Mondraker1421 Napisano 6 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Witam. Mam ramę mondraker play 3 i potrzebuje amortyzator przedni. Jeżdżę po lasach, jakieś skoki itp. Skok myślę że 120mm wystarczy. Nie znam sie na tym za bardzo więc proszę o poradę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 6 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Interesują Cię nówki, czy używane ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mondraker1421 Napisano 6 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Wolałbym nówkę bo nigdy nie wiadomo czy coś z nią złego się nie dzieje. Ale używka w bdb stanie też by mogła byc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 6 Kwietnia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Tego co widzę ten rowerek występuje z widłem 100mm i takiego bym szukał. Jednak twój zakres walutowy jest skromny ... http://allegro.pl/epicon-sf7-rl-100-blokada-z-kierownicy-air-i5234612023.html http://allegro.pl/amortyzator-przod-manitou-splice-super-fluid-flow-i5224229038.html miałem taki, fajny nawet choć nie za sztywny, skok regulowany od 100 do 130mm. sadząc po goleniach ma ok 2000-2500km na liczniku. warty uwagi w tych pieniądzach http://allegro.pl/rock-shox-tora-tk-coil-turnkey-manetka-pop-lock-i5231585324.html tylko dowiedz sie jaka ma sprężynę. http://allegro.pl/rock-shox-tora-302-solo-air-100mm-turnkey-lockout-i5231514794.html taka sama ale ze sprężyną powietrzną, potrzebował byś no niego pompki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 6 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Z nówek to przychodzi mi do głowy to: http://allegro.pl/duro-djd-20-qlc-100-nowosc-okazja-i5204895033.html Lekko wystaje ponad budżet, a i pewnie oś nie taka, bo duracz ma sztywną oś. Swoją drogą, dobry wynalajzek. Z używek możesz polować na RS Pike, ale za cztery stówy dostaniesz coś, co poużywasz góra rok-półtora, bo będzie w stanie nie nadającym się do serwisu (zajechane lagi na przykład). Coś, w czym będzie się tylko zmieniać olej (i tak najtańszy i byle jaki), aby jako-tako nie na sucho działało Może jakiś starsiejszy bombowiec? O, na przykład taki: http://allegro.pl/marzocchi-dirt-jam-pro-100mm-bomber-2006-italy-i5231431247.html Wygląda zacnie, nie powinieneś mu zrobić krzywdy, na start wlać mu jakiś sensowny, świeży olej i ujeżdżać. Oj, pardon, zwiodły mnie skoki i wygląd roweru, nie tylko skakajning, ale też leśny drajwing. Ten Bombowiec się, pomimo wagi, teoretycznie nada. Ale Epicon z posta powyżej, smakowity kąsek, nie powiem. I też wytrzyma sporo. Trazt mi. O, albo taki: http://allegro.pl/manitou-r7-absolute-1481-g-7-stop-blokada-26-27-5-i5233499967.html Nie wygląda źle, jest turbo lekki, pracuje zacnie, serwis nie kosztuje miliona złotych. I też go trudno podskakiwaniem zepsuć. Jeśli masz zamiar kleić dropy, to Bombowiec. Albo przynajmniej ten Epicon. Tyle, że musisz odrobinę dozbierać... Rozrzut mam od czołgów do katowania, aż do rejsingowych wydmuszek. Prawdę mówiąc, to każdy się do podskakiwania nada, nawet ta wydmuszka (o ile nie ważysz tysiąca kilogramów i potrafisz lądować z gracją większą, niż worek z ziemniakami), ale im bardziej Twoje lądowania przypominają lecący worek z ziemniakami, tym bardziej wybieraj Epicona albo Bombowca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mondraker1421 Napisano 6 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 wielkie dzięki muszę się zastanowic i pewnie coś wybiorę a co myślicie o tym: http://allegro.pl/amortyzator-suntour-xcr-lo-100mm-czarny-2013-pivot-i4957071880.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 6 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 XCR-y do 2013 to nie polecam. Są na plastikowych tulejach slizgowych. Czasami nawet nowe już mają lekkie luzy. A ty poszukujesz pod tarcze czy v-brakei?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cexec Napisano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Wtrącę się do wątku... czy 370zł za Epicona z wcześniejszego postu to dobra cena? ( Epicon SF7 RL 100 blokada z kierownicy Air (5234612023) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Tak, nawet do ~400zł możesz się bić. Nie jest to nowy wideł, ale jeśli jest faktycznie po takim serwisie, to oznacza, że jest dobrze przygotowany do sezonu i nie masz się czym przejmować przez ok. rok intensywnego ciorania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marrik Napisano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 XCR-y do 2013 to nie polecam. Są na plastikowych tulejach slizgowych. Czasami nawet nowe już mają lekkie luzy. A ty poszukujesz pod tarcze czy v-brakei??Powiem krótko, głupie gadanie. Nie polecasz bo miałeś czy nie polecasz bo słyszałeś? Mam XCRa już trzeci rok. Ważę 88 kg, z przodu tarcza 180 i hydrauliki M596. Jazda w lasach, po hałdach i parokrotnie na sezon w góry. Amortyzator ma się dobrze, luzy praktycznie żadne. Albo mi trafił się super egzemplarz albo opinie są na wyrost. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 "marrik" przez to go nie polecam bo na co dzień kilkanaście sztuk od klientów je serwisuje i znam opinie. Fakt niektóre po 2 latach jazdy są sprawne i dobrze działają, zaś niektóre nówki co zakładałem klientom juz miały lekkie luzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Marrik, cieszę się niezmiernie, że trafił Ci się taki egzemplarz, ale sam też używałem XCR i powiem szczerze, że nie polecam go do ambitniejszej jazdy. Jasne, zwykłemu niedzielniakowi spokojnie wystarczy i taki nawet na luzy nie zwróci szczególnej uwagi, ale dla nas jest niewystarczający i nader często łapiący luzy. Niemniej używałem, serwisowałem i składałem taki amortyzator nie raz i nie dwa, nie jeden egzemplarz a więcej i szczerze mówiąc, to nawet na Vłkach łatwo łapie luzy. Serio, nie jest to zły widelec do turlania się, ale przy ambitniejszej jeździe bym mocno uważał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marrik Napisano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Oczywiście masz rację ale tu nie było mowy i "ambitnejszej" jeździe. Sam nie nazwałbym mojej jazdy turlaniem się ale też nie biorę udziału w wyścigach. Do jazdy po lasach, szybkich zjazdach z hałd, sporadycznych wizytach w górach nadaje się bardzo dobrze. Szczerze mówiąc po tym co tu piszecie, coraz bardziej myślę o tym, że mój XCR jest jakiś kosmiczny[emoji12] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Colonel Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 że mój XCR jest jakiś kosmiczny też mi się wydawało po przejściu z XCT na XCR, że jest świetny do czasu aż kumpel udostępnił mi swój rower z Rebą na dwa tygodnie - tylko po to abym skończył głupoty gadać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marrik Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Nie zrozumiałeś mnie. Kosmiczny pisałem, w kontekście tego, że koledzy pisali jaki on zawodny, jakie luzy łapie i kiedy a mój mimo mojej wagi, tarczy 180 i hydrauliki nadal dobrze się spisuje. Na lasy, hałdy i lekkie góry, bez zbytnio agresywnej jazdy jest naprawdę ok. Oczywiście masz rację co do Reby ale to nie ta półka cenowa. Poza tym trzeba sobie uczciwie powiedzieć do czego będę mieć rower, znajomy ma Gianta fulla, z Torą z przodu i jeździ nim tylko do pracy (7 km po drodze asfaltowej) i w niedziele po ścieżkach rowerowych z rodzinką[emoji12] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Colonel Napisano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Oczywiście zgadzam się, też nie jestem zwolennikiem przerostu formy nad treścią Dodam tylko, że też uważam XCR za spoko amor ale tylko ten w wersji AIR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.