Skocz do zawartości

[składany rower na dojazdy do pracy - wybór]

Dwoik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej

Chciałbym zaciągnąć Waszej rady odnośnie składaczka na dojazdy do roboty. Z uwagi na nietypowość takiego roweru nasuwa mi się pare pytań:

1) czy rozmiar kół (wybór jest 20" 16" 13" i 12") wpływa znacznie na wielkość "roweru" po złożeniu (czyli np 20" trzeba taszczyć w torbie a 12" wystarczy wrzucić do plecaka)?

2) czy jest jakoś pomyślany napęd aby np 12" dało się jechać z przyzwoitą prędkością?

3) Lepiej z przerzutką (3 przełożenia w piaście) czy proste torpedo?

Jestem kierowcą autobusu miejskiego. Potrzebuję rowerem dojechać na miejsce w którym przejmuję autobus od zmiennika, złożyć go i ciepnąć w kabinie. A po pracy rozłożyć i dojechać z zajezdni do domu. Najbardziej wpadły mi w oko małe 13" rowerki bo wydają mi się najlżejsze i najmobilniejsze - ale czy tym da się jechać.

Wzrost 180 waga 70kg

Proszę o wszelkie wskazówki dużo słońca i wiatru w plecy! no i Wesołych Świąt!

Napisano

Nie porwał, bo nie jest porywający :icon_wink:

Zdarzają się ciekawe składaki, ale zaproponowane przez Ciebie są delikatnie mówiąc niefajne.

Przy tak ograniczonym budżecie proponowałbym giełdę w Słomczynie lub podobne miejsca.

Okazyjnie stosuję składak na 20" kołach, o trzech biegach, lekki (10kg) i wygodny do przenoszenia.

Jazda do 15km jest znośna, a przejazdy "mieszane" - rower-bus ze wsi-metro - są bezproblemowe

w porównaniu do przemieszczania się w zbiorkomie dużym rowerem.Nie byłbym w stanie jeździć

na jeszcze mniejszych kołach, bo to bardziej cyrk niż transport.

Napisano

Nie porwał, bo nie jest porywający :icon_wink:

Zdarzają się ciekawe składaki, ale zaproponowane przez Ciebie są delikatnie mówiąc niefajne.

Przy tak ograniczonym budżecie proponowałbym giełdę w Słomczynie lub podobne miejsca.

Okazyjnie stosuję składak na 20" kołach, o trzech biegach, lekki (10kg) i wygodny do przenoszenia.

Jazda do 15km jest znośna, a przejazdy "mieszane" - rower-bus ze wsi-metro - są bezproblemowe

w porównaniu do przemieszczania się w zbiorkomie dużym rowerem.Nie byłbym w stanie jeździć

na jeszcze mniejszych kołach, bo to bardziej cyrk niż transport.

od początku myślałem o używce którą sobie wyremontuję a będzie lepsza jak makrokesz. Standardową przerzutkę od razu wykluczyłem bo jest niepraktyczna wg mnie w rowerze składanym - można łatwo uszkodzić. Tak też zrobiłem jak napisałeś i kupiłem 16" z 3 biegowym Sramem w piaście. I ten rozmiar kół to ostateczność mniejsze już będą do niczego.

Artoor czy miałeś okazję robić serwis tej cudownej piasty? Niezbyt lekko się toczy i chciałbym zaciągnąć rady.

Napisano

Ok dzięki. Czyli niema jakiejś zasady że taka piasta ma większe opory niż zwykłe łożysko i u Ciebie toczy się bez żadnego oporu tak jak w przednim kole? W takim razie będę musiał przekopać neta i to rozebrać bo ta moja piasta ma jakiś opór.

Napisano
bo ta moja piasta ma jakiś opór

Każda tylna piasta ma jakiś opór! Nigdy się nie będzie toczyc jak przednia, bo są w niej choćby zapadki, czy pierdyliard zębatek które powodują tarcie!

Pytanie jak duży jest to opór! Czy taki, że hamuje jak tylko przestajesz pedałować, czy taki, że po prostu rower pomalutku zwalnia? 

A piasty wielobiegowe stawiają większy opór, niż piasty pod przerzutkę zewnętrzną, ze względu właśnie na te wszystkie przekładnie. 

edit.

Pochwal się nabytkiem!

Zapodaj fotki!! Pliiiisss!! Lubię rowerki na małych kołach i też sobie kiedyś sprawię jakiś dla fanu!

Napisano

A piasty wielobiegowe stawiają większy opór, niż piasty pod przerzutkę zewnętrzną, ze względu właśnie na te wszystkie przekładnie

Właśnie to mnie interesowało najbardziej! Jak serwisuję swojego górala to po złożeniu fakt, może i różnica jest - ale niewielka. Koła toczą się tak jakby nie miały prawie żadnego oporu. A tutaj, sądząc po stanie roweru muszę go niezwłocznie rozebrać do naga i wypieścić, i mam nadzieję że na smarowaniu się zakończy. A że to mój pierwszy rower z przerzutką planetarną (tutaj Sram Spectra T3) więc jestem zielony. W poście wyżej przyrównałem koło przednie z tylnym żeby "artoor" mógł mi odpowiedzieć mając jakiś punkt odniesienia. Ale Ty dałeś szczegółową odpowiedź na wszystkie moje pytania :) Rowerek jest udanym zakupem, kiedy kończę pracę w godzinach jedenasta - pierwsza w nocy, dojazd do domu tylko nocnymi autobusami na które trzeba czekać czasem i pół godziny w górę a na rowerze mam 13 minut. No i zawsze to jest trochę ruchu po pracy i malutkie rozruszanie nóg coby nie zapomniały że w weekend przesiadamy się na full"a i jedziemy poszaleć po górach :) Jeździ się na tym cudaku o dziwo baardzo dobrze, najlepsza jest jego zwrotność hulajnogi :D

Podsyłam foty, mam też filmik z tą tylną piastą jak chodzi - jakbyś miał ochotę zerknąć i mi powiedzieć co z tym fantem zrobić byłbym bardzo wdzięczny - podaj maila w PW. Na ostatniej focie zaznaczyłem szczelinę, która podczas pracy piasty "faluje" jakby była wycentrowana - też to widać na filmiku. Ponoć wkręcił się tam kiedyś ekspandor (tzn. guma z hakami na końcach do związywania roweru po złożeniu)  Pozdro !

GJnoGGu.jpg

WR74taS.jpg

(złożony w autobusie)

GQMEpMn.jpg

gCUObQB.jpg

Napisano
i mam nadzieję że na smarowaniu się zakończy.

Tylko przypadkiem nie smaruj mechanizmu piasty żadnym smarem łożyskowym... :P Do piast planetarnych najlepiej używać dedykowanego temu smaru teflonowego. 

A rowerek zacny! Fajny maluszek! :)

Napisano

ok dzięki - i tak, zanim się za to zabiorę to przestudiuję wszystkie fora ewentualnie bedę się tutaj dopytywał (liczę na wsparcie) :-)

zapomniałem dodać - za rowerek zapłaciłem naprawdę mało - ale kosztem wagi - rama jest stalowa - radzę każdemu kto rozważa kupno takiego roweru kótry jest po to żeby być mobilnym - waga to jedno z najważniejszych kryteriów przy wyborze i faktycznie lepiej dopłacić i kupić lekki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...