Skocz do zawartości

[hydrauliczny] Sprzęt do odpowietrzania BR-M445

Knorpel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
Mam rower Cube Attention 2012 (link do specyfikacji http://www.bikekatalog.pl/2012//rowery/403/Cube.Attention/). Na samym początku przepraszam za pisanie laickim językiem i zadawaniem "głupich" pytań.

Zauważyłem, że tłoczki w przednim hamulcu po naciśnięciu hamulca nie cofają się do końca, trochę wystają przez co klocki obcierają o tarcze.Jestem niemal pewny, że jest to spowodowane tym,że kiedyś zacisnąłem hamulec bez założonego koła. Wydaję mi się, że zapowietrzyłem tym układ hamulcowy. I mam pytanie jaki polecacie sprzęt do odpowietrzania. Posiadam również zakupiony niecały rok temu Olej Mineralny Shimano nada się czy będę musiał kupić nowy. Zdjęcie 2 przedstawia jak powinny się cofać tłoczki(według mnie), Zdjęcie 1 przedstawia dokąd cofają się tłoczki po naciśnięciu hamulca. Mam nadzieję, że zdjęcia są "czytelne"

Pozdrawiam

post-154093-0-57781100-1428271964_thumb.jpg

post-154093-0-92202700-1428271965_thumb.jpg

Edytowane przez Knorpel

Zapowietrzenie nie ma tu nic do rzeczy , gdyby hamulec był zapowietrzony to klamka była by miękka i miała by zmienny skok .  

Jeśli klocki lub/i tarcza są choć troche zużyte to normalne że tłoczki będą troche wystawać. Wyreguluj dokładnie położenie zacisku i powinno być dobrze .

• Mod Team

I mam pytanie jaki polecacie sprzęt do odpowietrzania.

W przypadku Shimano wystarczy zwykła strzykawka i kawałek wężyka. W aptece o kupienia za grosze. Jak odpowietrzać było już nie raz na forum, jest w przyklejonym temacie.

Posiadam również zakupiony niecały rok temu Olej Mineralny Shimano nada się czy będę musiał kupić nowy.

Olej mineralny się nie starzeje. Możesz śmiało używać.

Jaka sprężynka? Tłoczki w tym zacisku nie wyglądają najlepiej, wysuń je trochę z zacisku i wyczyść patyczkiem higienicznym nasączonym np. spirytusem technicznym, następnie wsuń tłoczki z powrotem i powtórz czynność czyszczenia, tym razem przed wsunięciem klocków nałóż po kilka kropli oleju mineralnego na każdy tloczek, wsuń je z powrotem, a cały zacisk, wewnątrz i na zewnątrz wytrzyj szmatką nasączoną spirytusem. Załóż klocki i sprawdź czy pomogło, jeżeli dalej będzie tak samo to jedynym rozwiązaniem będzie wymiana zacisku.

Edytowane przez radomir82

to widać albo mam inne doświadczenia, albo dobrego farta :)

ostatnio w 975 też przestało mi dobrze cofać klocki, wyjęłem je wywaliłem sprężynkę (jagwire) i wsadziłem na próbę inną (ashima) i o dziwo ustało, tłoczki równo chodzą, nic nie ociera, nic nie hałasuje.

klocki oczywiście stare zostały