Skocz do zawartości
  • 0

[1800-2700] coś z piastą wielobiegową

Gość darion

Pytanie

Gość darion
Napisano

Cześć.

Szukam solidnego i wytrzymałego roweru miejskiego lub trekingowego wyposażonego w piastę wielobiegową z minimum 7 biegami i dynamem w piaście, oraz z całym dodatkowym wyposażeniem (bagażnik, stopka, osłona łańcucha, itp.). Nie musi mieć amortyzatorów czy hamulców tarczowe. Bardziej preferuje ze zwykłym widelcem.

Wzrost 192 cm, waga 100kg.

Wykluczam rowery z ramą typu damka i używane. Co możecie sensownego polecić?

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Sprzedawany jako nowy, jeżeli pordzewiały [chodź w sumie ja tego nie widzę] to może przechowywany w taki sposób, że wilgotność zrobiła swoje, patrząc na śruby, szprychy, stopkę i podobne nie widać jakichkolwiek uchybień.

Założę się, że tam gdzie robione zdjęcia-tam rowerki przechowywane- blaszana "buda" na kostce brukowej także jak trochę stoi i warunki na zewnątrz są odpowiednie, to wewnątrz będzie wilgoć...jak rowerek dłużej postoi to może mieć nalot korozji

Wspomnę tylko, że ta rama może być mała...z Ciebie kawał chłopa ;)

Gość darion
Napisano

stawiałbym na nr2- a piastą z prądnicą bym się nie przejmował, teraz lampki na baterie wytrzymują długie okresy, a waga bez tego ustrojstwa zawsze mniejsza

2 również mi się podoba, no ale właśnie prądnica - dobrze by było, żeby jednak ona była. Chcę uniknąć sytuacji, że w nieoczekiwanej sytuacji zabraknie zasilania czy zapomni się zabrać/naładować akumulatorki. Opór i masa dynama nie ma dla mnie znaczenia.

Co do roweru nr 4. również zauważyłem, że jest lekko porysowany bagażnik oraz lekkie przetarcie na lewej korbie.

Wcześniej byłem w lokalnym sklepie i widziałem poniższe rowery "na żywo"

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/tourer.cs.1/18840/76300/

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/triple.x/17678/73875/

http://www.romet.pl/Rower,ART_NOVEAU_8,10,681,682,14136,2015.html

1 - W zasadzie wszystko ma, ale czy wytrzyma 100kg+ ewentualny bagaż?

2- Ma grubą i masywną ramę i sprzedawca zapewniał, że wytrzyma 150kg, bo jest specjalnie przystosowany do cięższych rowerzystów.

3- w zasadzie bardzo podobny osprzęt do 1, ale tańszy. Na plus pełna osłona na łańcuch

Co myślicie o tych modelach?

Napisano

Zawsze powtarzam ze rower jest tak mocny jak jego najsłabszy element.

Jako ze siły skupiają sie w 3 punktach w tym na Piastach trzeba zadbać aby koła były porządne. Przy masie 120-160 kg w zeszłym sezonie kół nie centrowalem ani razu a rowerem (jak juz gdzies pisałem) zrobiłem 20kkm :)

Gość darion
Napisano

Marketów tez odpadają, chociaż dotychczasowy tani rower z marketu na ramie stalowej jest praktyczne niezniszczalny, ale 26 cali + trochę za mała rama+zużyte podzespoły powodują, że jazda jest nie wygodna. Był też wyposażony w szerokie opony i miałem tylko 2 kapcie. Także szerokie, opony w mieście są wskazane na krawężniki i dziury?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...