marco1973 Napisano 6 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 w tym tygodniu będę zmieniał kierę,a więc czeka mnie montaż owijki, mój pierwszy raz. naoglądałem się sporo filmików, naczytałem się sporo ale chciałbym się poradzić, ewentualnie upewnić. 1. kierunek montażu; można od mostka albo od końców kierownicy montaż od mostka sprawia, że nie trzeba w tym miejscu wykańczać taśmą, chociaż i tak uważam ze niezależnie od tego dobrze to taśmą wykończyć bo to jest jednak wrażliwe miejsce i podatne na uszkodzenie z czasem. niemniej jednak moim zdaniem lepiej jest zacząć nawijanie owijki od końców kiery, a to dlatego że przykrywamy kolejnym nawojem brzeg owijki, wtedy nie ma możliwości żeby go zsuwać niejako przesuwając ręce w kierunku klamek - od mostka owijka idzie jakby z poślizgiem, tak jak rybie łuski a przy montażu od mostka owijka idzie odwrotnie. ja właśnie na swojej kierze zauważyłem, że owijka jest nawinięta od mostka i jak przesuwam dłonie w kierunku klamek to brzegi jakby się lekko odwijają, stąd uważam że sposób od końców kiery do mostka będzie dużo lepszy. 2. owijkę na kierę, niezależnie od tego czy zaczynamy od mostka czy od końców, nawijamy w takim kierunku, aby praca dłoni ją zacieśniała a nie luzowała, czyli lewa strona kiery w kierunku odwrotnym do wskazówek zegara, prawa w kierunku wskazówek zegara (patrząc od miejsca rozpoczęcia nawijania, czyli od mostka bądź od końca kiery) 3. niezależnie od kierunku montażu zakończenie korkiem następuje w ten sam sposób - zostawiamy jakieś 4-5mm owijki więcej i wciskamy ją do środka korkiem, najlepiej jak koniec owijki wyjdzie nam na dole do tego (estetyka) przy okazji zapytam co sądzicie o tej owijce? http://www.cyklomania.pl/fizik-owijka-superlight-logo-pomaranczowa,id4474.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uraz Napisano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 W sumie to dobrze piszesz. Zbiór najlepszych porad i wg. mnie jedyna właściwa technika jest pokazana na tym filmie: https://www.youtube.com/watch?v=ouEBiDc_jS8 Używam od 2 lat fizika superlight i bardzo sobie chwalę. Bardzo trwały, łatwo się czyści, jest przyjemny w dotyku, można go odwijać i nawijać w nieskończoność. Mimo nazwy, owijka jest ciężka - ok 80 g z korkami. Jak ktoś lubi jeździć bez rękawiczek to może być też trochę za śliska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marco1973 Napisano 9 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 no proszę, na filmiku facet mówi o rybich łuskach na koniec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marco1973 Napisano 10 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 przy okazji krótko i na temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.