Skocz do zawartości

[tektro, tarcza] zapieczone śrubki

krecik93

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

zwracam się do was z prośbą o pomoc w zakresie odkręcenia zapieczonych śrubek (torx) tarczy hamulcowej.

Tarcza hamulcowa firmy TEKTRO roz. 160mm jest krzywa, chciałbym ją wyprostować. Wszystko było by dobrze gdyby nie fakt, że nie wiem jak odkręcić tarczę od koła. Śruby są tak zapieczone, że nawet mój brat, który jest silny nie dał jej rady. Sam odkręciłem jedną śrubkę i na tym koniec. Ani BEEEEE ani MEEEE ani KUKURYKUUU.

Mają Państwo jakieś instrukcję na takie coś? Nie mam już pomysłów na to. Mam w domu rewelacyjny środek ROSOLVENT, który działa 100x lepiej niż wd-40 ale boję się, że zaszkodzę tym tarczy i co gorsza piaście. Jestem laikiem w tych sprawach i proszę aby mnie Państwo nie wyśmiali.

Z poważaniem,

Szymon (krecik93)

Hmm, najlepiej kup dobry klucz z rączką i otworem na końcu, włóż coś długiego i zrób dźwignię.

Możesz podgrzać troche śrubki i wtedy próbować, ale ja nie lubie takich technik,no i nie wiem jak to zadziała łożysko które jest blisko i tak dalej.

Dzień dobry,

zwracam się do was z prośbą o pomoc w zakresie odkręcenia zapieczonych śrubek (torx) tarczy hamulcowej.

Tarcza hamulcowa firmy TEKTRO roz. 160mm jest krzywa, chciałbym ją wyprostować. Wszystko było by dobrze gdyby nie fakt, że nie wiem jak odkręcić tarczę od koła. Śruby są tak zapieczone, że nawet mój brat, który jest silny nie dał jej rady. Sam odkręciłem jedną śrubkę i na tym koniec. Ani BEEEEE ani MEEEE ani KUKURYKUUU.

Mają Państwo jakieś instrukcję na takie coś? Nie mam już pomysłów na to. Mam w domu rewelacyjny środek ROSOLVENT, który działa 100x lepiej niż wd-40 ale boję się, że zaszkodzę tym tarczy i co gorsza piaście. Jestem laikiem w tych sprawach i proszę aby mnie Państwo nie wyśmiali.

Z poważaniem,

Szymon (krecik93)

Młotek w rękę i obstukaj śruby, powinno to pomóc. Oczywiście trzeba uważać, żeby nie zniekształcić gniazda torx, najlepiej włożyć klucz w gniazdo i uderzać w klucz.

Weź w rękę punktak i solidnie acz z czuciem puknij w śrubę. psiknij jakimś odrdzewiaczem i znów kilka razy puknij młotkiem w śrubę przez punktak. Jak masz już końcówkę śruby  lekko uszkodzoną i klucz się "smyka"  uderz w śrubę młotkiem już bez punktaka.

Hmm, najlepiej kup dobry klucz z rączką i otworem na końcu, włóż coś długiego i zrób dźwignię.

Możesz podgrzać troche śrubki i wtedy próbować, ale ja nie lubie takich technik,no i nie wiem jak to zadziała łożysko które jest blisko i tak dalej.

Obrobi śruby i nic z tego nie będzie...

Jak już nic nie pomoże, to wiertła do metalu i rozwiercasz śrubę. Poza tym tam pewnie głównie trzyma te śrub klej, który jest na nie nałożony. Jakiś specyfik, który by go zneutralizował mógłby pomóc.

Tu nie będzie ten klej trzymać, ale cały syf który się tam zebrał.

Może wd-40 coś pomoże?

Możesz rozwiercić łeb sruby i zdemontować tarcze pozostalość śruby może da się wykręcic jakimiś mocnymi kleszczami, jak będziesz wiercił na przelot to z pewnością uszkodzisz gwinty i piasta do wyrzucenia. Ja bym próbował wykręcić za pomocą młotka i małego przecinaka, to jest najlepsza metoda, wiercenie to ostateczność.

Ja rozwiercałem śruby od tarczy i nie uszkodziłem gwintu. Jak się zrobi dobrze, to będzie dobrze. Rozetnij piłą do metalu poprzeczny rowek w śrubie i wsadź duży płaski śrubokręt, albo taką nasadkę jak największą i kręć mocno pchając w stronę piasty. Uważaj na łożyska.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...