SovaLTD Napisano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Witam, mój tata szuka roweru krosowego do jeżdżenia tylko po asfalcie, chodzi o to, żeby był jak najlepszy, czyli miał możliwie najlepszy osprzęt i był lekki (carbon?). Trasy w jakie jeździ to 100 - 150 km dziennie, tylko asfalt. Obecnie posiada rower Centurion, jednak nie pamiętam modelu, ale 4 lata temu nowy kosztował ok. 3500 zł. Rower powinien posiadać błotniki, bagażnik, dobrze by było jakby miał 2 koronki z przodu oraz koniecznie amortyzator. Ja się nie interesuję tego typu rowerami, więc nie mam pojęcia o osprzęcie szosowym typu dura ace, 105 itp. ale nie wiem czy takie komponenty są montowane w takich rowerach, raczej chyba nie. Dobrze by było jakby cały osprzęt był pokroju XT, oczywiście hamulce mogą być Deore, hydrauliki tarcze, bo do takiej jazdy wystarczą w zupełności. Ogólnie chodzi oto, żeby był to hi-end wśród rowerów typu kros. Mój tata objechał cały Poznań w poszukiwaniu takiego roweru, jednak nic nie znalazł, bo wszystkie rowery są w granicach 1000-3000 zł i są raczej, jakby to powiedzieć - średniej jakości. Najlepiej by było jakby rower był dostępny na miejscu, żeby można było go dotknąć, przejechać się itd. bo kupno w ciemno przez internet raczej nie w wchodzi w grę, no ale jakby nie było innego wyboru to ewentualnie może być. Przejrzałem wszystkie znane mi marki rowerów i wpadły mi w oko 2 rowery: http://www.specialized.com/pl/pl/bikes/multi-use/crossover/crossover-expert-disc#specs jednak specyfikacja jest bardzo nie jasna np. korba, koła, piasty. http://www.rowerymerida.pl/produkt891/crossway-900-rower-merida.html bez błotników, ale to akurat kosztuje grosze i można to dokupić. Macie jakieś lepsze pomysły, bo z tego co się zorientowałem, to takie rowery nie kosztują więcej jak 8 tys zł i są raczej spychane na drugi plan. Może lepiej kupić jakąś fajną ramę i poskładać coś samemu? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sephiroot Napisano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 100km dziennie, tylko asfalt, grupa XT i do tego cross.... Może nie są grupy XT ale za to nowa, szosowa, 105 Giant Anyroad CoMax (wersja z prostą kierownicą) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SovaLTD Napisano 4 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 No faktycznie fajny, jednak nie ma amorka, a to raczej konieczność, ale dzięki, fajny sprzęt i warto wziąć go pod uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sephiroot Napisano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Amorek na asfalt? Po kiego? To może coś takiego Spec Sirrus Expert Carbon Disc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SovaLTD Napisano 4 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 No ja to wiem, ale mój ojciec musi mieć chociaż 50 mm i w sumie go rozumiem, bo nasze polskie kochane drogi mogą zaskoczyć nie jedną łatą czy dziurą. Z drugiej strony takie amorki zazwyczaj mają blokadę skoku, więc o co chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sephiroot Napisano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 O zbędną wagę i zbędny amorek. Edytowałem post wyżej. Spec na plastiku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackiwan Napisano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 http://velo.pl/rowery/turystyczne/crossowe/author/synergy-2015 tylko go "ubrać" w błotniki i bagażnik i masz fajny sprzęt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SovaLTD Napisano 4 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 No i właśnie o to mi chodzi, a nie ma czegoś np. w cenie ok. 10k? Ja nie mogę czegoś takiego znaleźć, czy takich rowerów nie robią? Z tego co widzę to najlepiej złożyć taki rower samemu, bo zawsze jest coś co będzie nie tak. Ja mam rower MTB Canyon Nerve AL 8.0 (2015) i z tego co się orientowałem przed zakupem to mam widełki w cenie od 3 000 zł - 50 000 zł, a w krosach nie ma takiej opcji, max. cena to ok 8k i to wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitof Napisano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Jeśli wystarczą okolice 10k to proszę bardzo, carbon & pełne XT: http://www.ktm-bikes.at/bikes/trekking.html?action=bike_details&bike_id=116992&cHash=4f3c7a9550affb310a8fafa816b49401 Tak wygląda na żywo: http://www.sklep-rowerowy.net/wp-content/gallery/ktm-chronos-2015/dsc04547.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SovaLTD Napisano 4 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 @Pitof i właśnie o coś takiego mi chodzi, bez pół środków dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copone Napisano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Jak na carbon 11,5 kg - sporo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SovaLTD Napisano 4 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 @copone to co proponujesz? Waga nie jest tak bardzo istotna, ale jednak ma być lekki. 11kg wystarczy, bo do tego i tak dojdą akcesoria, sakwy na bagażnik itp. to nie ma być rower do ścigania się tylko do turystyki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackiwan Napisano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 jest jeszcze Radon http://www.radon-bikes.de/en/bikes/urban/trekking/sunset-series/sunset-supreme/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitof Napisano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Cube Tonopah SL: http://cubebike.pl/rowery/tour/tonopah/cube-tonopah-sl-black-anodized-flashred-2015/ Troszkę taniej i jednocześnie troszkę lżej niż KTM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 4 Kwietnia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Chcesz drogi rower do turystyki?Zamów sobie skrojoną na miarę, customową ramę, wrzuć Rollka z paskiem, jakieś wypasione sakwy i akcesoria i gwarantuje Ci, że w 10 koła się nie zamkniesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SovaLTD Napisano 5 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Trochę tego jednak jest @adamos rower nie ma być dla mnie, więc nie wiem czy składanie wchodziło by w grę, wiem jednak, że tak było by najlepiej, bo pakujemy sprzęcior jaki chcemy. Ten Radon ładny i w dobrej cenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kill84 Napisano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Fiu fiu ten CUBE TONOPAH mnie z butów wyrwał 11kg w crossie toć 2kg mniej od mojego Evado (chociaż cena 2x więcej więc i tak wole swojego ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.