Skocz do zawartości

[Koła] Czy koła mogą nie pasować? Pomoc dla laika

crx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :)

Mam takie pytanie, czy z rowerem kolarskim 28'' będzie kompatybilne każde koło o takiej średnicy?

Chciałbym wymienić przednie koło w starej kolarce i nie wiem czy powinienem szukać specjalnego modelu czy powinno pasować dowolne koło?

Czy muszę wraz z przednim kołem wymienić tylne?

Oraz chciałbym zapytać jaka jest różnica pomiędzy kołem stożkowym a... nie stożkowym?

Z góry dziękuję za pomoc i życzę wesołych świąt :)

Napisano

Jak stara jest ta kolarka? Możliwe, że masz koło o średnicy 27', a nie 28', bo starsze Romety, Ukrainy itp takie miały. Koło 27' jest delikatnie większe  :icon_exclaim:  od koła 28' i opona nie będzie pasować.

Warto też zmierzyć rozstaw widełek, bo obecnie mają 100 mm, ale dawniej zdarzało się mniej. Tylnego zmieniać nie musisz jeśli nie jesteś fanatykiem symetrii.

A obręcze stożkowe różnią się profilem od zwykłych, bo mają profil trójkątny - są wyższe po prostu żeby były sztywniejsze.

Napisano

Warto też zmierzyć rozstaw widełek, bo obecnie mają 100 mm, ale dawniej zdarzało się mniej.
O ile pamiętam to przednia w starych czy nowych ma 100 mm, problem jest tylko z tylnymi piastami starsze miały 124 mm i 126 mm i chyba nawet 120 mm.

Co do średnicy koła to fakt może być 27" lub 28".

Napisano

Rozmiaru kół nie ma bardzo jak zmierzyć, bo koła 27' mają średnice obręczy 630 mm, a standardowe koła 28' mają obręcz 622 mm. Poszukaj oznaczenia na obręczy lub oponie.

A rozstaw przednich widełek też zdarzał się 96 mm i niby da się wepchnąć 100 mm piastę, ale oś może nie chcieć siadać równo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...