NorweskiZomowiec Napisano 4 Kwietnia 2015 Napisano 4 Kwietnia 2015 Witam Posiadam rower dobrze znany Ukraina. Chcę z niej zrobić taki a'la rower miejski/szosowy coś jak tutaj http://archiwumallegro.pl/wyjtkowa_ukraina_single_speed_nie_ostre_kolo-1913825151.html Więc potrzebuje nowych koł oraz opon, ponieważ stare koła już latają we wszystkie strony. Mój budżet nie jest za wysoki, wiec używane części mogą być. Co polecanie? Proszę o pomoc!
NorweskiZomowiec Napisano 5 Kwietnia 2015 Autor Napisano 5 Kwietnia 2015 Znalazłem takie: http://allegro.pl/kola-28-alu-stozek-torpedo-opony-komplet-i5231809324.html będą odpowiednie?
Hetman Napisano 5 Kwietnia 2015 Napisano 5 Kwietnia 2015 Mój budżet nie jest za wysoki, wiec używane części mogą być. Co polecanie? Polecamy najpierw zajrzeć do starych piast.
NorweskiZomowiec Napisano 5 Kwietnia 2015 Autor Napisano 5 Kwietnia 2015 Piasty są okej. Spychy są bardzo luźne. Regulacja wydaje mi się, że nieopłacalna, bo zaraz popękają (bardzo zardzewiałe). Obręcze są raczej proste, ale mam pewne obawy do nich (opona nie chcę się dobrze ułożyć). W sumie mam jeszcze parę kół w domu do Ukrainy, ale nie wiem, czy sprawne. Albo dać do serwisu rowerowego, gdzie założą nowe spychy, albo kupić nowe koła. Raczej to kwestia finansowa. We wtorek zobaczę tę inne koła, czy są w ok (ale i tak mają na sobie rdzę), to wtedy kupie same opony.
Hetman Napisano 5 Kwietnia 2015 Napisano 5 Kwietnia 2015 Jak się bawić w przeplatanie, to już chyba razem z całą obęczą... Oryginalne stalowe będą mało sztywne. Spróbuj podciagnać oryginalne szprychy ile się da i próbuj sam, skoro budżet. Jak nie wyjdzie, to niestety całe kółka pozostają najtańszym wyjściem.
NorweskiZomowiec Napisano 5 Kwietnia 2015 Autor Napisano 5 Kwietnia 2015 Ok spróbuje. I tak nie muszą być super proste.. aby nie latała obręcz w lewo/prawo w czasie jazdy, gdy poruszam rower.
Hetman Napisano 6 Kwietnia 2015 Napisano 6 Kwietnia 2015 Jak "lata" to zazwyczaj jednak łożyska, sprawdź te piasty na zdjętym kole i zajrzyj najlepiej do środka, bo nie wiem czy to zrobiłeś .
NorweskiZomowiec Napisano 6 Kwietnia 2015 Autor Napisano 6 Kwietnia 2015 Znalazłem przednie koło z starej koralki i tyle koło. Nie wiem, czy markowe XB3 i czy wejdzie bębenek ze starej, bo pusty , ale okej Jutro coś będę robić. Jak patrze na tyle koło Ukrainy, to totalne luźne są szprycy. Napisze co i jak.
NorweskiZomowiec Napisano 7 Kwietnia 2015 Autor Napisano 7 Kwietnia 2015 OK udało się. Założyłem przednie inne koło. Jest dość zjechane (bo ktoś X lat temu jezdził tylko na 3 kulkach w łożysku ), ale nie ma luzów, a koło nawet jest proste i dość mocne spychy. Na tylnym, to trochę więcej zabawy, bo musiałem bawić się w bębenku, nie mając nawet wd40, tylko sam a'la smar i towot. Założyłem do kupy i JAKOS jest. Trocha ociera, ale zapewne dlatego, ze piasek (wd40 naprawi). Czekam na dostawę nowych opon, wd, BRUNOX i bezbarwny. Jeszcze poszukam większej kierownicy.. coś z rometa, aby nie było trzeba się opierać za bardzo.
Hetman Napisano 8 Kwietnia 2015 Napisano 8 Kwietnia 2015 O ile miski są całe, to reszta jest przekładalna bez problemu . Z tyłem faktycznie jest gorzej, rozbieszesz torpedo i okaże się, że wszystko w środku popękane. Trzeba mieć zapas puzzli do składania...
lucass1984 Napisano 8 Kwietnia 2015 Napisano 8 Kwietnia 2015 Może coś takiego się nada? http://allegro.pl/kola-chromowane-28-nowe-i5210909393.html
NorweskiZomowiec Napisano 8 Kwietnia 2015 Autor Napisano 8 Kwietnia 2015 Nie. Bo to wolnobieg czym będę hamować? ukraina z 76 roku jeszcze takie inne mocowanie na tyle koło posiada
Hetman Napisano 9 Kwietnia 2015 Napisano 9 Kwietnia 2015 Mocowaniami koła się nie przejmuj, łańcuch jest napinany w ten sposób. Natomiast torpedo niestety jest niezbędne - i do tego nie wiem, czy części od innych rowerów do tej piasty pasują. W sumie można zapleść kółko na nowei piaście. A jak się bawić, to może wsadzić tam coś z planetarką? Pomysl w perspektywie nad tym tematem .
NorweskiZomowiec Napisano 9 Kwietnia 2015 Autor Napisano 9 Kwietnia 2015 Bębenek w tej piaście był sprawny. Nawet mam 2 koło, z oryginalnym bębenkiem XB3 Ukrainy. Złożony jest. Trochę ociera. ale zapewne po przejechaniu 1km wszystko się rozrusza czekam na łańcuch i opony - i jaki taki jest juz rower potem dam zdjęcie
NorweskiZomowiec Napisano 9 Kwietnia 2015 Autor Napisano 9 Kwietnia 2015 Ok. Dziś nieprzyszły opony. Więc wyczyściłem wszystkie elementy torpedo. Tyle smaru i brudu nie widziałem.Teraz chodzi jak ta lala. Tylko nie wiem, czy dobrze robię. Bo obręcze mają rdzę. Usunąłem smary, rdzę. i położyłem brunoxem... więc teraz bym chciał położyć czarny kolor.. np. podkład w spreju czarny i na koniec lakierem bezbarwnym dobrze to robię?
Hetman Napisano 10 Kwietnia 2015 Napisano 10 Kwietnia 2015 Taaa, wyobrażam sobie. Dobrze jeszcze, że elementy hamulca były w całości. Na malowaniu to ja się nie znam . Te obręcze nie były chromowane? Do chromu cokolwiek słabo łapie. Chyba, że już cały zszedł.
Garlock Napisano 10 Kwietnia 2015 Napisano 10 Kwietnia 2015 Usunąłem smary, rdzę. i położyłem brunoxem... więc teraz bym chciał położyć czarny kolor.. np. podkład w spreju czarny i na koniec lakierem bezbarwnym dobrze to robię? Żle robisz i grzeszysz. Brunox to srodek do czyszczenia i konserwacji, zawiera trochę oleju. A do malowania masz miec idealnie odtłuszczone. Czyli szmata w garść i jedziesz benzyną, nitro itp. Prawidłowo (jesli nie chcesz oczyszczać do gołego metalu) powinieneś usunąć rdzę, luźną farbę, farbę która dobrze trzyma zmatowić. Odtłuścić. Położyć na metal podkład. Może być zwykły albo jakiś antykorozyjny (cynnkowy, cortanin itp.) I potem warstwa koloru i ew bezbarwny. Farby muszą być dobrane do siebie, inaczej mogą się zwazyć. Najbezpieczniej używac farb jednego producenta.
NorweskiZomowiec Napisano 10 Kwietnia 2015 Autor Napisano 10 Kwietnia 2015 zdaje się może nie jest super prosta jak nowa ale daje rade skręciłem ją do kupy i dość szybka jest ;p ale za to potrzeba trochę siły do niej mozna zamknąć
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.