blindchild Napisano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Cześć, od jesieni chodzi za mną jakaś kilkudniowa wyprawa więc nadszedł czas na to aby coś zaplanować.Pomysł mojej wyprawy to start gdzieś między 28-29 kwietnia w okolicy Zgorzelca i aż do morza myślę w 4-5 dni tak co by wrócić do poniedziałku 4 maja Wstępnie mój plan zakłada pociąg do Zgorzelca i rozpoczęcie pedałowania o 15:30 wiec: 1 dzień rozgrzewkowy ok 60-80km nocleg na trasie Łęknica/Siedlec whatever... 2 dzień myślę przycisnąć od rana do zmroku ambitnie 145km do Kostrzyn nad Odrą. 3 dzień 120km nocleg Gryfino 4 dzień 130km do Ahlbeck/Swinoujście Powrót pociągiem z Międzyzdroi Ten plan zakłada samotną podróż jakby się ktoś chciał dołączyć mógłbym coś pozmieniać i spróbować się dostosować np dodać jeden dzień na wyprawę i rozłożyć na mniejsze dystanse (5x90km). Noclegi planuje w kwaterach bo nie mam namiotu jeżdżę rowerem crossowym i jestem raczej amatorem aczkolwiek mam za sobą kilkudniowe wyprawy Jeśli ktoś jedzie w tym czasie na jakaś inną wyprawę i szuka towarzysza to mogę przemyśleć jeszcze zmianę trasy. Wstępnie myślałem o trasie ze śląska nad morze ale trasa centralną polską może nie być przyjazna rowerzyście dlatego zdecydowałem się na szlak odra-nysa. Jeśli mogę zapytać to czy noclegi w ciemno to zbyt odważne posunięcie jak na tą trasę? Z jaką częstotliwością występują przejazdy/mosty na polską stronę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukers Napisano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Siemka myśmy jechali w zeszłym roku, ale w drugą stronę poniżej screeny z endomondo może się do czegoś przyda (oczywiście trasa była trochę inna ): Dzień 1 http://app.endomondo.com/workouts/435114300/4805510 Dzień 2 http://app.endomondo.com/workouts/435359591/4805510 Dzień 3 http://app.endomondo.com/workouts/435765071/4805510 Dzień 4 http://app.endomondo.com/workouts/436125764/4805510 PozdRower Lukers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blindchild Napisano 7 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Dzięki lukers powiedz mi coś więcej na temat trasy Świnoujście- Szczecin. Być może ostatniego dnia będę chciał sobie skrócić trasę i jechać polską stroną jak tam duże natężenie ruchu? dobra nawierzchnia? oznakowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukers Napisano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Do okolic Wolina było dość ruchliwie później zjechaliśmy na boczną drogę więc było spokojnej . Pozostałe dni ok bo jechaliśmy wałem nad Odrą więc ruchu praktycznie żadnego. Tutaj trochę fotek z wyprawy: http://tourbike.eu/index.php?album=-winouj-cie-Zielona-G-ra-7-11-listopada-2014 PozdRower Lukers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Nie warto jechać po naszej stronie ze Szczecina do Swinoujścia.Na 111 przez Stępnicę zdarza się spory ruch przy zatkanej 3- S3 i nie jest bezpiecznie,Od Wolina to w ogóle lipa. Niestety ostatni odcinek Oder-Naise od Gryfina/Mescherin na północ też d.... nie urywa,ale chociaż gwarantuje spokojną jazdę,miejscami tylko w towarzystwie samochodów. Jak wytrzymasz monotonię 100km pięknych niemieckich pgr-ów i częsty zapach gnojówki,warto dociągnąć do Wolgast i dopiero tam (a nie w Usedom) wjechać na Uznam.Północna część wyspy jest rewelacyjna,już od Wolgastu masz ścieżkę najpierw wzdłuż kanału do Peenemunde ( u-boot,muzeum rakiet V, Phenomena itd) potem w lesie po wydmach i po bulwarach pięknie utrzymanych nadmorskich miasteczek aż do Swinoujścia. Jeżeli się zdecydujesz - będzie to najciekawsza część CAŁEJ trasy. Południe Uznam poza podnoszonym mostem w Usedom i ostatnim "górskim" odcinkiem przy polu golfowym nie zwala z nóg. Edit. Jest szansa na nocleg w Gryfinie,kontakt priv. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CUBEMAN Napisano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Szczecin - Swinoujscie po polskiej stronie nie jest tragiczny o tej porze roku. S3 zatyka sie raczej tylko w lecie jak stada samochodziarzy jada nad morze. Poza sezonem zaraz za Dabiem odbijasz na polnoc, na malo ruchliwe uliczki i lecisz nimi prawie pod Wolin. Potem faktycznie jest juz kiszka, ale to juz nie daleko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blindchild Napisano 8 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Dzieki za te rady a za gryfinem w strone wolgastu prowadzi trasa rowerowa czy juz nie jak z oznakowaniem tego odcinka? A moze powinienem jechac az do nowego warpna czy odbic w glab niemiec zaraz za gryfinem i jak z noclegami na uznam gdybym chcial jakie ceny Na calej trasie jest duzo sklepow czy trzeba robic zapasy jest gdzie zjesc obiad po polskiej stronie bez straty 10 km trasy? No i brac euro na jedzenie czy wszedzie blisko do polski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Podobną trasę także planuję ale z nastawieniem na zwiedzanie więc dystans dzienny jest nie do przewidzenia. Z tego też względu zabieram jak zwykle namiot bo szkoda mi czasu na specjalne gonienie na kwaterę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Dzieki za te rady a za gryfinem w strone wolgastu prowadzi trasa rowerowa czy juz nie jak z oznakowaniem tego odcinka? Na północ od Gryfina jechałem do Blankensee - większość wąskie asfaltowe drogi na szerokość jednego samochodu przez pola,ruch zerowy.Czasami lokalne drogi ze ścieżką z boku lub bez.Są oznaczenia,najczęściej mała metalowa blaszka z logo Oder-Naise,rzadziej drogowskaz z pełną nazwą. Trasa jako taka kończy się w Ueckermunde. Od Wolgastu oznaczona trasa aż do Swinoujścia praktycznie bez kontaktu z autami,do Peenemunde wzdłuż kanału,po północnej krawędzi wyspy głównie w lesie,ostatni kawałek promenadą przez miasteczka wzdłuż plaży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blindchild Napisano 10 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 A powiedzcie mi jak tam jest z siecia komorkowa lapoe polski orange czy leci w roamingu? ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CUBEMAN Napisano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Trasa biegnie kilkadziesiat metrow od granicy wiec raczej lapie wszystko , ale warto na wszelki wypadek wylaczyc w telefonie automatyczne lapanie sieci, zeby nie zlapal mocniejszej sieci w roamingu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.