Skocz do zawartości

[przerzutka tylna 9 rz] pomoc w doborze

Manias92

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie ;) Prosze o pomoc w doborze tylnej przerzutki. Rower kross black e3, 9 rzędowy napęd, manetka alivio SL-M430, hak też bym musiał kupić (wydaje się prosty po osatatnim szlifie ale sprawdze to dokładnie dopiero gdy będę miał nową przerzutkę w ręku), dotychczasowa przerzutka - Deore RD-M591 SGS.

Chcę ja wymienić gdyż podczas przeglądu po ostatnim szlifie zauważyłem luz na śrubie mocującej, można przerzutkę ręką pobujać w lewo i prawo na kilka mm. Eksploatację roweru rozpocząłem wiosną 2013 roku. 

Wydaje mi się, że potrzebuje czegoś z wyższej półki niż ta deorka, żeby w 2 lata z nów się nie zużyła się aż tak. Pancerna być nie musi, kolejnych gleb nie planuję a jesli sie zdarzy to najwyżej się z nów coś wymieni :P Czytałem, że do 9rz napędu nie może być 10rz zmieniarka, czy aby na pewno? Dobrze by było gdybym nie musiał zmieniać manetki, ale jesli będzie trzeba to tez sie zmieni. W tych hakach tez jestem zielony nie amm pojęcia czy są różne "wzory" czy kazdy hak pasuje do każdej ramy.

Licze na Waszą pomoc ;)

Napisano

Hak do ramy to indywidualna sprawa więc musisz poszukać identycznego.

Nie może być zmieniarka na 10rz. Możesz wybrać każdą od Deore w górę pod 9rz.

Napisano

GS bo z krótszym wózkiem mniejsze prawdopodbieństwo zawadzenia o coś w terenie czy jest ukryta jakaś wiedzia dla koneserów? ^^

• Mod Team
Napisano

W dniu 6.04.2015 o 19:09, Manias92 napisał:
mniejsze prawdopodbieństwo zawadzenia o coś w terenie

Jak masz przywalić to i krótkim wózkiem przywalisz. Po prostu działa szybciej, bardziej zdecydowanie. A w połączeniu z manetką Xt to poezja.

Napisano

W dniu 6.04.2015 o 18:02, Manias92 napisał:
zauważyłem luz na śrubie mocującej, można przerzutkę ręką pobujać w lewo i prawo na kilka mm

Na ile milimetrów? Niewielkie luzy tego typu są do zaakceptowania, lepiej też zrobisz prostując obecny hak niż kupując nowy, szczególnie jeśli to któryś z bardziej kosztownych. Delikatnemu skrzywieniu mogło ulec również miejsce mocowania haka w ramie i dając nowy hak tego nie skorygujesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.