calmate Napisano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Witam, zamierzam zakupić hamulec hydrauliczny na przód. Niestety mój budżet na razie pozwala na zakup jednego kompletu hamulców. Przejrzałem większość tematów na forum i stwierdziłem, że nie ma sensu kupowac Shimano M395, więc zostaje mi tylko Shimano M445 z grupy Alivio, na Deore niestety budżet mi nie pozwala. Prosiłbym Was o pomóc czy warto kupić Shimano M445 czy inny model w podobnej cenie spisuje się lepiej oraz czy zostać przy zmianie przodu czy jednak tył ważniejszy. Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Jeśli ma być to hamulec całoroczny, z naciskiem na niezawodność - zdecydowanie NIE. Nic poniżej deore. Żadnych z 3 i 4 na początku w oznaczeniu. Oprócz wielu serwisowanych i wymienianych w wielu rowerach moje własne 2 padły w trakcie zimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Różnica między tym, który chcesz kupić a Deore 615 to pewnie z 50zł. Nawet jeśli dla Ciebie to sporo to naprawdę dla świętego spokoju w pracy i użytkowaniu warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
calmate Napisano 5 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Rower używałbym tylko w okresie maj-październik, więc nie muszą być to hamulce 'na zimę'. Własnie dlatego chciałbym Waszych opinii, ponieważ widzę, że nie jeden z Was miał różne modele hamulców i wie co w trawie piszczy. Rowerem jeżdżę w większości po asfalcie (25-40km/h) jakby miało to jakieś znaczenie ;p Niby tylko 50zł, ale czeka mnie jeszcze wymiana przerzutek, bo teraz mam klamko-manetki. W takim razie możecie mi podesłać konkrety model który wybrać oraz czy zdecydować się na przód czy tył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Przerzutki to mógł byś wziąć nawet takie , tylko pod twoją wersję napędu czyli np 3x7 czy 3x8. są tanie i dają radę , sam mam takie ale 3x7 i chodzą ładnie , lekko i precyzyjnie. Jedynym minusem jest to że przednia kliknie 4 razy i dopiero przełączy , ale działa a jeśli nie jeździsz na maratony powinna wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
calmate Napisano 5 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 manetki do przerzutek wziąłbym pewnie albo z serii acera lub alivio może używke wyrwałbym. Pewnie skuszę się na te deore 615, chyba,ze kasy nie starczy to kupię ostatecznie M445. Kupować na przód czy tył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Skoro chcesz na przód to oczywiście na przód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Zależy co masz teraz z tyłu , a co z przodu. Koło zablokują nawet v-ki a przodu nie można od tak zablokować bo OTB zaliczysz. Na twoim miejscu brałbym na przód bo modulacja będzie lepsza i będzie można lepiej hamować przodem a nie bać się że polecisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
calmate Napisano 5 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Na tyle mam Shimano mechaniczne, model nie wiem jaki, ale najniższa półka. Tył koło zablokuje, przód niestety nie. No ale podczas hamowania nie chodzi o błyskawiczne blokowanie koła tylko łagodne, skuteczne hamowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 No właśnie , dla tego lepiej na przód hydraulikę bo modulacja będzie lepsza i zwalniać będziesz efektywnie a w razie potrzeby możesz zablokować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
calmate Napisano 5 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 To zostaje przód, a znacząca różnica jest między m445, a m615? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Warto dopłacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi