calmate Napisano 5 Kwietnia 2015 Napisano 5 Kwietnia 2015 Witam, zamierzam zakupić hamulec hydrauliczny na przód. Niestety mój budżet na razie pozwala na zakup jednego kompletu hamulców. Przejrzałem większość tematów na forum i stwierdziłem, że nie ma sensu kupowac Shimano M395, więc zostaje mi tylko Shimano M445 z grupy Alivio, na Deore niestety budżet mi nie pozwala. Prosiłbym Was o pomóc czy warto kupić Shimano M445 czy inny model w podobnej cenie spisuje się lepiej oraz czy zostać przy zmianie przodu czy jednak tył ważniejszy. Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj
tobo Napisano 5 Kwietnia 2015 Napisano 5 Kwietnia 2015 Jeśli ma być to hamulec całoroczny, z naciskiem na niezawodność - zdecydowanie NIE. Nic poniżej deore. Żadnych z 3 i 4 na początku w oznaczeniu. Oprócz wielu serwisowanych i wymienianych w wielu rowerach moje własne 2 padły w trakcie zimy. Cytuj
beskid Napisano 5 Kwietnia 2015 Napisano 5 Kwietnia 2015 Różnica między tym, który chcesz kupić a Deore 615 to pewnie z 50zł. Nawet jeśli dla Ciebie to sporo to naprawdę dla świętego spokoju w pracy i użytkowaniu warto. Cytuj
calmate Napisano 5 Kwietnia 2015 Autor Napisano 5 Kwietnia 2015 Rower używałbym tylko w okresie maj-październik, więc nie muszą być to hamulce 'na zimę'. Własnie dlatego chciałbym Waszych opinii, ponieważ widzę, że nie jeden z Was miał różne modele hamulców i wie co w trawie piszczy. Rowerem jeżdżę w większości po asfalcie (25-40km/h) jakby miało to jakieś znaczenie ;p Niby tylko 50zł, ale czeka mnie jeszcze wymiana przerzutek, bo teraz mam klamko-manetki. W takim razie możecie mi podesłać konkrety model który wybrać oraz czy zdecydować się na przód czy tył? Cytuj
Ychu Napisano 5 Kwietnia 2015 Napisano 5 Kwietnia 2015 Przerzutki to mógł byś wziąć nawet takie , tylko pod twoją wersję napędu czyli np 3x7 czy 3x8. są tanie i dają radę , sam mam takie ale 3x7 i chodzą ładnie , lekko i precyzyjnie. Jedynym minusem jest to że przednia kliknie 4 razy i dopiero przełączy , ale działa a jeśli nie jeździsz na maratony powinna wystarczyć. Cytuj
calmate Napisano 5 Kwietnia 2015 Autor Napisano 5 Kwietnia 2015 manetki do przerzutek wziąłbym pewnie albo z serii acera lub alivio może używke wyrwałbym. Pewnie skuszę się na te deore 615, chyba,ze kasy nie starczy to kupię ostatecznie M445. Kupować na przód czy tył? Cytuj
jasinski21444 Napisano 5 Kwietnia 2015 Napisano 5 Kwietnia 2015 Skoro chcesz na przód to oczywiście na przód Cytuj
Ychu Napisano 5 Kwietnia 2015 Napisano 5 Kwietnia 2015 Zależy co masz teraz z tyłu , a co z przodu. Koło zablokują nawet v-ki a przodu nie można od tak zablokować bo OTB zaliczysz. Na twoim miejscu brałbym na przód bo modulacja będzie lepsza i będzie można lepiej hamować przodem a nie bać się że polecisz. Cytuj
calmate Napisano 5 Kwietnia 2015 Autor Napisano 5 Kwietnia 2015 Na tyle mam Shimano mechaniczne, model nie wiem jaki, ale najniższa półka. Tył koło zablokuje, przód niestety nie. No ale podczas hamowania nie chodzi o błyskawiczne blokowanie koła tylko łagodne, skuteczne hamowanie. Cytuj
Ychu Napisano 5 Kwietnia 2015 Napisano 5 Kwietnia 2015 No właśnie , dla tego lepiej na przód hydraulikę bo modulacja będzie lepsza i zwalniać będziesz efektywnie a w razie potrzeby możesz zablokować. Cytuj
calmate Napisano 5 Kwietnia 2015 Autor Napisano 5 Kwietnia 2015 To zostaje przód, a znacząca różnica jest między m445, a m615? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi