Skocz do zawartości
  • 0

[NOWY ROWER] Hexagon X9 vs RockRider 520 vs KANDS ENERGY 1500

Gość Michał

Pytanie

Gość Michał
Napisano

Cześć,

Po wielu latach jazdy na turbo oldschoolowym rowerze - Grand Adventure, nadszedł czas na długo wyczekiwaną przesiadkę.

Głównie korzystam z roweru w celach rozrywkowych, najwięcej frajdy sprawia mi jazda po leśny bezdrożach, czy specjalnie przygotowanych trasach rowerowych, często ze sporymi różnicami wzniesień. Jazda na asfalcie oczywiście nie można wykluczyć, ale występuje przeważnie tylko jako dojazd do ulubionych tras.

Mam jakieś 184 cm wzrostu, 78 kg wagi, a odległość od podłogi do kroku w lekkim rozkroku to jakieś 85 cm, dlatego też wydaje mi się, że odpowiednia dla mnie rama to ~19"

Skłaniam się bardziej do nowych rowerów, a mój budżet to około 2000 zł, poniżej zebrałem modele które przykuły moją uwagę w czasie poszukiwań:

https://sklep.lepo.pl/pl/p/Kross-Hexagon-X9-M-2014/4310

http://www.decathlon.pl/rower-gorski-rockrider-520-id_8293188.html#anchor_ComponentProductFeatures

http://rowerykands.pl/rowery/102-kands-energy-1500-disc-hydraulic.html#/kolor-czarno_czerwony/rozmiar_ramy-19

Początkowo skłaniałem się do propozycji KROSSa, jednak dotarły do mnie opinie o nienajlepszych oponach w tym modelu i ramie, która wypada gorzej na tle konkurentów. Do tego dochodzi amortyzator, który zdaje się, również stawia HEXAGON na 3. miejscu w moim zestawieniu.

Propozycja z decathlonu to na pewno lepszy amortyzator, z kolei KANDS wpadł mi w oko jako jedna z ciekawszych ofert w tych pieniądzach.

Prosiłbym o opinie, rady ew. uwagi lub propozycje jeszcze innych modeli. Każdy głos w tej sprawie będzie dla mnie niezwykle istotny.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i przepraszam jeśli pominąłem savoir-vivre jakim rządzi się to forum.

Pzdr,

Michał

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kowiacz0222
Napisano

sam bym chcia znac odpowiedz jezdzilem 520 jest szybki hamulce rewelacja ale korci mnie energy.....

Napisano

ja bym to widział tak:

1. kands

2. rockrider

3. kross

oczywiście najlepiej by było gdybyś miał jednak możliwość przejechania się na tych rowerach. Kands ma moim zdaniem najbardziej "równy i solidny" osprzęt.

Napisano

Rozważ jeszcze Lazaro: http://allegro.pl/full-alivio-hydraulika-lazaro-generation-v3-men-i5465373135.html

Nowszy osprzęt od Kandsa (w Lazaro masz już Alivio 2015). Ja, gdybym brał coś w kole 26'' to w tych pieniądzach raczej Lazaro. Masz ten sam widelec, koła, opony i hamulce a dodatkowo:

1. lepsze manetki - Alivio u Lazaro vs Acera u Kandsa

2. nowsze przerzutki Alivio M/T 4000 w Lazaro vs starszy model M430/412 u Kandsa (nowa grupa Alivio zbiera bardzo pozywyne opinie)

3. lepsza korba w Lazaro 

4. lepszy łańcuch w Lazaro (nie wiem, jak z kasetą)

Ramy są chyba identyczne (ten sam producent). 

Tak więc kupując Lazaro dostajesz zmodernizowaną wersję Kandsa :)

Gość Simple
Napisano

Na Rockriderze 5.3 (teraz 520) zrobiłem 3,5 tys km w dwa lata. Jazda zarówno po asfalcie jaki drogach leśnych (50/50). Rower użytkowany bez szaleństw, zgodnie z przeznaczeniem, regularnie czyszczony.

Mam 175cm wzrostu i ważę 65kg jeżdżę na rozmiarze ramy 19", jest w sam raz.

Przez ten czas miałem 2 awarie. Obydwie dotyczył piast. Po około 2,5 tys km do wymiany była tylnia piasta, a po ok 3 - przednia. Dodatkowo amortyzator (SR XCR sprężyna?) jest trochę przytwardawy w fabrycznej konfiguracji w stosunku do mojej wagi. Reszta trzyma się bardzo dobrze (lekko wyciagnięty łańcuch i przytarta środkowa tarcza, ale starczy jeszcze na te 2 tys).

Wersja 5.3 była na trochę lepszym osprzęcie.

Różni się:

- tylna przerzutka Sram X5

- manetki Sram X5

- korba SR XCM

- hamulce Hayes MX5 - mechaniczne

Jeżeli nie zamierzasz szaleć na tych leśnych trasach, to rower będzie jak najbardziej w porządku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...