki itp. Rower będzie raczej używany do jazdy po mieście.

Dodatkowe pytanie o to który rozmiar wybrać? Co do B'Twin Hoprider 300 są rozmiary M, L i XL a B'Twin Original 520 jest w rozmiarach M i L. Zapewne do rozmiarów potrzebne są wymiary :) Brat ma około 180-183 cm wzrostu i jego waga to około 100 kg. Jego żona również deklaruje okazjonalną chęć na jazdę którymś z tych rowerów a kobita nie ma więcej niż 160 cm i nie waży więcej niż 50 kg. 

Z góry dziękuję za pomoc :)

Napisano

Witam, chcę kupić bratu rower na urodziny ale mam problem ponieważ w ogóle nie znam się na rowerach (tj. jeżdżę czym popadnie ;) ). Znalazłem te 2 rowery które mnie zainteresowały i chciałbym wybrać jeden z nich:

- B'Twin Original 520

- B'Twin Hoprider 300

Chodzi mi raczej o bezpieczeństwo (będzie woził dziecko w foteliku rowerowym) oraz o solidność, czyli czy często się psują, spada łańcuch, psują się przerzutki itp. Rower będzie raczej używany do jazdy po mieście.

Po pierwsze bezpieczeństwo dziecka zależy od fotelika i od osoby pakującej dziecko[emoji6]

Po drugie łańcuch spada raczej tylko wtedy jak masz źle wyregulowane przerzutki[emoji6]

Po trzecie tych original więcej widzę na ulicach. Oba rowery dysponują osprzętem raczej z niższej półki, ale jak ma być mało eksplatowany i serwisowany to nie będzie problemu.

Są zbliżone do siebie. Jak miałbym wybierać to wziął bym tego Hoprider [emoji4]

Co do ramy to trzeba się przymierzyć. Ja latam na scott z ramą M i siodełkiem wysuniętym ok. 9 (mam 180cm). Z tego co wiem to niestety nie jest uniwersalne, ale pewnie na stronie jest

Napisano

ja bym szukał czegoś z kasetą - jest to rozwiązanie trwalsze jeżeli będzie woził dziecko w foteliku:

tu akurat damka (żona nie zawiśnie na rurze^^)

http://allegro.pl/rower-romet-gazela-3-0-ltd-2014-shimano-alivio-i5236206621.html

http://allegro.pl/lazaro-senatore-v2-mocny-trekk-w-dobrej-cenie-lady-i5205084126.html

http://allegro.pl/rower-city-ii-wypasiony-trekk-hydraulika-meski-i5178881711.html?bi_s=ads&bi_m=p2,1&bi_c=24595

Napisano

@scotek

Dzięki za odpowiedź :) Pisałeś o wyregulowanych przerzutach, kupując rower w sklepie będą one dobrze wyregulowane czy raczej lepiej zrobić to samemu? Mi też bardziej się podoba ten Hoprider ale chodzi również o jego żonę, jest sporo niższa, więc jak by spadła z siodełka, to łatwiej by jej było dotknąć ziemi w tym Original 520 :) W dodatku patrzyłem na przerzutki i mają 2 różne rodzaje, SRAM i Shimano. Jak jest lepiej, przerzutki jednej firmy czy tak jak właśnie w Original, 2 różnych?

@Baikal

Dzięki ale naprawdę muszę wybrać między tymi dwoma ponieważ urodziny ma jutro, więc nie będzie czasu na zakup na allegro. Na dodatek mieszkamy za granicą ;) I co to jest ta kaseta?

Napisano

@scotek

Dzięki za odpowiedź :) Pisałeś o wyregulowanych przerzutach, kupując rower w sklepie będą one dobrze wyregulowane czy raczej lepiej zrobić to samemu? Mi też bardziej się podoba ten Hoprider ale chodzi również o jego żonę, jest sporo niższa, więc jak by spadła z siodełka, to łatwiej by jej było dotknąć ziemi w tym Original 520 :) W dodatku patrzyłem na przerzutki i mają 2 różne rodzaje, SRAM i Shimano. Jak jest lepiej, przerzutki jednej firmy czy tak jak właśnie w Original, 2 różnych?

@Baikal

Dzięki ale naprawdę muszę wybrać między tymi dwoma ponieważ urodziny ma jutro, więc nie będzie czasu na zakup na allegro. Na dodatek mieszkamy za granicą ;) I co to jest ta kaseta?

Raczej powinny być wyregulowane, ale zawsze jak to bywa w decathlonie dadzą Ci się przejechać a jak coś Ci nie będzie pasować to każ im wyregulować ;)

Co do przerzutek oba typy to są podstawowe modele. Różnica jaka może jedynie być to różne rodzaje śrub i tyle do gadania :D.

PS kaseta to te zębatki po których porusza się łańcuch na tylnim kole B)

Napisano

Super, jeszcze raz dziękuję :) Co do różnych przerzutek w 1 rowerze właśnie miałem mieszane uczucia. Myślałem, że:

- to lepsza opcja, co jedna firma to nie dwie ;)

- lepiej jest mieć jednej firmy ze względu na mniejszą ilość problemów z ewentualną naprawą lub zamianą części.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...