Skocz do zawartości

[rama] Focus Project 150.3

krajeski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam zamiar przesiąść sie na fulla i chcę kupić ww ramę. w związku z tym ma kilak pytań do tego czasu jeździłem na hardtailu Cube LTD w rozmiarze 18" i chciałbym z niego zrobić przekładkę do nowej ramy i martwi mnie czy przedni amor o skoku 120 mm 
wystrarczy do tej ramy i jak to sie bedzie sprawowało???

Zastanawiam się również nad rozmiarem ramy czy wziąć 17" 43cm i 55 górna rura czy 19" 48cm i 57 cm górna rura?
Dodam że mam 174cm wzrostu, w Cubie miałem dość wysoko wysunięte siodełko przez to zastanawiam się nad 19"

Proszę bardziej doświadczonych kolegów o poradę...

Napisano

jeżeli chodzi o rozmiar to zdecydowanie 17' Focus to rama full-enduro więc ma zupełnie inne geo. jest dłuższa więc większy rozmiar podsiodłówki będzie skutkował dłuższą górna rurą. A co do amorka, przy 120 mm zmieni znacznie geometrie i będzie nieco pokraczna masz tu 150 mm z tyłu więc co najmniej tyle powinieneś włożyć z przodu.

Możesz wsadzić z tyłu tłumik z mniejszym skokiem i z przodu 140 mm amor ale skoro i tak masz zmieniać wideł to chyba nie ma sensu

Napisano

Nie myślałem nad zmiana widelca tylny damper mam 200x55 a górna rura w 19" jest tylko 15mm dłuższa niż w cube co zniwelował bym krótszym mostkiem, nie wiem ale rama w rozmiarze 17" wygląda na strasznie małą i jest teraz bardzo trudno dostępna, dodam że bardziej chce zrobić z tego rower AM niż Enduro.

Napisano

Rama jest pod widelec o skoku 150-160mm więc też takowy musisz założyć , inaczej będziesz walił korbami po ziemi . Do ramy możesz wybierać spośród Foxa , Rockshoxa Monarcha i DTSwissa ale tego ostatniego musisz dotoczyć tulejke redukcyjną na 15mm. Czemu ? Bo dolne oczko mocowane jest na śrube 15mm więc oczko dampera musi mieć najlepiej 15mm lub więcej.

Rama dla ciebie 17" , przy 19" możesz mieć tam dosyć ciasno...

Jakby co jeżdze na tej ramie więc postaram sie odpowiedzieć na każde pytanie

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Kolego jasiński a ile masz wzrostu? bo ja się czaję na ramę 17" , mam 170cm wzrostu i martwie się ze będzie za duża. jak uważasz warto się w to pchać?

• 3 miesiące temu...
  • 5 miesięcy temu...
Napisano

Rama jest pod widelec o skoku 150-160mm więc też takowy musisz założyć , inaczej będziesz walił korbami po ziemi . Do ramy możesz wybierać spośród Foxa , Rockshoxa Monarcha i DTSwissa ale tego ostatniego musisz dotoczyć tulejke redukcyjną na 15mm. Czemu ? Bo dolne oczko mocowane jest na śrube 15mm więc oczko dampera musi mieć najlepiej 15mm lub więcej.

Rama dla ciebie 17" , przy 19" możesz mieć tam dosyć ciasno...

Jakby co jeżdze na tej ramie więc postaram sie odpowiedzieć na każde pytanie

Cześć

Przymierzam się do zakupu tej ramy Focus-a  - mogę prosić o opinię ?

Jakie tam idą stery ?

Napisano

Witam,

I ja podczepię się pod temat ponieważ zakupiłem tą ramę około pół roku temu i powoli kompletuję sprzęt.

Z tego co znalazłem w necie stery: http://www.force-components.pl/index.php?p795,kod-15104-force-stery-polzintegrowane-tapered-1-1-8-czarne

są to stery niestandardowe dolna miska ma 55mm niestety sam wpadłem na to za późno i kupiłem stery ale z miską dolną 56mm...

będę dopiero zamawiał te stery force i testował.

Byłbym wdzięczny o informację w sprawie amortyzatora jak tam należy włożyć wiem że rama przyjmuje rozmiar 200x57, tylko jakie zawrorwanie, jaka komora?

Z tego co patrzyłem na specyfikację rock shock (http://foto.mtb-forum.it/data//950/tune.jpg) powinien być użyty amortyzator i z indexem D.

Pisałem też do focus-a o specyfikację ramy ale odpisali mi że nie posiadają i żeby kontaktować się ze sprzedawcą.

Jeżeli ktoś ma jakieś informację o tej ramie i sprzęcie który ma w  tej ramie niech tutaj napisze bezie to bardzo przydatne.

• Mod Team
Napisano

Patrząc na wykres możesz równie dobrze założyć tłumik z indeksem E.

Pamiętaj,że oprócz długości ważne też jest przełożenie ramy i jej charakterystyka, której chyba nie znasz.

Jasinski miał tłumik DT Swiss 210 i podobno sobie chwalił. 

Możesz ewentualnie pomyśleć o tłumiku Manitou McLeod- występuje w jednym zaworowaniu, z bardzo szerokim spektru regulacji.

W necie sporo człowieków jeździło z DT Swiss m210 w tej ramie.

Napisano

No wlasnie przelozenie jest 2.1 ( jak rozumiem przelozenie skok tylnej osi do skoku dampera?), wiec patrzc na wykres mamy indeks D z przelozenia i z tego ze pod wykresem mamy informacje ze dla damperow 200x57 nalezy uzywac indeksow D i E.

Niestety nie znam charakterystyki trzeba bedzie popytac jakis zagraniczny sprzedawcow bo u nas ta marka malo popularna...

Byc moze zna ktos jakis polskie sklep rowerowy specjaluzujących sie w focusach?

Napisze raz jeszcze do focusa moze sie jednak wypowiedza w tej sprawie....

/edit: z tego co widzialem na kilku zagranicznych stronka ludzie jezdzili na fox float rp32 lub monarch rt3 niestety nigdzie nie mq napisanych konkretnych parametrow tych damperow...

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Napisano

Patrząc na wykres możesz równie dobrze założyć tłumik z indeksem E.

Pamiętaj,że oprócz długości ważne też jest przełożenie ramy i jej charakterystyka, której chyba nie znasz.

Jasinski miał tłumik DT Swiss 210 i podobno sobie chwalił. 

Możesz ewentualnie pomyśleć o tłumiku Manitou McLeod- występuje w jednym zaworowaniu, z bardzo szerokim spektru regulacji.

W necie sporo człowieków jeździło z DT Swiss m210 w tej ramie.

Nabyłem w drodze kupna na wielkiej wyprzedaży damper DT swiss X313 - o ile górne tulejki da się wybrać od producenta, to dolna będzie wymagała dorabiania - po wyłupieniu oryginalnych "tulejek" z dampera średnica "oczka" powyżej 15mm powinna pozwolić na dopasowanie do oryginalnej "rurki" klatki Knuckle Box. Czy macie z takimi przeróbkami jakieś doświadczenia - takie podejście czy inne ? Toczenie całej tulei na mniejszą średnicę w części centralnej pod "oczko" dampera ?

Jeszcze zapytałbym jakie amory stosowaliście z przodu - mimo wszystko najbardziej pasowałby mi któryś na tradycyjną oś 9mm.

Dziękuję i pozdrawiam

S

P.S. Czy ktoś widział/ma lepsze źródło danych niż katalog z 2011r ?

http://www.focus-bikes.com/fileadmin/Media/Downloads/Catalogs/FocusBikes_Catalog_MTB_2011_en.pdf

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...