anko Napisano 6 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Witam, ponieważ znowu "muszę" przesiąć się na 2 kółka, pytanie W jaki sposób najsensowniej przeliczyć między wysiłkiem na rowerze a bieganiem? Domyślam się że 130bpm na rowerze nie równa się 130bpm na rowrze. Załóżmy do obliczeń bieg 10 km z prędkością 13k/h. Jak powinna wyglądać, ile trawać intensywność na rowerze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mucher Napisano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Masz rację. http://www.datacranker.com/heart-rate-zones/ - tu masz kalkulator stref wg Friela, możesz zobaczyć, jak to wygląda w przypadku biegania / roweru (zwróć uwagę, że bazą jest tętno progowe, nie maksymalne). Do tego A twoje pytanie o te 10 km/13 km/h -jest z gatunku "ile pali czerwony samochód przy 80 km/h"; za mało danych, na jakim tętnie biegniesz takim tempem (4:35/km, dla niektórych to Z2, dla innych Z5). Pytanie po co chcesz trenować - zwiększyć wytrzymałość, szybkość, siłę? - bo dla każdego z tych przypadków trzeba robić co innego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anko Napisano 7 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 No właśnie. Co do tego co podałeś to nic mi nie daje HR zones to.. :-) Zapewne ciężko będzie porównać te 2 aktywnośći (rower i bieganie) ale na pewno się da. Nie wiem, może chodzi o to że podczas jazdy na rowerze mniejsza ilość mięśni jest zaangażowana niż w bieganiu. Idąc dalej tym tropem, to pływanie jeszcze większą ilość mięśni angażuje. Chodzi mi o to o czym już wspomniałem że 130bpm na rowerze nie równa się 130bpm biegania (chyba). Gdzieś czytałem że przelicznik jest 3:1. Albo nie wiem, może od strony ilośći spalonych kalori na to spojrzeć? 3h jazdy na rowrze = 1h biegania. Choć z 2 strony np. biorąc tętno progowe około 88% hrmax to 1h biegania ok, ale na rowerze 3h? Nie wytrzymałbym na pewno. Sam już nie wiem :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turysta Napisano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Ciężko porównać obie aktywności. Dziś biegałem: półmaraton w 1h 46min, średnie tętno 157. Średnie tempo 5.03min/km, to mniej więcej 12km/h.Na rowerze ciężko jest mi dobić do 150 uderzeń serca. Wszelkie kalkulatory spalonych kalorii mają się nijak do rzeczywistości. Myślę, że 3:1 to trochę za duży współczynnik. Według mnie spalanie kalorii 2:1 przy tej samej intensywności wysiłku. Po co chcesz to porównywać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Nie możesz ot, zwyczajnie pojeździć rowerem? To potrafi być przyjemne, nawet bez kalkulatora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anko Napisano 12 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Ciężko porównać obie aktywności. Dziś biegałem: półmaraton w 1h 46min, średnie tętno 157. Średnie tempo 5.03min/km, to mniej więcej 12km/h. Na rowerze ciężko jest mi dobić do 150 uderzeń serca. Wszelkie kalkulatory spalonych kalorii mają się nijak do rzeczywistości. Myślę, że 3:1 to trochę za duży współczynnik. Według mnie spalanie kalorii 2:1 przy tej samej intensywności wysiłku. Po co chcesz to porównywać? Zastępstwo biegania z powodu kontuzji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turysta Napisano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 No dobrze, ale nadal nie wiem po co porównywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anko Napisano 12 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Po to żebym mógł kontynuwać na podobnej intensyności trening który jest zwyczajowo treningiem biegowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Izka Napisano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Znalazłam takie porównanie. Nie pamiętam gdzie. Ale pewnie gdzieś po Google chodzi. Chodziło o trening 30 min, mężczyzna 80kg; kolejno niskie, średnie, wysokie tempo /takie założenia przyjęto/ Bieganie przy 8km/h ~336 Kcal 11km/h ~462Kcal 13km/h ~567Kcal Rower przy 17km/h ~252Kcal 21km/h ~336Kcal 24km/h ~420Kcal Nie wiem w jakich warunkach dokonano tych obliczeń /jeśli rower w warunkach laboratoryjnych, to trzeba pamiętać, że trzeba byłoby wziąć pod uwagę opór wiatru/. Dlatego nie daję głowy za rzetelność. Traktuję to poglądowo. Jeśli chodzi o spalanie w czasie treningu, żeby osiągnąć wysoką efektywność, trzeba kontrolować puls. Wiadomo, że dla każdego optymalny puls do efektywnego spalania różni się. Na rowerze trudniej jest go utrzymywać dłużej np w mieście /dużo łatwiej na rowerku stacjonarnym/. Dlatego, żeby przyspieszyć spalanie na rowerze można stosować interwały, jak w bieganiu. Oczywiście, rozpatrujemy tu jazdę na rowerze tylko pod kątem efektywności spalania / zbijanie, utrzymywanie wagi/. Pomijam wszystkie plusy rowerowe związane z nie obciążaniem stawów i kręgosłupa / gdy sylwetka jest wyprostowana/ i samą przyjemnością jeżdżenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca911 Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Niby fajnie ale dla mnie 12km/h czyli 5min/km przez 30 minut to jest trup. A 25km/h przez 30 minut to szkoda na rower wychodzić. A niby porównywalny wydatek energetyczny. W drugą stronę dla biegacza sporadyczne jazdy 25km/h pewnie będą większym wyzwaniem niż 30 minutowy truck 12km/h. Dlatego bezsensu jest to porównywać w ten sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Izka Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Przecież 30 min to jedynie założenie. Równie dobrze przykład mógłby dotyczyć pomiarów robionych przez 10 min. Nie chodzi o to, jak długo biegasz czy jeździsz na rowerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca911 Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Ale godziny w tempie 5 minut na godzinę nie zrobię nigdy, a 2h z 25km/h mogę jechać bez problemu. Nie da się tak wprost zastąpić biegania rowerem kierując się spalonymi kaloriami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herman88 Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Wg Friela różnica w HR między bieganiem i rowerem to 7 ud./min. Przy bieganiu 7 więcej oczywiście. W książce "Trening z pulsometrem" przy triathlonie pisał, że bieganie to 2x rower, a pływanie 4x. Nie pamiętam tylko czy chodziło o objętość czy obciążnie treningu. Chyba o obciążenie. Zresztą jak obciążenie 2x większe to objętość przy tej samej intensywności i tym samym obciążeniu 2x mniejsza. Przykładowo godzina biegu z HR 157 to to samo co 2 godziny jazdy z HR 150.Jak kiedyś bawiłem się w planowanie i dzienniki to liczyłem obciążenie dal biegania x2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Izka Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Ale godziny w tempie 5 minut na godzinę nie zrobię nigdy, a 2h z 25km/h mogę jechać bez problemu. Nie da się tak wprost zastąpić biegania rowerem kierując się spalonymi kaloriami...To są pewnie wyniki uśredniane, skonstruowane przy zrobieniu wielu założeń i najpewniej w warunkach laboratoryjnych. Nie wiem czy jest sens rozpatrywać to indywidualnie i odnosić do każdej sytuacji. To jasne, że ludzie biegają w różnym tempie i różnie jeżdżą i też w zależności od tego na jakim rowerze i w jakim terenie. Dla zawodowego maratańczyka 5min/km to pewnie pestka, dla człowieka biegającego wolniej, ale trenującego dłuższe biegi normalne jest 6min/km. Dla mnie, a nie trenuję ani biegów, ani jazdy na rowerze, ale jeżdżę rekreacyjnie tempo 24km/h to nie jest zawrotne tempo. Jeszcze raz powtórzę, że jest to absolutnie poglądowe zestawienie.Znalazłam też taką informację, że wchodzenie po schodach tempem w jakim człowiek przeciętnie chodzi czyli 6km/ h daje ok 900kcal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.