matis1906 Napisano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Witajcie. Pokrótce , chciałbym kupić uszkodzoną karbonową ramę . Dowolnie jakiego rodzaju , MTB , FS czy szosa . Powoli składam się do pisania pracy inż. i właśnie w tym celu chciałbym we własnym zakresie naprawić ramę i obserwować jak się zachowuje. Jednak zazwyczaj ramy dostępne na aukcjach jako uszkodzone - prawie zawsze mają przeciętą którąś z rurek - uniemożliwiając właściwie naprawę takiej ramy . Czy mógłby mi ktoś przybliżyć w jakim celu robi się ów nacięcie ? Tutaj przykłady : http://allegro.pl/karbonowa-rama-cannondale-super-six-od-1zl-bcm-i5232405974.html http://allegro.pl/karbonowa-rama-cannondale-super-six-od-1zl-roz-52-i5232372369.html Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cienkun Napisano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Po to, żeby nikt jej już nie używał... To najpewniej robią w serwisie, lub w fabryce, z ramami, które z jakichś powodów zostały przeznaczone do kasacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Odpowiedź na forum na to pytanie już padła. Często jest to wymagane przez producenta, aby serwis dostał nową ramę na wymianę uszkodzonej. Stara musi zostać zniszczona. Prawdopodobnie względy bezpieczeństwa, aby nie handlować uszkodzonymi ramami, które zostaną poddane wątpliwym naprawom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 I cfaniaczek postanowił się na nich wzbogacić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matis1906 Napisano 3 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Dzięki za szybką odpowiedź , nie mogłem się doszukać podobnego tematu. Czyli na własny użytek , z ochraniaczem na zęby można ryzykować , dzięki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Witajcie. Pokrótce , chciałbym kupić uszkodzoną karbonową ramę . Dowolnie jakiego rodzaju , MTB , FS czy szosa . Powoli składam się do pisania pracy inż. i właśnie w tym celu chciałbym we własnym zakresie naprawić ramę i obserwować jak się zachowuje. Jednak zazwyczaj ramy dostępne na aukcjach jako uszkodzone - prawie zawsze mają przeciętą którąś z rurek - uniemożliwiając właściwie naprawę takiej ramy . Czy mógłby mi ktoś przybliżyć w jakim celu robi się ów nacięcie ? Tutaj przykłady : http://allegro.pl/karbonowa-rama-cannondale-super-six-od-1zl-bcm-i5232405974.html http://allegro.pl/karbonowa-rama-cannondale-super-six-od-1zl-roz-52-i5232372369.html Pozdrawiam Chcesz naprawić ramę ale te są nie w porządku, bo są uszkodzone? To - chyba - idealny obiekt badawczy. Te ramy są albo kradzione albo na nielegalu wynoszone z sklepów, wbrew zasadom producentów. i jeszcze coś - miejsca cięć nie są jedynymi wadami takich ram - są odpadami reklamacyjnymi, ponieważ uległy jakiemuś uszkodzeniu - pęknięciu, deformacji itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matis1906 Napisano 3 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Łatwiej naprawić w warunkach chałupniczych ramę popękaną niż tak brzydko przeciętą . Ciekawe czy są do tych ram jakieś papiery , bo jak się nie mylę Cannon daje dożywotnią protekcje . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Nawet jak dają to gwarantuje ci że nr seryjne tych ram w ich bazie danych widnieją jako "zniszczone" i co najwyżej możesz sobie te papiery na pamiątkę potrzymać . Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 @@matis1906, Skoro to ma być obiekt badań, to po co Ci papiery? Przecież i tak na zniszczenie pójdzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Łatwiej naprawić w warunkach chałupniczych ramę popękaną niż tak brzydko przeciętą . Dlaczego? Chcesz naprawić uszkodzoną ramę. Ta jest uszkodzona. Ciekawe czy są do tych ram jakieś papiery Papiery do rowerowego śmiecia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matis1906 Napisano 3 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Niby racja, papierów mieć nie muszę . W każdym bądź razie dzięki za zainteresowanie . Aukcjami będę się interesować . Pozdrawiam i wesołych życzę ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Jak dla mnie prościej byłoby napisać: "potrzebuję ramę, tanio. Znalazłem na allegro przecięte (zniszczone przez złych ludzi), czy ktoś wie dlaczego ktoś dopuścił się tego czynu?" Równie jajcarskich Świąt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Ja myślę, że ta rama z przeciętą podsiodłówką to świetny obiekt do zabawy. O niebo łatwiej to naprawić niż tę drugą, z przeciętą dolną rurą. Na klejonej ramie z przeciętą dolną rurą bałbym się jeździć, na ramie z własnoręcznie dorobioną rurką podsiodłową jeździłem i nic się nie działo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
severian Napisano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 W sumie te cannony to i tak tanie są.Istnieją ludzie ,którzy za popękane carbony krzyczą po tysiaku Poobserwuję sobie te aukcje bo licytacja jest ostra.Tak sobie pomyślałem,że taka rama nieźle by wyglądała na ścianie mojego garażu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ivi1987 Napisano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Łatwiej naprawić w warunkach chałupniczych ramę popękaną niż tak brzydko przeciętą . Ciekawe czy są do tych ram jakieś papiery , bo jak się nie mylę Cannon daje dożywotnią protekcje . Taki mały ot... W zeszłym roku w sierpniu kupiłem cannona, i na ramę mam 5 lat gwarancji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.