Skocz do zawartości

[5000+] Jaki rower krosowy?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mój tata szuka roweru krosowego do jeżdżenia tylko po asfalcie, chodzi o to, żeby był jak najlepszy, czyli miał możliwie najlepszy osprzęt i był lekki (carbon?).

Trasy w jakie jeździ to 100 - 150 km dziennie, tylko asfalt. Obecnie posiada rower Centurion, jednak nie pamiętam modelu, ale 4 lata temu nowy kosztował ok. 3500 zł.

Rower powinien posiadać błotniki, bagażnik, dobrze by było jakby miał 2 koronki z przodu oraz koniecznie amortyzator.

Ja się nie interesuję tego typu rowerami, więc nie mam pojęcia o osprzęcie szosowym typu dura ace, 105 itp. ale nie wiem czy takie komponenty są montowane w takich rowerach, raczej chyba nie.

Dobrze by było jakby cały osprzęt był pokroju XT, oczywiście hamulce mogą być Deore, hydrauliki tarcze, bo do takiej jazdy wystarczą w zupełności.

Ogólnie chodzi oto, żeby był to hi-end wśród rowerów typu kros. Mój tata objechał cały Poznań w poszukiwaniu takiego roweru, jednak nic nie znalazł, bo wszystkie rowery są w granicach 1000-3000 zł i są raczej, jakby to powiedzieć - średniej jakości.

Najlepiej by było jakby rower był dostępny na miejscu, żeby można było go dotknąć, przejechać się itd. bo kupno w ciemno przez internet raczej nie w wchodzi w grę, no ale jakby nie było innego wyboru to ewentualnie może być.

Przejrzałem wszystkie znane mi marki rowerów i wpadły mi w oko 2 rowery:

http://www.specialized.com/pl/pl/bikes/multi-use/crossover/crossover-expert-disc#specs      jednak specyfikacja jest bardzo nie jasna np. korba, koła, piasty.

http://www.rowerymerida.pl/produkt891/crossway-900-rower-merida.html    bez błotników, ale to akurat kosztuje grosze i można to dokupić.

Macie jakieś lepsze pomysły, bo z tego co się zorientowałem, to takie rowery nie kosztują więcej jak 8 tys zł i są raczej spychane na drugi plan. Może lepiej kupić jakąś fajną ramę i poskładać coś samemu?

Pozdrawiam.

No i właśnie o to mi chodzi, a nie ma czegoś np. w cenie ok. 10k? Ja nie mogę czegoś takiego znaleźć, czy takich rowerów nie robią?

Z tego co widzę to najlepiej złożyć taki rower samemu, bo zawsze jest coś co będzie nie tak.

Ja mam rower MTB Canyon Nerve AL 8.0 (2015) i z tego co się orientowałem przed zakupem to mam widełki w cenie od 3 000 zł - 50 000 zł, a w krosach nie ma takiej opcji, max. cena to ok 8k i to wszystko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...