Knorpel Napisano 5 Kwietnia 2015 Napisano 5 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam.Mam rower Cube Attention 2012 (link do specyfikacji http://www.bikekatalog.pl/2012//rowery/403/Cube.Attention/). Na samym początku przepraszam za pisanie laickim językiem i zadawaniem "głupich" pytań. Zauważyłem, że tłoczki w przednim hamulcu po naciśnięciu hamulca nie cofają się do końca, trochę wystają przez co klocki obcierają o tarcze.Jestem niemal pewny, że jest to spowodowane tym,że kiedyś zacisnąłem hamulec bez założonego koła. Wydaję mi się, że zapowietrzyłem tym układ hamulcowy. I mam pytanie jaki polecacie sprzęt do odpowietrzania. Posiadam również zakupiony niecały rok temu Olej Mineralny Shimano nada się czy będę musiał kupić nowy. Zdjęcie 2 przedstawia jak powinny się cofać tłoczki(według mnie), Zdjęcie 1 przedstawia dokąd cofają się tłoczki po naciśnięciu hamulca. Mam nadzieję, że zdjęcia są "czytelne" Pozdrawiam Edytowane 5 Kwietnia 2015 przez Knorpel Cytuj
jasinski21444 Napisano 5 Kwietnia 2015 Napisano 5 Kwietnia 2015 Zapowietrzenie nie ma tu nic do rzeczy , gdyby hamulec był zapowietrzony to klamka była by miękka i miała by zmienny skok . Jeśli klocki lub/i tarcza są choć troche zużyte to normalne że tłoczki będą troche wystawać. Wyreguluj dokładnie położenie zacisku i powinno być dobrze . Cytuj
Mod Team sznib Napisano 6 Kwietnia 2015 Mod Team Napisano 6 Kwietnia 2015 I mam pytanie jaki polecacie sprzęt do odpowietrzania. W przypadku Shimano wystarczy zwykła strzykawka i kawałek wężyka. W aptece o kupienia za grosze. Jak odpowietrzać było już nie raz na forum, jest w przyklejonym temacie. Posiadam również zakupiony niecały rok temu Olej Mineralny Shimano nada się czy będę musiał kupić nowy. Olej mineralny się nie starzeje. Możesz śmiało używać. Cytuj
MMMAAACCC7 Napisano 6 Kwietnia 2015 Napisano 6 Kwietnia 2015 spróbuj innej sztuczki-włóż coś szerokiego między klocki, rozepchnij, a następnie przepompuj parukrotnie klamką, jak to nie pomoże, to wtedy pada na sprężynkę, słaba już może być.. Cytuj
radomir82 Napisano 6 Kwietnia 2015 Napisano 6 Kwietnia 2015 (edytowane) Jaka sprężynka? Tłoczki w tym zacisku nie wyglądają najlepiej, wysuń je trochę z zacisku i wyczyść patyczkiem higienicznym nasączonym np. spirytusem technicznym, następnie wsuń tłoczki z powrotem i powtórz czynność czyszczenia, tym razem przed wsunięciem klocków nałóż po kilka kropli oleju mineralnego na każdy tloczek, wsuń je z powrotem, a cały zacisk, wewnątrz i na zewnątrz wytrzyj szmatką nasączoną spirytusem. Załóż klocki i sprawdź czy pomogło, jeżeli dalej będzie tak samo to jedynym rozwiązaniem będzie wymiana zacisku. Edytowane 6 Kwietnia 2015 przez radomir82 Cytuj
MMMAAACCC7 Napisano 7 Kwietnia 2015 Napisano 7 Kwietnia 2015 https://www.google.pl/search?q=spr%C4%99%C5%BCynka+klock%C3%B3w+m446&newwindow=1&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=jXwjVbfNIMmKsAGKoIGQDg&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1366&bih=667#imgdii=_&imgrc=AXj2YIle8h-NWM%253A%3BXLLYy7YH3lztIM%3Bhttp%253A%252F%252Fsklep.swiatrowerow.com.pl%252Fimages%252FNajlepszaCena%252FShimano_foty%252FSHIMANO-Plaquettes-Rsine-B01S.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Farchiwum.allegro.pl%252Foferta%252Fokladziny-klocki-hamulcowe-mtb-shimano-b01s-tanio-i4142197331.html%3B787%3B439 na tym foto masz ładnie widoczną ową sprężynkę..jak ona niedomaga (np ktoś ją zdefromował) to choćbyś i wyciągał tłoczki, to dalej nie będzie odbijać.. Cytuj
radomir82 Napisano 7 Kwietnia 2015 Napisano 7 Kwietnia 2015 Chyba żartujesz, jedynym zadaniem tej sprężynki jest utrzymywanie klocków na swoim miejscu - dociskanie ich do tłoczków hamulcowych. Sprężyna odpowiedzialana za cofanie się klocków jest umieszczona w klamce hamulcowej i jest to ta sama sprężyna która cofa tłoczek w klamce. Cytuj
Mod Team Puklus Napisano 7 Kwietnia 2015 Mod Team Napisano 7 Kwietnia 2015 to dalej nie będzie odbijać.. Tłoki sie chowają na zasadzie hydrostatyki, a jeżeli nie chcą sie chować to ewidentna wina uszczelek, lub zapowietrzenia i uszczelek. Zacisk do serwisu. 445 nie słyną z żywotności. Cytuj
MMMAAACCC7 Napisano 7 Kwietnia 2015 Napisano 7 Kwietnia 2015 to widać albo mam inne doświadczenia, albo dobrego farta ostatnio w 975 też przestało mi dobrze cofać klocki, wyjęłem je wywaliłem sprężynkę (jagwire) i wsadziłem na próbę inną (ashima) i o dziwo ustało, tłoczki równo chodzą, nic nie ociera, nic nie hałasuje.klocki oczywiście stare zostały Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi