Skocz do zawartości

[Licznik] Pilna prośba.

jo_jacek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zgubila mi sie książeczka od sigmy. Zmienilem oponki z 2.1 na 1.5 i musze zmienic wpis w liczniku. Może ktoś zaglądnąć do książeczki co trzeba wpisac dla km/h na rozmiar 26x1.5 ? bede bardzo wdzieczny.

Napisano

A nie lepiej obliczyc sobie samemu??

Jak nie wiesz jak to zaraz postaram sie tu wstawic co i jak.

Napisano

No te tabelki są bardzo niedokładne. Dla moich wymiarów kół było 4 cm mniej niz w rzeczywistości :D . Najlepiej wziąć kawałek kredy oznaczyć koło i miejsce rozpoczęcia pomiaru i zmierzyć miarką dokładnie.

Napisano

W ksiazece Sigmy jest 2026 mm. Zreszta kilka mm w ta czy w ta nie robi roznicy. Przy pokonywanym dystansie na rowerze to i tak bez znaczenia.

No te tabelki są bardzo niedokładne.

Rozumiem, ze Ty w swoich pomiarach zakladasz dynamiczne ugiecie opony ? Nieeee ? To masz blad :wink:

Napisano
Rozumiem, ze Ty w swoich pomiarach zakladasz dynamiczne ugiecie opony ? Nieeee ? To masz blad icon_wink.gif

1,5 to zapewne na asfalt. powinny uginać się minimalnie bo na asfalt pompuje się na kamień ;):P hehe

Pozdrówko żartobliwe :D

Napisano

1,5 to zapewne na asfalt. powinny uginać się minimalnie bo na asfalt pompuje się na kamień :D:P hehe

Kazda opona sie ugina, jedna mniej, druga bardziej. Dla samochodow przyjmuje sie wspolczynnik ~0.98 o ile dobrze pamietam (znaczy sie opona w czasie jazdy ma 98% pierwotnego obwodu). Opona rowerowa ugina sie pewnie podobnie jak nie mocniej :D Kiedys z nudow liczylem jaki blad pomiaru wyszedlby przy wpisaniu do licznika wartosci o bledzie w okolicach 1 cm i wyszlo kilka km przy 10.000 km ;)

Napisano
Opona rowerowa ugina sie pewnie podobnie jak nie mocniej

Zdaje mi się że nie! Bo przecież ciśnienie w oponie w aucie jest ~2 bary a w rowerze przy oponie na szoskę ~4 bary, w rowerze szosowym ~8 bar. Im większe ciśnienie tym mniejsze ugięcie :002:

Napisano

Zdaje mi się że nie! Bo przecież ciśnienie w oponie w aucie jest ~2 bary a w rowerze przy oponie na szoskę ~4 bary, w rowerze szosowym ~8 bar. Im większe ciśnienie tym mniejsze ugięcie :)

Ale powierzchnia styku jest nieporownywalnie wieksza, no i w samochodzie kola sa 4. Zobacz na szerokosc opony rowerowej i samochodowej.

Napisano

Myślę, że ciężar przypadający na 1cm2 powierzchni styku opony auta jest duuuużo większy niż ciężar przypadający na 1cm2 powierzchni styku opony roweru.

• Mod Team
Napisano
Ja wpisuje 208 i nieważne jaka mam opone i tak dokładnie wskazuje.

Niesamowite! Każdy dobry licznik będzie dokładnie wskazywał niezależnie od opony. Tylko dokładnie a poprawnie to dwie różne sprawy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...