Skocz do zawartości

[piasty] Novatec NT-D712SB NT-D711SB

kabudza

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Wczoraj dotarły nowe kółka do mojego roweru MTB 26.

Kółka są na piastach Novatec  NT-D712SB i NT-D711SB.

Mam z nimi obecnie mały problem, mianowicie obie tarcze hamulcowe (nowe) ocierają o klocki i za nic w świecie nie mogę ich wyregulować.

Mam wrażenie, że tarcze bardzo delikatnie "biją" na boki mimo, że śruby dociągałem stopniowo i "na krzyż".

Jest jeszcze pytanie ekstra ;)

Do czego jest takie cudo jak na obrazku poniżej?

kohCojNm.jpg

Dystans do założenia pod kasetę?

Pozdro!

Gość forestowy
Napisano

Jak biją to pewnie krzywe. Da się podprostować. Najpierw sprawdź na kawałku płaskiej powierzchni

To jest podkładka którą zakładasz na bębenek jak kaseta ma mniej niż 8 rzędów

Napisano

Ok, odkręcę i sprawdzę tarcze.

A co do tej podkładki to jest na niej napisane: "for 8s 9s 10s" . Ja mam kasetę 10s. W takim wypadku mam to założyć?

EDIT:

Faktycznie tarcze chociaż nowe mają delikatne przegięcie.

Jak to poprawić?

Ewentualnie jak zwiększyć odległość między klockami a tarczą? Z tego co widzę w moim rowerze ta odległość jest naprawdę minimalna.

Gość forestowy
Napisano

Hmmm może masz bębenek pod 11 rzędową kasetę. Masz jakieś oznaczenia na nim ???

Wydaje mi się że standardowo NT-D712SB są pod 8-10 rzędówki

Tarcze możesz podprostować możesz kluczem francuskim. Rower do góry kołami, kręcisz kołem i delikatnie podginasz gdzie krzywo. Są też dedykowane narzędzia do tego, np Bitul ma coś takiego http://www.bitul.pl/Sklep/Produkty/8-Klucz-do-prostowania-tarcz-hamulcowych

Odległości się nie reguluje. Możesz lekko rozepchać klocki bo nowa tarcza jest grubsza. Dodatkowo popuść śruby mocujące hample do ramy (żeby były luźne) zaciśnij 3 razy klamkę i zablokuj w tej pozycji. Teraz dokręć hamulce 

Napisano

Tę podkładkę chyba w sklepie dorzucili z rozpędu. Po założeniu nie mogłem wogóle złapać gwintu i dokręcić kasety.

Także kaseta zostaje bez podkładki.

Co do tarcz to zauważyłem, że klamka od obcierającego hamulca jest "miękka" chyba czeka mnie jego serwis.

Może w cenie serwisu wyprostują mi również tarczę ;)

Dam znać czy pomogło. 

Pozdro!

• 2 tygodnie później...
Napisano

Po odpowietrzeniu w serwisie hamulce chodzą jak marzenie. Dodatkowo tarcze chociaż nowe wymagały delikatnego prostowania. Teraz w ogóle nie biją.

Dystans ze zdjęcia z pierwszego posta okazał się dodany do moich kół przez pomyłkę.

To chyba tyle w tym temacie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...