crx Napisano 5 Kwietnia 2015 Napisano 5 Kwietnia 2015 Witam Mam takie pytanie, czy z rowerem kolarskim 28'' będzie kompatybilne każde koło o takiej średnicy? Chciałbym wymienić przednie koło w starej kolarce i nie wiem czy powinienem szukać specjalnego modelu czy powinno pasować dowolne koło? Czy muszę wraz z przednim kołem wymienić tylne? Oraz chciałbym zapytać jaka jest różnica pomiędzy kołem stożkowym a... nie stożkowym? Z góry dziękuję za pomoc i życzę wesołych świąt
seraph Napisano 5 Kwietnia 2015 Napisano 5 Kwietnia 2015 Jak stara jest ta kolarka? Możliwe, że masz koło o średnicy 27', a nie 28', bo starsze Romety, Ukrainy itp takie miały. Koło 27' jest delikatnie większe od koła 28' i opona nie będzie pasować. Warto też zmierzyć rozstaw widełek, bo obecnie mają 100 mm, ale dawniej zdarzało się mniej. Tylnego zmieniać nie musisz jeśli nie jesteś fanatykiem symetrii. A obręcze stożkowe różnią się profilem od zwykłych, bo mają profil trójkątny - są wyższe po prostu żeby były sztywniejsze.
rodszyld69 Napisano 5 Kwietnia 2015 Napisano 5 Kwietnia 2015 Warto też zmierzyć rozstaw widełek, bo obecnie mają 100 mm, ale dawniej zdarzało się mniej. O ile pamiętam to przednia w starych czy nowych ma 100 mm, problem jest tylko z tylnymi piastami starsze miały 124 mm i 126 mm i chyba nawet 120 mm.Co do średnicy koła to fakt może być 27" lub 28".
crx Napisano 5 Kwietnia 2015 Autor Napisano 5 Kwietnia 2015 Dziękuje bardzo, pomierze wszystko dokladnie
seraph Napisano 6 Kwietnia 2015 Napisano 6 Kwietnia 2015 Rozmiaru kół nie ma bardzo jak zmierzyć, bo koła 27' mają średnice obręczy 630 mm, a standardowe koła 28' mają obręcz 622 mm. Poszukaj oznaczenia na obręczy lub oponie. A rozstaw przednich widełek też zdarzał się 96 mm i niby da się wepchnąć 100 mm piastę, ale oś może nie chcieć siadać równo.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.